Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Oceňovaného fotografa zabil Tálibán. Přejeli ho autem a zmrzačili? Tělo prošpikovali kulkami

Autor: tsv - 
26. srpna 2021
05:00

Oceněný fotograf agentury Reuters se stal další obětí Tálibánu. Příslušníci hnutí slavného fotoreportéra zmrzačili a podle některých hlášení i přejeli autem. Balistika potvrdila, že extremisté mužovo tělo po jeho smrti prošpikovali kulkami. O tragickém konci jednoho z nejnadějnějších fotografů napsal server DailyMail.

Indický fotoreportér Danish Siddiqui, který za svou tvorbu v roce 2018 získal Pulitzerovu cenu, se rozhodl vyrazit do Afghánistánu již v době, kdy Tálibán teprve začínal obsazovat menší města jednotlivých provincií. Do země ho Reuters vyslalo začátkem minulého měsíce poté, co se o práci sám přihlásil. „Když nepůjdeme my, tak kdo?“ ptal se tehdy svých šéfů.

Do země dorazil 11. července a připojil se ke speciálním vojenským jednotkám, které měly za úkol se v jednom z měst jihoafghánské provincie Kandahár postavit bojovníkům Tálibánu, kteří terorizovali místní civilisty.

Dva dny poté se Siddiqui připojil k úspěšné misi, jejímž cílem bylo zachránit policistu obklíčeného vzbouřenci. Jeho konvoj se zrovna vracel z výjezdu, když na obrněná auta začali tálibové vrhat granáty. Do vzduchu vyhodili tři vozidla, fotoreportér měl ten den ale štěstí. Celou událost se mu navíc podařilo natočit.

O několik dní později se ve městě Spin Boldak připletl do křížové palby, když se pokoušel zaznamenat tálibánskou ofenzivu na hranicích s Pákistánem. Při přestřelce byli zabiti dva členové afghánského komanda, jeden ze šrapnelů z rakety zasáhl i Siddiquiho. Fotoreportéra okamžitě odvezli do nejbližší mešity, kde mu měla být nabídnuta první pomoc. Brzy na to se afghánské jednotky stáhly a nechaly ho na místě.

Podle armádního velitele a generála Hajbatuláha Alizaje „evidentně jednotky během intenzivního boje opustily Spin Boldak“. Komando se zřejmě domnívalo, že Siddiqui a dva vojáci, kteří ho doprovázeli, se přidali ke konvoji na cestě pryč z města.

Fotografie, na kterých je zachyceno reportérovo zmrzačené tělo, se objevily na internetu. Reuters se později spojila s britským expertem na balistiku Philipem Boycem, který prohlédl snímky ze sociálních sítí a porovnal je s rentgeny a fotografiemi pořízenými potom, co se afghánským jednotkám podařilo Siddiquiho tělo získat zpět.

„Je vidět, že byl po smrti ještě několikrát postřelen,“ řekl agentuře Boyce. Podle některých tálibové reportéra po zabití ještě přejeli autem, to ale expert vyvrátil. „Poškození těla viditelné na fotografiích se shoduje se střelnými ranami a nenaznačuje žádné jiné posmrtné zranění,“ vysvětlil Boyce.

Tálibán zas hází vinu na jiné, zodpovědnost převzala šéfredaktorka

Mluvčí extremistického hnutí Zabidula Mudžahid zmrzačení fotoreportéra odmítá. Podle něj došlo k jeho zraněním ještě před tím, než se dostal do rukou Tálibánu. Vzhledem k situaci v Afghánistánu a nedávnému chování islamistických bojovníků je ale jeho tvrzení dost nepravděpodobné.

Za vyslání Siddiquiho do terénu vzala plnou zodpovědnost šéfredaktorka Reuters Alessandra Galloniová, která ve svém psaném prohlášení potvrdila, že s jeho cestou do Afghánistánu souhlasila. „Jakožto šéfredaktorka na sebe beru veškerou zodpovědnost za dané rozhodnutí,“ napsala.

V druhé polovině července o fotoreportérovi rozeslala email svým spolupracovníkům z redakce, ve kterém se loučí s „vynikajícím kolegou a oddaným přítelem“, který podle jejích slov neochvějně odhaloval nepohodlné pravdy.

„Také vím, že chcete odpovědi. My je chceme také,“ napsala dále v interním emailu. Své kolegy a zaměstnance ujistila, že celá událost bude řádně prostudovaná. „Kontrola zahrnuje i detailní prověření našich bezpečnostních procedur,“ doplnila na závěr.

Sadiqqui po sobě zanechal dvě děti a manželku, zdrcená rodina mu vzdala hold na konci minulého měsíce. „Danish nebyl jen výjimečný profesionál, byl také úžasný člověk, který zachycoval pravdu skrze svou čočku.“

Video  Zeman o Tálibánu: S teroristy se nejedná  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Bleskoska ( 27. srpna 2021 04:30 )

Nechme je žít si svým stylem života a chraňme si ten svůj před nimi - vyřešeno. Jo, a letiště je neučme obsluhovat, jakož jim ani nevysvětlujme, jak funguje letadlo.

snehulak ( 26. srpna 2021 17:12 )

A ještě mu posypaly rány po kulkách pijavicemi, aby náhodou neožil. Možná i kulky.

PPP150W ( 26. srpna 2021 09:06 )

Balistika jako odvětví kriminalistiky se mimo jiné zabývá identifikací projektilu získaného z oběti, nebo jejího okolí, pokud obětí projde. Zabývá se střelou, jako takovou, tedy snaží se zjistit z jaké zbraně byla vystřelena, její ráží a v neposlední řadě také zbylou nábojnicí. Nejspíš tedy šlo o to, z čeho stříleli. I když vzhledem k tomu, že ukořistili značnou část amerického arzenálu, není tato informace příliš vypovídající a dokonce by se dalo spekulovat o tom, kdo ho vlastně zabil.

Zobrazit celou diskusi