Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Bezos, Musk i Bloomberg: 25 nejbohatších Američanů téměř neplatí daně, v USA to vyvolalo vášně

Autor: ksi, NY Times - 
13. června 2021
16:30

Pětadvacet nejbohatších Američanů neodvedlo téměř žádné federální daně z příjmu, vyplynulo ze zprávy zveřejněné v úterý neziskovou zpravodajskou organizací ProPublica. Toto tvrzení vyvolalo debatu o daňovém zákoníku a způsobilo vyšetřování úniku soukromých daňových dokumentů z finančního úřadu (IRS), píše New York Times.

Tito ultrabohatí Američané, mezi které patří například Jeff Bezos, Michael Bloomberg nebo Elon Musk, zaplatili v letech 2014 až 2018 velmi málo nebo vůbec nic na federálních daních z příjmu. Informace se podařilo vyšťourat organizaci ProPublica, která ve své analýze vycházela z dat IRS.

Analýza ukázala, že tito nejbohatší miliardáři zdanili jen zlomek ze svého bohatnutí - 13,6 miliard dolarů (zhruba 283 miliard Kč) na federálních daních z příjmu v období, kdy jejich kolektivní čisté jmění vzrostlo podle tabulky Forbes o 401 miliard dolarů (8,4 bilionu Kč). 

Dokumenty odhalují silnou nerovnost v americkém daňovém systému, protože plutokrati jako Bezos, Bloomberg, Warren Buffet, Musk a George Soros dokázali umně těžit ze složité sítě mezer v daňovém zákoně a ze skutečnosti, že Spojené státy kladou důraz na zdanění pracovního příjmu na úkor bohatství, jak uvedl server New York Times.

Já: Měl bych použít promokód na snídani.
Jeff Bezos: - Super jachtu už mám. Teď si zaletím do vesmíru

Velká část bohatství, které bohatým připadá – jako jsou podíly ve společnostech, které provozují, letní sídla či horské chaty, jachty a další investice – ani nárůst jejich hodnoty se nepovažuje za zdanitelný příjem, pokud tato aktiva neprodají a nebude z nich realizován zisk. Dokonce i tehdy existují v daňovém zákoně mezery, které mohou omezit nebo vymazat veškerou daňovou povinnost, upozorňuje New York Times.

Úředníci IRS v úterý uvedli, že federální úřady vyšetřují zveřejnění soukromých daňových informací, jelikož se může jednat o trestný čin. „Jakékoli neoprávněné vyzrazení důvěrných informací osobou s přístupem je nezákonné,“ uvedla na briefingu tisková mluvčí Bílého domu Jen Psakiová. „Bereme to velmi vážně.“

Nedostatečná daňová reforma

Vzácný pohled do taktiky předních amerických miliardářů přichází v době, kdy se prezident Joe Biden snaží přepracovat daňový zákon, aby korporace a bohatí platili více. Biden navrhl zvýšit nejvyšší mezní sazbu daně z příjmu na 39,6 procenta z 37 procent, což by zvrátilo snížení z vlády prezidenta Donalda J. Trumpa v roce 2017, upozorňuje New York Times.

Dokumenty a závěry analýzy by mohly obnovit výzvy k tomu, aby prezident zvážil zavedení daně z majetku, vzhledem k tomu, že vyšší mezní sazba daně by jen málo zvýšila daňové účty 25 nejbohatších Američanů. Od roku 2014 do roku 2018 platilo 25 nejbohatších Američanů v průměru 15,8 procenta neboli 13,6 miliard dolarů (283 miliard Kč) na daních z příjmů fyzických osob.

Chuck Marr, ředitel federální daňové politiky v Centru pro rozpočet a politické priority, uvedl, že soukromá daňová data zdůrazňují relativně skromný přístup, který prezident Biden navrhuje vzhledem k rozsahu, v jakém daňový zákon odměňuje bohatství a trestá práci. „Některá řešení jsou často považována za agresivní,“ řekl Marr a dodal: „Co je ale opravdu radikální, je současná situace.“

Zákonodárci jako senátorka Elizabeth Warrenová, demokratka z Massachusetts, prosazovala myšlenku zavedení dvouprocentní daně z čistého jmění jednotlivce nad padesát milionů dolarů (zhruba miliarda Kč) – včetně hodnoty akcií, domů, lodí a všeho, co člověk vlastní, po odečtení všech dluhů. V úterním rozhovoru Warrenová označila „daňová odhalení jako hluboce šokující“ a uvedla, že by se zákonodárci měli zaměřit více na bohatství než na příjmy.

„Zvýšení sazby daně z příjmu fyzických osob o 2 nebo 10 procent nebude znamenat pro tyto multimilionáře žádný skutečný rozdíl,“ uvedla Warrenová. Ačkoli ocenila některé návrhy prezidenta, jako je zvýšení daní z kapitálových zisků a zaměření se na „skutečné“ zisky společností, uvedla Warrenová, že by si přála, aby byl Bílý dům ambicióznější. „Chci vidět, jak Bidenova administrativa tlačí na daně z majetku,“ uvedla.

Biden a jeho poradci obecně považovali myšlenku daně z majetku za nerealizovatelnou, ale formálně ji nesmetli ze stolu. Místo toho chce prezident za desetileté období dalších 80 miliard dolarů (1,6 bilionu Kč) na posílení IRS, aby byla agentura lépe vybavena k odhalování daňových podvodů. A navrhl zdvojnásobení daně z kapitálových zisků – výnosů z prodeje aktiv, jako jsou akcie nebo lodě – pro lidi vydělávající více než 1 milion dolarů (20,83 milionů Kč) ročně.

„Víme, že je třeba udělat více pro zajištění toho, aby společnosti a jednotlivci s nejvyššími příjmy platili více,“ uvedla prezidentova mluvčí Psakiová.

Na únorové akci New York Times DealBook řekla ministryně financí Janet L. Yellenová, že daň z majetku je „něco, co má velmi obtížné problémy se zaváděním“. Navrhla tedy, že by se mohla zvýšit daň z majetku převáděného po smrti. V březnu však ministryně Yellenová uvedla, že zůstává ohledně majetkové daně otevřená. „No, je to něco, o čem jsme dosud nerozhodli,“ řekla Yellenová v ABC News a poukázala na další daňové nápady, které by se dotkly také bohatých.

Tajný zdroj

Neziskovka ProPublica neodhalila, jak tyto informace získala, nejsou tedy nezávisle ověřitelné. Uvedla však, že jí byly dokumenty poskytnuty „v surové formě, bez jakýchkoliv podmínek a závěrů“ a že před zveřejněním článku kontaktovali všechny miliardáře, o kterých se v reportu píše.

„Každá osoba, jejíž daňové informace jsou v článku zveřejněny, byla požádána o komentář,“ uvedla ProPublica a dodala, že ti, kteří odpověděli, „uvedli, že zaplatili všechny daně tak, jak jim byly vyměřeny“. V samostatném článku organizace uvedla, že zveřejňuje informace „zcela selektivně a opatrně – protože věříme, že zásadními způsoby slouží veřejnému zájmu a umožňuje čtenářům vidět vzorce, které byly dosud skryté“.

Zpráva zdůrazňuje techniky, které bohatí často používají ke snižování svých daňových účtů, včetně využití komplexní sítě mezer a odpočtů, jež jsou naprosto legální a mohou výrazně minimalizovat daňovou povinnost. To zahrnuje půjčování si obrovských částek peněz krytých enormními držbami akcií. Půjčky nejsou zdaněny a úroky, které manažeři platí za vypůjčené peníze, lze často odečíst z daní.

V roce 2007 Bezos, generální ředitel společnosti Amazon, neplatil nic na federálních daních z příjmu, i když se cena akcií jeho společnosti onen rok zdvojnásobila. O čtyři roky později, když se jeho bohatství zvětšilo na 18 miliard dolarů (374 miliard Kč), oznámil ztráty a podle ProPublica získal daňový dobropis ve výši 4 tisíce dolarů (83 tisíc Kč) na své děti. Mluvčí Amazonu na žádost o komentář nereagoval.

Buffett, generální ředitel společnosti Berkshire Hathaway, který již dlouho veřejně prohlašuje, že daňový zákon by měl více zasáhnout bohaté, zaplatil na daních od roku 2014 do roku 2018 pouze 23,7 milionů dolarů (494 milionů Kč); přitom jeho bohatství vzrostlo o 24,3 miliardy dolarů (506 miliard Kč). Ve svém prohlášení pro ProPublica Buffett uvedl, že očekává, že 99,5 procenta jeho bohatství půjde po jeho smrti na daně a charitu a dodal: „Stále věřím, že daňový zákon by měl být podstatně pozměněn.“

Soros, miliardářský filantrop a investor, podle zprávy neplatil žádnou federální daň z příjmu po tři po sobě jdoucí roky. Mluvčí Sorose řekl ProPublica, že „v letech 2016 až 2018 přišel George Soros o peníze ze svých investic, a proto v těchto letech nemusel platit federální daň z příjmu“.

Bloomberg se zlobí

V roce 2018 Bloomberg, který ovládá mediální gigant Bloomberg L.P., vykázal příjem 1,9 miliardy dolarů (40 miliard Kč) a zaplatil daň z příjmu 70,7 milionu dolarů (1,4 miliardy Kč). Podle zprávy byl Bloomberg schopen snížit svůj daňový účet prostřednictvím odpočtů, charitativních darů a „dobropisů za zaplacení zahraničních daní“.

Místo odpovědi na dotaz serveru ProPublica o výši daní Bloombergův mluvčí přešel do protiútoku: „Využijeme veškeré právní prostředky, které máme k dispozici, abychom zjistili, který jednotlivec nebo vládní subjekt tyto údaje zveřejnil, a poženeme je k odpovědnosti.“

Ministerstvo financí uvedlo, že federální vláda pracuje na zjištění, jak byly daňové záznamy zveřejněny.

„Neoprávněné vyzrazení důvěrných vládních informací je nezákonné,“ uvedla mluvčí ministerstva financí Lily Adamsová. „Záležitost je postoupena Úřadu generálního inspektora, generálnímu inspektorovi státní pokladny pro správu daní, Federálnímu úřadu pro vyšetřování a kanceláři amerického právního zástupce pro DC, z nichž všichni mají nezávislou vyšetřovací pravomoc.“

Na jednání finančního výboru Senátu uvedl komisař IRS Charles Rettig, že nemůže komentovat zjevné porušení ve své agentuře, ale uvedl, že se vše vyšetřuje: „Mohu potvrdit, že existuje vyšetřování ohledně obvinění, že zdroj informací v tomto článku pocházel od IRS.“

Video  Nejdražší rozvody v historii: Kolik stojí, když miliardářům krachne manželství? 
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi