Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Trumpovi sečetli lži a pochybné výroky: 30 tisíc! Zanechal poselství chaosu, píší v USA

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, simao - 
21. ledna 2021
12:38

Více než 30 000 nepravdivých či zavádějících výroků uvedl za své čtyřleté úřadování bývalý americký prezident Donald Trump. Píše to deník The Washington Post (WP), který od jeho nástupu do funkce vytvářel databázi sporných tvrzení 45. prezidenta USA. Televize CNN zase vybrala 15 „nejpozoruhodnějších lží“ Trumpova prezidentství.

Donald Trump již ení prezidentem USA, ve Washingtonu byl inaugurován Joe Biden. Statistika deníku Washington Post, sčítající nepravdy a zavádějící výroky, se v poslední den jeho mandátu zastavila na čísle 30.573.

Nejlepší ekonomika v dějinách? Nepravda

Nejrychleji údajně nepravdivá a zavádějící tvrzení přibývala během kampaně před podzimními prezidentskými volbami: za září jich reportéři registrovali 2239, za říjen pak rekordních 3917. WP přitom určitý výrok pronesený opakovaně při jednom vystoupení počítal jako jediný prohřešek.

To se stalo i po exprezidentově rozlučkovém projevu, v němž dvakrát zopakoval své „nejoblíbenější“ nepravdivé tvrzení, tedy to o vybudování „nejlepší ekonomiky v dějinách“. Trump jej údajně v různých variacích za čtyři roky v Bílém domě uvedl při 493 různých příležitostech. WP a další média ovšem podotýkají, že v moderních dějinách USA byla období, kdy se americkému hospodářství dařilo lépe, měřeno růstem HDP či mírou nezaměstnanosti.

Nepravdy o snížení daní a zdi s Mexikem

Těsně před středečním odletem na Floridu Trump zopakoval i další oblíbené tvrzení, že jeho administrativa prosadila nejvýraznější snížení daní v historii USA. Podle WP jej celkem uvedl při 296 příležitostech, ovšem nic to nemění na tom, že daňová reforma z roku 2017 představovala osmé nejvýraznější snížení daní za posledních 100 let.

Další položku tvoří prohlášení o stavbě zdi na hranici s Mexikem, přičemž zde WP eviduje 258 prohřešků. Těsně před odchodem z Bílého domu například Trump řekl, že USA mají více než 450 mil (přes 700 kilometrů) „silné nové zdi“. Podle zpravodajské společnosti BBC bylo do 4. ledna postaveno celkem 452 mil hraniční bariéry, z toho ale jen 80 mil tvoří úseky, kde předtím žádná struktura nebyla. Hranice mezi USA a Mexikem měří skoro 2000 mil.

CNN sečetla Trumpovi „bezostyšné“ lži

Televize CNN ve svém článku z minulého týdne rozebírá jiné případy. Svůj výběr nejvýznamnějších „lží“ Trumpova prezidentství zahajuje výrokem ze dne jeho inaugurace, kdy Trump na večerním plese prohlásil, že během jeho projevu na Kapitolu nepršelo.

„Prezident říkal věci, u kterých jsme na vlastní oči mohli vidět, že nejsou pravdivé. A často se tohoto bezostyšného lhaní dopouštěl, aniž k tomu byl zjevný strategický důvod,“ napsal reportér Daniel Dale, který strávil poslední čtyři roky ověřováním prezidentových výroků.

Jako „nejnebezpečnější lež“ hodnotil Trumpovo neustálé ujišťování, že koronavirus je v USA pod kontrolou nebo že postupně mizí. Do výběru se dostala i exprezidentova vyjádření o tom, že větrné elektrárny lidem mohou způsobovat rakovinu, nebo opakované sliby o chystané reformě zdravotního pojištění, která se nikdy nedostavila.

Muž roku v Michiganu, který tam nikdy nežil

Daleovým osobním favoritem je nicméně Trumpův výmysl o tom, že byl kdysi ve státě Michigan jmenován „mužem roku“.

„Trump nikdy v Michiganu nežil. Proč by měl být jmenován mužem roku státu Michigan několik let před prezidentstvím? Neměl by. A taky že nebyl. A přesto se tato lež, kterou si, zdá se, vymyslel v posledním týdnu kampaně roku 2016, stala nedílnou součástí loňské kampaně a byla opakovaná na jednom michiganském mítinku za druhým. Je to tak názorné, protože to tak moc nedává smysl,“ napsal reportér CNN.

Trumpovo „poselství chaosu“

Když ve středu Donald Trump odletěl od Bílého domu a zamířil do letoviska na Floridě, zanechal za sebou rozdělenou zemi, oslabenou Republikánskou stranu a poselství chaosu, jehož celý rozsah možná teprve začíná vycházet najevo. I takto hodnotila přední americká média vyústění úřadování 45. prezidenta Spojených států.

Pokud jde o Trumpa samotného, čelí nejisté budoucnosti, Washingtonu se po něm podle některých komentářů příliš stýskat nebude.

Deník The New York Times (NYT) středeční netradiční předání moci mezi Trumpem a Joem Bidenem shrnul tak, že Washington si kolektivně oddechl, byť s jistou dávkou nejistoty.

Video  Přísaha Joea Bidena  - Reuters
Video se připravuje ...

Exprezident v plážovém sídle

Trump se po bouřlivých čtyřech letech v čele USA přesunul do svého plážového sídla Mar-a-Lago, kde zahajuje život v pozici exprezidenta společně s manželkou Melanií a malou skupinou bývalých poradců z Bílého domu.

Jeho nástupce Biden jej ve svém inauguračním projevu nejmenoval ani jednou, Trumpovo úřadování ale zcela zjevně formuje kroky nové administrativy.

„Bidenův první čin v roli prezidenta, podpis více než desítky exekutivních příkazů, byl odpovědí Trumpovi a pokusem zvrátit některá z opatření, která ztělesňují politiku bývalého prezidenta... Zatímco noví činitelé začali zaujímat posty ve vládním aparátu, připravovali se na odkrytí chaosu a problémů utajených Trumpovými činiteli, kteří s Bidenovým týmem odmítli spolupracovat,“ popisuje začátek Bidenova mandátu web Politico.

Ve Washingtonu lidé jásali

Podle agentury AP za sebou Trump zanechal poselství chaosu a zmatku a „hořce rozdělený národ“. Analýza připomíná jeho druhý impeachment, miliony nezaměstnaných a 400.000 úmrtí spojených s epidemií covidu-19, ale Trumpa si prý lidé budou pamatovat hlavně ve spojitosti s „posledním významným aktem jeho prezidentství: vyprovokováním povstání v Kapitolu, které si vyžádalo pět mrtvých“.

Ve Washingtonu, kde Trump v podzimních volbách dostal 5,4 procenta odevzdaných hlasů, lidé Trumpův odchod slavili, píše deník The Washington Post. „Lidé jásali, smáli se a mávali rukama ve vzduchu. Běžec na východ od Kapitolu vykřikl a muž na procházce s vytáhlým psem zavýskl,“ popisuje deník moment, kdy vrtulník s Trumpem přelétal nad čtvrtí Capitol Hill.

Podle NYT panovala při následné inauguraci Bidena i přes mimořádná bezpečnostní opatření atmosféra „nadstranické lehkosti“, což mohlo a nemuselo souviset s absencí odcházející hlavy státu. Úsměvy ukázali i někdejší Trumpovi spojenci, končící viceprezident Mike Pence a lídr republikánů v Senátu Mitch McConnell, kteří se údajně pouštěli i do přátelského hovoru s lídry demokratů.

Republikáni ve složité situaci

Republikánská strana po Trumpově odchodu z úřadu čelí složitému období. Ve volbách ztratila nejen Bílý dům, ale také většinu v Senátu, navíc ji čeká volba, zda držet Trumpem nastolený kurz „nekonzistentního populismu“, nebo se vydat jiným směrem, píše v samostatné analýze AP.

Ráznější odklon od Trumpa by přitom byl poměrně ošemetný, vzhledem k přetrvávající popularitě dosavadního prezidenta mezi republikánskými voliči.

Bezmocný Trump?

Politická budoucnost 45. prezidenta je ovšem také značně mlhavá. Politico píše, že Trumpa na Floridě čeká „nejisté postprezidentské období“ spojené s možným trestním stíháním, žalobami a projednáváním jeho druhé ústavní žaloby v americkém Senátu.

Podle AP se Trump i přes podporu milionů věrných stoupenců zdá být bezmocnější než kdy dřív. V souvislosti s nepokoji v sídle Kongresu přišel o svůj virtuální megafon, část Republikánské strany se od něj distancovala a Senát by mu nyní mohl zakázat další kandidaturu na prezidenta. Politico podotýká, že Trump zatím ani nesestavil obhajobu pro druhou fázi procesu impeachmentu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi