Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Krásná manželka drogového barona chce svědčit: Miss z kartelu hraje o nižší trest

Autor: ČTK - 
9. června 2021
06:10

Manželka jednoho z nejznámějších mexických narkobaronů Joaquína Guzmána se chystá přiznat vinu před soudem. Uvedl to v úterý deník The New York Times. Emma Coronelová Aispurová čelí ve Spojených státech obvinění, že manželovi pomáhala s řízením drogového kartelu a že se podílela na jeho útěku z mexického vězení v roce 2015. Díky přiznání viny by žena mohla od soudu dostat výrazně nižší trest.

Informaci, že se Coronelová chystá přiznat před soudem, potvrdil jeden zdroj také agentuře AFP. Neuvedl ale, k čemu se žena chystá doznat. Stání před soudem by se mělo uskutečnit tento týden.

Podle deníku The New York Times součástí dohody, které Coronelová dosáhla s obžalobou, není závazek vypovídat o aktivitách bývalého narkobarona a jeho souputníků. Díky dohodě o přiznání viny, se kterou ale musí souhlasit soud, obžalovaní obvykle získávají úlevu na trestu.

Coronelovou, která má americké i mexické občanství, zadržely americké úřady na konci února nedaleko Washingtonu. Soud na ni následovně uvalil vazbu kvůli obavám, že by žena mohla před stíháním uprchnout.

Podle deníku The New York Times je stíhání manželek drogových baronů relativně vzácné. Důkazy předložené obžalobou při procesu se samotným Guzmánem ale podle prokurátorů ukázaly, že Coronelová byla do kriminálních aktivit svého muže velice zapojená. Za kriminální spolčení jí hrozilo nejméně deset let vězení, nejvyšší sazba však počítá s doživotím.

Někdejší modelka se za Guzmána, který má přezdívku El Chapo (Prcek), provdala v roce 2007, když jí bylo 18 let. Pár má dvě děti. V roce 2019 založila v USA svou módní značku a zúčastnila se také televizního pořadu o mafiánských rodinách.

Dnes 64letý Guzmán stál 25 let v čele jednoho z největších a nejvíce násilných mexických drogových kartelů Sinaloa. V USA byl shledán vinným za pašování velkého množství drog a za účast na řadě vražd. Doživotní trest si odpykává ve federální věznici v Coloradu.

jebulin ( 10. června 2021 06:12 )

Všichni jsu už v Mexiku! Buenos dias já taky jdu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání