Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Forejt se probral z kómatu: Bývalý protokolář byl v umělém spánku po mrtvici

Aktualizováno -
13. března 2021
22:08
Autor: Mii, vei - 
13. března 2021
21:56

Bývalý hradní protokolář Jindřich Forejt (43) se probudil z umělého spánku, ve kterém se nacházel poslední dva týdny. Uvedl to na twitteru šéf Rady ČTK David Soukup, informaci posléze Blesku potvrdil zdroj, který si nepřál být jmenován. Forejt bojoval s vážnými komplikacemi po mrtvici, dříve také prodělal nákazu covid-19.

Kromě mrtvice Forejta postihlo „zřejmě i krvácení do mozku“, jak začátkem března řekl Blesku zdroj. Záchranka u protokoláře doma zasahovala již 20. února, v umělém spánku ležel v pražské nemocnici Motol.

V dřívější době se někdejší spolupracovník Václava Klause potýkal také s covidem. „Minulý pátek (konec února, pozn. red.) říkal, že byl na testech a že mu vyšly tak, že podle protilátek ho už měl prodělaný v minulosti. Do toho si stěžoval, že ho brní ruka a že v ní nic neudrží,“ řekl Blesku také zdroj.

Forejtův stav byl skutečně vážný, v jeden moment se dokonce objevila mylná informace, že zemřel. Uvedl ji mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček a bývalý ministr kultury Daniel Herman. Nebyla to však pravda, bývalý hradní protoklář bojoval o život dál. A nyní se podle Soukupa i zdroje Blesku probral. Má být částečně ochrnutý, z umělého spánku se měl probudit v pátek.

Šéf nemocnice Motol Miloslav Ludvík sdělil, že se k tomu nemůže vyjádřit s ohledem na rodinu.

Odborník na etiku a protokol

Forejt byl v Kanceláři prezidenta republiky zaměstnán od roku 2002. Jako šéf protokolu působil během obou dvou posledních prezidentů, na postu skončil v roce 2016 krátké poté, co se objevilo kompromitující video, jehož pravost se nikdy nepodařilo ověřit. Jako oficiální důvod rezignace zmínil zdravotní stav. 

Za uplynulá léta si Forejt vybudoval pověst odborníka na etiketu, k protokolárním záležitostem se často vyjadřoval i po svém odchodu z Hradu. V únoru 2017 nastoupil jako zaměstnanec do Institutu Václava Klause.

Video  Forejt o pohřbu Gotta i anglické královny: Kód spustí lavinu všech událostí  - Bohuslav Štěpánek, redakce Blesk
Video se připravuje ...

verka1 ( 14. března 2021 13:06 )

Ano, je znalec.

Andrejko Bures ( 14. března 2021 12:06 )

To je fajn.
Kdyz mluvi je videt, ze ma prehled.

xiioma ( 14. března 2021 10:50 )

Přeji hodně zdraví Jindřichu.

fionora ( 14. března 2021 10:45 )

Držím palce.

kukuku ( 14. března 2021 10:20 )

Herman dostal echo od sv.Petra, kdo klepe na bránu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa