Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Vězněná novinářka je na pokraji smrti. Úřady ji zavřely za informování o covidu v Číně

Autor: Darina Jíchová - 
6. listopadu 2021
20:39

Čínská občanská novinářka Čang Čan (38) patřila ke skupině odvážných, kteří na počátku pandemie covidu-19 začali informovat o tom, jak to skutečně v kolébce nákazy Wu-chanu vypadá. Pozornost věnovala také tomu, jak čínská vláda na šíření viru reaguje. Čang byla následně za svou činnost zadržena, ve vězení začala držet protestní hladovku, podle rodiny je blízko smrti, uvedl deník The Guardian.

Humanitární organizace včetně například Amnesty International (AI) volají po jejím propuštění, Čang je jednou ze šestice případů, které AI vybrala pro letošní tradiční Maraton psaní dopisů politickým vězňům. Za její propuštění bojuje hlavně její rodina.

Bývalá právnička a občanská novinářka do Wu-chanu odcestovala v únoru 2020, jejím záměrem bylo informovat o chaosu v centru pandemie. Točila videa na svůj telefon a následně je sdílela, často zpochybňovala postup úřadů ohledně covidu-19. Zatčena byla v květnu 2020 a v prosinci byla odsouzena na 4 roky ve vězení za „vyvolávání roztržek a provokace“, což je obžaloba, kterou Čína pravidelně používá k potlačení disentu.

Bratr se obává o její život

Zhruba měsíc po zadržení začala držet protestní hladovku, za to ale byla tvrdě potrestaná, stráže jí svázali nohy a ruce a násilím ji krmili. Nicméně Čang zhubla natolik, že k prosincovému soudu musela dorazit na vozíku, právník tehdy varoval, že je možné, že vězení nepřežije. „Možná už nebude žít dlouho,“ svěřil se na twitteru její bratr Čang Ťü, podle něj má jeho sestra těžkou podváhu.

„Čan při svých 177 centimetrech nyní neváží ani 40 kilogramů. Zimu možná nepřežije,“ napsal na svém twitteru minulý víkend. „Doufám, že si ji svět bude pamatovat, jakou byla,“ dodal. Jeho sestra časem skončila v nemocnici, kde ji krmí přes trubičku nosem zavedenou do žaludku. O tomto opatření informoval její tým právníků na počátku tohoto roku.

Čang Čan dokumentovala těžké podmínky ve Wu-chanu. Čang Čan dokumentovala těžké podmínky ve Wu-chanu. | Twittera Čang Tüa

„Měli by ji okamžitě propustit, aby mohla ukončit hladovku a obdržet lékařskou péči, kterou nutně potřebuje,“ uvedli zástupci AI v reakci na tweet Čang Ťüa. „Čang Čan je v ohrožení života, může zemřít, pokud nebude propuštěna, aby se mohla léčit,“ stojí v prohlášení AI publikovaném tento čtvrtek.

AI: Čína bude mít její krev na svých rukou

„Čang Čan v první řadě neměla být nikdy uvězněna. V současné chvíli hrozí, že ve vězení zemře. Čínské úřady ji musí propustit,“ prohlásil Gwen Lee z AI. „Její trest je hanebným útokem na lidská práva,“ dodal. „Jestli Čang Čan ve vězení prolije krev, čínská vláda bude mít její krev na svých rukou,“ upozornil Lee.

Zdroj blízký rodině pro AFP vypověděl, že rodina vězněné se pokusila domluvit si návštěvu v šanghajské ženské věznici, úřady ale na jejich žádost nereagovaly. S tiskem rodina nekomunikuje. Případem Čang se zabývají i Reportéři bez hranic (RSF), členové jejich asijské pobočky uvedli, že Čang nemůže chodit, není schopná bez pomoci ani zvednout hlavu.

Režim brání svoji verzi pandemie

„Mezinárodní společnost musí vyvinout tlak na čínský režim a zajistit okamžité propuštění Čang Čan, než bude příliš pozdě,“ uvedl Cedric Alviani z RSF. „Pouze konala svou práci jako novinář, nikdy neměla být zadržena a už vůbec neměla dostat čtyřletý trest,“ zdůraznil Alviani. Čína se ráda chlubí svým úspěchem v boji s pandemií covidu-19. Podle vládního narativu Komunistické strany Číny se život v zemi už „téměř“ vrátil k normálu.

Kdokoliv zpochybňuje tuto verzi, čelí postihu. Čang je jednou ze skupiny čtyř novinářů, kteří byli za šíření informací z Wu-chanu zatčeni.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa