Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

První rozhovor za mřížemi: Navalnyj čelí psychologickému mučení a vymývání mozku

Autor: Darina Jíchová - 
26. srpna 2021
12:12

Vězněný opozičník a velký kritik ruského prezidenta Vladimira Putina Alexej Navalnyj z vězení vůbec poprvé promluvil o tom, co zažívá. Zmínil hlavně psychologické násilí a vymývání mozku. Popsal, že třeba 8 hodin denně v kuse musí sledovat státní propagandu, informoval deník The Guardian.

První celistvější rozhovor z vězení podal Navalnyj tento týden americkému deníku The New York Times, uvedl v něm, že dny těžkých pracích v gulagu už skončily. Ruský režim dává přednost psychologickému nátlaku a vymývání mozku, ke kterému používá propagandu. Vzkázal však, že zůstává optimistický a věří, že „Putinův režim dříve či později padne“.

Pohled na věznici, ve které je držen i opozičník Alexej Navalnyj. Pohled na věznici, ve které je držen i opozičník Alexej Navalnyj. | Reuters

Dohled stráží a donášení

Navalného drží ve věznici s nejvyšší ostrahou u obce Pokrov, asi 100 kilometrů východně od Moskvy. Daří se mu komunikovat s tiskem, minulý týden například novinářům Guardianu řekl, že vyzývá Západ, aby dál bojoval proti ruské korupci a zaměřil se na oligarchy. Navalnyj svou politickou kariéru založil právě na odhalování zkorumpovaných ruských politiků.

„Asi si představujete svalnatého potetovaného muže s nožem, který se pere o nejlepší postel u okna. Spíš si ale představte čínský pracovní tábor, kde všichni pochodují v jedné lajně, kde jsou všude kamery,“ nastínil situaci ve vězení. „Jsme pod neustálým dohledem a šíří se tu kultura donášení,“ Navalnyj doplnil, že stráže dohlížejí na vězně, kterým je pouštěna státní propaganda. Odhalil, že vězni nesmí číst ani psát. „Pokud u televize usnete, probudí vás,“ uvedl kremelský kritik.

Navalnyj věří v Putinův konec

Přes dost nepříznivé podmínky Navalnyj neztrácí optimismus. „Dříve nebo později bude tahle chyba napravena a Rusko se posune směrem k demokracii, přijme směr evropského rozvoje a vývoje. Jednoduše protože je to to, co lidé chtějí,“ řekl pro New York Times. Kritizoval také sankce, které americká a evropské vlády uvalily na Rusko, opatření podle něj poškodí pouze běžný lid, ne ty, kteří jsou u moci.

Ujistil, že není terčem útoků ze strany spoluvězňů. Navalnyj dokonce řekl, že si poměrně „užívá“ společné činnosti jako přípravu svačiny. Opozičníka uvěznění rozhodně neumlčelo, kromě tisku komunikuje i se svými lidmi a na jeho sociálních sítích se objevují, byť nepravidelně, příspěvky k životu ve vězení.

Video  Co zbitého tlumočníka zachránilo před smrtí? Veterán z Afghánistánu o pomoci i alibismu vlády  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

bullshit ( 27. srpna 2021 13:38 )

Psychyckému nátlaku byl u nás třeba vystaven i syn premiéra...

fotrpjotr ( 27. srpna 2021 05:30 )

Že by napodobovali praktiky z Quantanámo?

gabreta ( 26. srpna 2021 18:35 )

Jó, Rusáci, ani Amíci nemají basu jako čtyřhvězdičkovej hotel, jako to mají naši muklové. Tam se jde do basy a ne na rekreaci za prachy daňových poplatníků!

arbitr ( 26. srpna 2021 18:12 )

Nemůže s nikým promluvit, jak sdělil americkému deníku The New York Times, je izolovám, dle vyjádření v poskytnutém interviu novinářům Guardianu - vždyť vězni nesmí číst ani psát! Klid nemá ani u sledování televize, pokud by si schrupnul, tak ho vzbudí!

Tara-Tara ( 26. srpna 2021 17:52 )

ještě nad tímto si dnes popláčeme a limit hovadin je pro dnešek splněn

Zobrazit celou diskusi