Celá záležitost se týkala privatizace bytu v pražské Bolzanově ulici na Praze 1 o rozloze 245 metrů čtverečních. Bývalý ministr zdravotnictví ho v roce 2019 koupil za 11,5 milionu. 

S tím, že s privatizací nemuselo být něco v pořádku, přišla Televize Seznam, která tvrdila, že v době prodeje bylo jednou z podmínek, aby nový majitel nevlastnil žádnou další nemovitost. Podle serveru bylo v tehdejších dokumentech uvedeno, že žádné další nemovitosti Arenberger nevlastnil, ale přitom žije ve vile v Kobylisích a v bytě provozuje jen ordinaci.

S kritikou přišel i bývalý starosta Prahy 1 Pavel Čižinský (Praha 1 Sobě). Byl to přitom právě on, kdo městskou část vedl v době, kdy k prodeji došlo. Mluvil i o tom, že by městská část měla od smlouvy odstoupit a radnice by měla usilovat o navrácení bytu.

Radnice Prahy 1 k tomu již dříve uvedla, že prodej proběhl v pořádku. „Vlastnictví jiné nemovitosti nebylo důvodem k vyřazení z privatizace,“ stojí v prohlášení radnice, které aktuálně vládne koalice složená ze subjektů My, co tady žijeme (STAN, TOP 09, KDU-ČSL, Iniciativa občanů), ODS a ANO. Jednou z podmínek bylo, že byt deset let neprodá a zachová ho pro trvalé bydlení.

Trestný čin se nestal

Předseda kontrolního výboru a opoziční zastupitel David Bodeček (Piráti) kvůli pochybnostem, které se začaly objevovat, dal podnět na policii. Případem se zabýval odbor hospodářské kriminality, který neshledal, že by došlo k nějakému trestnému činu. Policisté případ řešili od května. To, že případ odložili, potvrdil i policejní mluvčí Jan Daněk. „Šetřením všech okolností kriminalisté zjistili, že se v této souvislosti nestal žádný trestný čin,“ uvedl pro ČTK. Policisté podle Bodečka prověřovali všechny smlouvy, pravidla privatizace i pochybnosti nad užíváním bytu. Dostali i například fotografie bytu z různé doby nebo údaje o spotřebě vody a energií. Celkem se jednalo o více než stovku dokumentů.

Bodeček už dříve uváděl, že je toho názoru, že celá věc proběhla v pořádku, i když k privatizaci bytů na Praze 1 má dlouhodobě výhrady. „Osobně jsem od samotného začátku toho názoru, že po procesní stránce privatizační proces proběhl v pořádku,“ poznamenal. Požadavky na navrácení bytu, se kterými přišel exstarosta Čižinský, vidí spíše jako nereálné.

10. srpna se případem zabýval také kontrolní výbor na svém mimořádném jednání. Bodeček zde zopakoval, že dle rozhodnutí orgánů činných v trestním řízení proběhl privatizační proces bytu „bez závad“. „Konstatují to i zpráva interního auditu radnice a závěry Magistrátu hlavního města Prahy. Stejné stanovisko zaujaly i další příslušné orgány – stavební úřad Prahy 1 či Hygienická stanice hl. m. Prahy,“ dodal. 14. září se zprávou kontrolního výboru bude zabývat zastupitelstvo.

Kontrolní výbor měl také za úkol prověřit možné porušení etického kodexu bývalým starostou Pavlem Čižinským (Praha 1 Sobě) kvůli jeho veřejným výstupům ohledně celé kauzy. To se dle výboru skutečně stalo. „Kontrolní výbor požaduje, aby zastupitelé Prahy 1 konstatovali, že Pavel Čižinský porušil Etický kodex člena zastupitelstva městské části Praha 1, neboť v souvislosti s privatizací bytu v Bolzanově 7 ,opakovaně uvedl v omyl veřejnost, a to svými výroky dehonestujícími MČ Praha 1',“ uvedl mluvčí Prahy 1 Petr Bidlo.

Výbor také uvedl, že tehdejší starosta Čižinský kupní smlouvu k bytu neuzavřel v souladu se schváleným usnesením zastupitelstva Prahy 1. „Neobsahovala totiž ustanovení o vyloučení existence nároku na náhradu za zhodnocení předmětu prodeje pod sankcí odstoupení městské části Praha 1 od smlouvy v případě nepravdivosti tohoto ujištění,“ dodal Bidlo.

Konec ministra kvůli bytu

Nejasnosti ohledně privatizace bytu přitom stály Arenbergera post ministra zdravotnictví. Stávající ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady rezignoval na funkci poté, co vyšlo najevo, že nesprávně vyplnil majetkové přiznání. Do toho se na něho další nejasnosti ohledně majetku, privatizace bytu právě v Praze 1 či ohledně nápadně vysokých zisků z klinických studií. Na místě ministra jej v květnu nahradil Adam Vojtěch (ANO).

Video
Video se připravuje ...

Odcházení Petra Arenbergera: Ministr zdravotnictví oznámil rezignaci a promluvil o lynči ČTK / Blesk Zprávy

Fotogalerie
9 fotografií