Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Prezidentská debata skončila karanténou šesti kandidátů. Jeden přišel do televize nakažený

Autor: ČTK - 
4. listopadu 2021
13:20

Šest ze sedmi kandidátů na chilského prezidenta musí kvůli covidu-19 změnit předvolební kampaň. U jednoho z nich se totiž potvrdil koronavirus a ostatních pět musí na týden do karantény, protože se účastnili společné volební debaty. Informovala o tom dnes agentura AFP. První kolo prezidentských voleb se v Chile koná 21. listopadu.

„Mám pozitivní PCR test na covid, informovali jsme tým ministerstva zdravotnictví a trasujeme kontakty,“ oznámil ve středu na twitteru favorit voleb Gabriel Boric, který má dokončené očkování proti covidu-19. Tento pětatřicetiletý levicový poslanec vede předvolební průzkumy, podle nichž by měl postoupit do druhého kola voleb, plánovaného na 19. prosince.

Boric, který má podle místních médií blízko k radikální levici, se v pondělí a úterý účastnil dvou debat s pěti dalšími prezidentskými kandidáty. Do týdenní karantény tak teď musí i druhý favorit na postup do rozhodujícího kola, radikálně pravicový advokát José Antonio Kast (55), Yasna Provosteová (51) z křesťanskodemokratické strany, lídr chilských komunistů Eduardo Artés (70), levicový filmař Marco Enríquez-Ominami (48) a středopravicový politik Sebastián Sichel (44), který byl ministrem sociálních věcí současného prezidenta Sebastiána Piňery.

Jediný ze sedmi kandidátů, který do karantény nemusí, je ekonom Franco Parisi (54), který žije ve Spojených státech a kampaň vede na dálku. V Chile mu totiž hrozí zatčení, je obviněn z několika trestných činů, včetně praní špinavých peněz či neplacení alimentů na své dvě děti.

Předvolební průzkumy z posledních několika týdnů ukazují na nárůst preferencí Kasta, který se podle místních médií hlásí k odkazu diktátora Augusta Pinocheta a má názorově blízko ke krajně pravicovému brazilskému prezidentovi Jairu Bolsonarovi. Na třetím místě v průzkumu z tohoto týdne je Provosteová (s 13 procenty) a na čtvrtém Sichel (devět procent). Velká část voličů, podle různých průzkumů až polovina, je ale zatím nerozhodnutá, koho bude volit.

Chilané 21. listopadu kromě prezidenta volí také poslance, část senátorů a vedení všech 16 krajů.

Video  Tisková konference po jednání Ministerstva zdravotnictví: ministr Adam Vojtěch a hlavní hygienička Pavla Svrčinová (4.11.2021)  - ČTK
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa