Očkovací autobus vyrazí poprvé do ulic 31. července a vůbec první zastávkou bude pražská zoologická zahrada. Praha tak chce očkování „přivézt“ co nejblíže k lidem a postupně objede asi desítku míst po celé metropoli. Zdravotníci budou schopni v autobusu naočkovat zhruba 300 lidí za den. Celá akce by pak měla skončit zhruba v půlce září.

„V současné době už máme dostatek vakcín, zájem veřejnosti ale pomalu opadá. Po očkování seniorů a Metropolitním očkovacím centru přicházíme s další iniciativou, jak proočkovat co nejvíce lidí. Dopravní podnik nám zdarma zapůjčil nízkopodlažní autobus, který byl přestavěn během 14 dnů, tedy v rekordně krátkém čase na mobilní očkovací centrum,“ vysvětlil na tiskové konferenci primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Desítky zastávek po celé Praze

Jednotlivé zastávky autobusu byly vybrány s ohledem na větší koncentraci lidí. Očkovat se bude vždy od 9 do 17 hodin po zoologické zahradě se autobus objeví u Hořejšího a Rašínova nábřeží, na Olympijském festivalu ve Stromovce nebo na pražském Výstavišti, v průběhu léta zastaví i na pražských náplavkách. Přesnou trasu a provozní dobu očkovacího místa zájemci najdou na webu.

Velkou výhodou je i to, že si zájemci mohou vybrat, jakou vakcínu chtějí. Zda jednodávkovou vakcínou Johnson & Johnson nebo dvoudávkovou Pfizer/BioNTech. „Na druhou dávku vakcíny se mohou zájemci dostavit buď znovu na některou ze zastávek očkovacího autobusu, nebo je objednáme k nám do metropolitního očkovacího centra. Pokud by šlo o klienty z jiných měst, jsme schopni je přihlásit i v okolí jejich bydliště,“ vysvětlila Marcela Pokorná, projektová manažerka společnosti Medicon.

Zmenšené centrum

Očkovací autobus funguje v podstatě úplně stejně jako očkovací centrum v Kongresovém paláci, jen ve zmenšené podobě. „Když mi vedení Prahy zavolalo s nápadem vytvořit pojízdný očkovací autobus, vzala jsem to jako osobní výzvu. Okamžitě jsem kontaktovala dopravní podnik, aby mi poslali plány k autobusu, který nám zapůjčí a já jsem začala kreslit,“ vysvětluje Pokorná.

Řekla jsem si, že se budu držet stejného principu, který máme nastavený v Kongresovém paláci. Předními dveřmi zákazník vstoupí, nejprve ho čeká registrace s administrativním pracovníkem, počítáme i s rodinnými příslušníky, takže máme dostatek míst k sezení, v další části už je pak lékař a sestra. Lékař provede osobní anamnézu a sestra následně aplikuje vakcínu, před autobusem pak nebude chybět odpočinková zóna, kde klient počká těch 20 – 30 minut,“ dodala Pokorná. Pro registraci bude zapotřebí jen kartička zdravotní pojišťovny a doklad totožnosti.

Samoplátci si musí počkat

Podle pražského primátora Hřiba (Piráti) žádal magistrát o povolení ministerstvo zdravotnictví, aby mohli být v autobuse očkováni i samoplátci například z řad cizinců, toto povolení zatím ministerstvo Praze neudělilo. Primátor nicméně slíbil, že bude ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) znovu písemně kontaktovat.

Samotné zapůjčení autobusu od Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP) bylo bezplatné, jeho polep vyšel na 80 tisíc Kč bez DPH a dalších 80 tisíc Kč stálo vybavení.

Video
Video se připravuje ...

Očkovací autobus bude křižovat Prahu Veronika Foltová

Fotogalerie
14 fotografií