Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zeman ve špitále: Lékaři ho propustí až ve středu. A další návštěvy Ivany i Mynáře

Aktualizováno -
21. září 2021
15:40
Autor: T. Belica, D. Polák, ČTK, Jakub Veinlich - 
21. září 2021
12:14

Týden už leží prezident Miloš Zeman (76) v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN). Přitom v roce 2019 strávil na rekondičním pobytu jen 4 dny. Hrad ani včera nechtěl prozradit, kdy půjde hlava státu domů, dušuje se ale, že ve středu zahájí normální pracovní program. Bude mít zřejmě skok rovnou z nemocnice na schůzky, mluvčí ÚVN Jitka Zinke potvrdila pro Blesk Zprávy, že prezident bude hospitalizovaný ještě celý dnešek. V úterý za Zemanem opět přijela první dáma Ivana a také kancléř Mynář či hradní protokolář Kruliš. 

Na nedostatek návštěv si prezident, který se už týden zotavuje ve střešovické nemocnici, stěžovat nemůže. Včera po poledni za ním dorazila jeho manželka Ivana (56) s dcerou Kateřinou (27). A také se stavil kancléř Vratislav Mynář (54).

V úterý se návštěvy opakovaly - hradní protokolář Vladimír Kruliš i Mynář, kterým byl Zeman svorně na svatbě, byť Mynářovi byl přímo za svědka. A tentokrát bez dcery Kateřiny přijela první dáma Ivana.

Květinové koše

Ředitel sekretariátu Jaroslav Hlinovský spolu s Krulišem přinesli do nemocnice květinové koše, snad jako poděkování personálu za péči o prezidenta? Mynář odjel asi po hodině a čtvrt, Zemanová o něco později.

Blesk se včera ptal mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka, kdy má být prezident propuštěn domů a jestli kvůli vyčerpání zmírní pracovní tempo. „Již ve středu má pan prezident pracovní program v Lánech,“ vzkázal v pondělí Ovčáček stručně Blesk Zprávám. „Plánovaný středeční program platí,“ uvedl o den později Ovčáček. 

Video  Kardinál Duka na návštěvě Zemana v nemocnici  - Blesk: Jakub Poláček
Video se připravuje ...

Zeman nakonec opustí nemocnici až zítra, uvedlo radio Frekvence 1. Nepřímo to posléze potvrdila pro Blesk Zprávy i mluvčí ÚVN Jitka Zinke. „Pan prezident bude ještě dnes hospitalizován,“ sdělila.

Blesk Zprávy: To znamená, že zítra počítáte s jeho propuštěním?

Jitka Zinke: „Myslím, že velmi brzké době bude propuštěný, ale ještě dnes bude hospitalizovaný.“

Blesk Zprávy: To znamená, že nevíte, zda bude v nemocnici prezident ještě zítra?

Jitka Zinke: „Nechme to, prosím v té rovině, že ještě dnes bude hospitalizovaný.“

Zástupy na Hradě

Už od zítřka si přitom mají jednotliví politici podávat u prezidenta dveře. Ve středu se má hlava státu setkat se šéfem ODS Petrem Fialou (57). Mluvčí strany Václav Smolka včera Blesku potvrdil, že se schůzkou se stále počítá.

Přijít za prezidentem by v ten samý den měla také šéfka státní kasy, Alena Schillerová (57, za ANO). A ve čtvrtek měl Zeman osobně hovořit s vicepremiérem Janem Hamáčkem (42, ČSSD), jak ale uvedl v úterý Ovčáček pro Blesk Zprávy, tato schůzka byla přesunuta na příští středu.

Aktuální pobyt v nemocnici je pro Zemana nejdelší za jeho působení v prezidentském úřadě. Do ÚVN nastoupil v úterý 14. září. Podle Hradu jde o plánovaný pobyt, první oficiální informaci o něm ale jeho zástupci vydali až dva dny poté, co prezident absolvoval vyšetření včetně sonografie nebo krevních odběrů.

Ovčáček v tiskové zprávě uvedl, že vyšetření prezidenta neodhalila žádné problémy, které by ho ohrožovaly na životě. Dlouhodobě se prezident léčí s neuropatií nohou a cukrovkou. Kvůli potížím s nohama začal letos používat invalidní vozík.

„Prezident republiky podle zjištění lékařů trpí dehydratací a mírným vyčerpáním,“ stojí v jediném prohlášení, které Hrad zveřejnil ve čtvrtek s tím, že prezident ve špitále dokončí rekondiční pobyt, který zahrnuje i infuze.

Připravené limuzíny

Podle fotoreportérů Blesku to už včera odpoledne vypadalo, že se možná schylovalo k prezidentovu možnému návratu do domácí péče. Od poledne byly před pavilonem nemocnice připraveny černé limuzíny i dodávka se zatmavenými okny.

Během víkendu za prezidentem Zemanem zavítal na návštěvu jeho předchůdce na Hradě Václav Klaus (80). Ten byl rovněž v nemocnici, kdy se svěřil do péče lékařům po potížích s vysokým tlakem. V neděli byl na kontrole a při té příležitosti se stavil i za Zemanem. V sobotu pak byl za prezidentem i kardinál Dominik Duka (78) a v týdnu také premiér Andrej Babiš (67, ANO).

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jikar ( 22. září 2021 09:08 )

Pracovní povinnosti? Hlavně udržet moč a stolici.

naidka ( 22. září 2021 09:00 )

Nebudete stíhat, doktore.

naidka ( 22. září 2021 08:54 )

Buban škoda slov...

naidka ( 22. září 2021 08:52 )

Plesku, chce to nový článek. Někteří nedočkavci už zaklekli do startovacích bloků.

leros ( 22. září 2021 08:21 )

sarinka, Zeman už to dávno dohnal, žije v LDN Lány a když někdy vyleze, tak dělá jen ostudu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa