Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Faltýnkův diář řeší protimafiánský útvar: Policie otevřela staré korupční kauzy

Autor: ČTK - 
26. dubna 2021
13:23

Policie kvůli informacím z diáře šéfa poslanců vládního hnutí ANO Jaroslava Faltýnka a svědectví o předávaných penězích začala znovu vyšetřovat některá korupční podezření, která se v minulosti kolem Faltýnka objevila. Uvedl to dnes server Seznam Zprávy na základě informací od zdroje obeznámeného s vyšetřováním. Mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej webu pouze řekl, že detektivové analyzují nové informace a zabývají se i staršími případy.

„Otevřeli jsme některé starší případy a zahájili úkony trestního řízení,“ uvedl k tomu zdroj obeznámený s vyšetřováním.

Podle dřívějších informací webu Seznam Zprávy se informace v diáři, který server získal, týkají třeba rozdělování sportovních dotací či údajného postupu při možném vzniku firmy ve Faltýnkově skrytém vlastnictví. Faltýnek v této souvislosti před časem prohlásil, že by policie měla prověřit záležitosti, o nichž píší Seznam Zprávy, i okolnosti úniku údajů z diáře. Nicméně nerozporoval, že zveřejněné zápisky jsou jeho. Namítá však, že se setkává s mnoha lidmi, jejichž požadavky si zaznamenává, aniž je plní. Radiožurnál poté uvedl, že informace z diáře prověří detektivové z NCOZ. Ibehej se k tomu tehdy blíže nevyjádřil, rozhlasu pouze uvedl, že útvar monitoruje zprávy v médiích a články jsou mu známé.

Web Seznam Zprávy dnes uvedl, že nová aktivita policie se podle jeho informací točí zejména okolo svědectví dvou lidí, kteří popsali předávky peněz, ovlivňování veřejných zakázek a dotací, které redakce na základě Faltýnkových poznámek popsala.

Například Olomoucký kraj minulý týden oznámil, že zadá kvůli informacím z Faltýnkova diáře externí forenzní audit u krajské správy silnic. Podle webu Seznam Zprávy se Faltýnek snažil mimo jiné ovládnout dopravní zakázky v kraji, kde v předchozích čtyřech letech vládlo vítězné ANO s ODS a ČSSD. V diáři je podle serveru popsán klíč, podle kterého se mají veřejné zakázky v regionální dopravě přidělovat. Hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (Piráti a STAN) uvedl, že audit má vnést světlo do zakázek této příspěvkové organizace kraje v uplynulých několika letech. Hejtmanství pak rozhodne o dalším postupu. Správa silnic Olomouckého kraje ročně investuje do oprav krajských silnic stovky milionů korun.

Video  Faltýnek o úniku diáře i synovi na drogách: Ukradl mu milion z trezoru? A co skrytá firma?  - PSP ČR
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa