Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tálibán vydal mírové příkazy bojovníkům. Jsou stále barbarští, ať vás neoblbnou, varuje bývalý voják

Autor: ČTK, simao, tsv - 
17. srpna 2021
13:48

Radikální hnutí Tálibán, které v posledních dnech převzalo kontrolu nad Afghánistánem, vyhlásilo všeobecnou amnestii pro všechny státní úředníky a vyzvalo je, aby se vrátili do práce. Svým bojovníkům hnutí nařídilo udržovat disciplínu - nepronikat do domovů, nezabírat vozidla. Podle agentury AP zároveň vysoce postavený představitel Tálibánu vyzval ženy, aby se podílely na chodu státu. jenže bývalý voják a bezpečnostní expert Robert Clark má jasno: tenhle Tálibán verze 2.0 není o nic lepší a méně barbarský, než Tálibán dřívější. A obyvatele Afghánistánu čekají bídné dny.

„Pro všechny byla vyhlášena všeobecná amnestie (...), takže byste se s důvěrou měli vrátit ke svým zvykům,“ uvedl Tálibán v dnešním prohlášení. Jde o první, ač neurčité výroky ohledně vlády, kterou radikální hnutí zavede, píše AP. Tálibán stále vyjednává s politickými vůdci padlé vlády a dosud nebylo vyhlášeno oficiální předání moci. Cíl by však měl být jasný. Vytvoření Islámského emirátu.

Nevstupujte do domů, nerabujte, nabádají bojovníky

Nejde o jediné navenek mírné kroky Tálibánu. Šéf vojenské komise Tálibánu Muhammad Jakúb nařídil svým bojovníkům, aby udržovali disciplínu a v Kábulu nevstupovali do domů a nezabírali vozidla. Pokud by tak učinili, jednalo by se o „čin vzpoury“ a dotyční jedinci za to budou nést zodpovědnost, uvedla stanice Tolo News.

Mluvčí Tálibánu zároveň na twitteru uvedl, že by nikdo neměl vstupovat do obydlí bývalých vládních činitelů a vyhrožovat jim. Nejmenovaný vysoce postavený činitel hnutí agentuře Reuters sdělil, že bojovníci mají zakázáno vstupovat do budov velvyslanectví či bránit v průjezdu vozům diplomatů.

Členové Tálibánu dostali na všech úrovních nařízení, abychom se ujistili, že vůči přítomnosti jiných zemí v Afghánistánu nebudeme jednat neuctivě,“ uvedl činitel. Podstatně mírnější mají být oproti dřívějším poměrům tálibánští bojovníci i k ženám.

Ženy nemají být oběťmi

„Islámský emirát nechce, aby ženy byly oběťmi,“ řekl ve vysílání televize, kterou nyní Tálibán kontroluje, člen kulturní komise hnutí Inamulláh Samanganí. „Podle práva šaría by měly být ve vládní struktuře,“ dodal.

Ženy pod nadvládou Tálibánu na přelomu tisíciletí nesměly navštěvovat školy a nemohly pracovat. Na veřejnosti musely chodit zahalené a s mužským doprovodem. Ženy, které pravidla porušily, někdy čelily veřejnému ponižování a bití náboženskou policií jednající v souladu s radikálním výkladem práva šaría.

Video  Tálibánci se rozvalují v hale uprchlého kontroverzního generála Rašída Dostuma  - Twitter
Video se připravuje ...

Z Kábulu nejsou hlášeny větší boje či střety, většina obyvatel metropole ale zůstává doma v obavách z dalšího vývoje. AP připomíná, že převzetí kontroly nad městem doprovázelo propuštění vězňů z věznic a rabování skladů zbraní. Starší generace si navíc stále pamatuje předchozí vládu Tálibánu z let 1996 až 2001, kterou provázelo kamenování, amputace končetin nebo veřejné popravy.

Clark: Nový Tálibán je stejně barbarský

Povstalci se sice v posledních letech snažili ukázat větší umírněnost, velká část Afghánců k tomu však přistupuje s velkou dávkou skepse, píše AP.

Skeptičtí jsou i někteří zahraniční experti. Nenechte se zmást, Tálibán 2.0, je stejně barbarský, jako ten dřívější, varuje bývalý voják Robert Clark, který v minulosti s radikály bojoval a poté je studoval. Upozorňuje na to Daily Mail.

„Uprostřed zoufalých scén chaosu a paniky, protože se tolik lidí pokoušelo uprchnout z Afghánistánu, zůstala jedna naděje - že Tálibán, který převzal vládu v roce 2021, je velmi odlišný od brutální vlády, která držela moc v 90. letech. Nenechte se však oblbnout, nová verze Tálibánu - verze, která trvá na tom, že má na srdci jen ty nejlepší úmysly ohledně Afghánistánu - je stejně barbarská jako ta první,“ uvedl bezpečnostní expert ve svém komentáři.

„Různá nedávná prohlášení vedení Tálibánu, které prohlašuje, že usiluje o mírové předání moci a posvátnost práv žen, se již ukázala jako hrubý omyl,“ varuje Clark, podle kterého se za líbivá slova a prohlášení ukrývá tvrdá a bolestná realita.

Video  Tálibánci byli přistiženi na autodromu v zábavném parku.  - Twitter
Video se připravuje ...

Sexuální zneužívání pokračuje, míní expert

Tálibán dle něj nadále nutí ženy a dívky stát se nevěstami pro své bojovníky. „To se rovná oficiálnímu sexuálnímu zneužívání a otroctví dětí,“ podotkl Clark. Připouští, že Tálibán odehrál strategicky mistrovskou partii - trpělivě vyčkával, až se síly NATO stáhnou, připravil dobře načasovanou akci a provedl bleskové kroky, jakmile Američané po oznámeném odchodu přistoupili k činům.

„Téměř úplné podmanění země Tálibánem však nyní slibuje děsivou existenci pro vyděšené a panikou stižené obyvatelstvo. Nikdo by neměl být překvapen těmi šokujícími scénami desítek tisíc afghánských civilistů, kteří se hrnuli na letiště v Kábulu a mnozí byli tak zoufalí, že se při startu připnuli k americkým letadlům, kdy několik nešťastných duší padalo z oblohy přímo před námi. Dobře vědí, co pro ně bude znamenat barbarský režim Tálibánu,“ dodal.

Video  Tlumočníka zachránil před smrtí tlak rodiny. Politici na to kašlou, říká veterán z Afghánistánu  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi