Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

My letíme s vámi! 640 zoufalých Afghánců odlétlo v americkém speciálu pro 150 lidí

Aktualizováno -
17. srpna 2021
08:27
Autor: simao, ČTK - 
17. srpna 2021
07:05

Tohle letadlo má kapacitu 150 lidí, jenže Američané se jich nakonec rozhodli v armádním C - 17 přepravit mnohem více. A to kvůli obrovskému tlaku civilistů na letadla v Kábulu. Vznikla tak fotka, která dokazuje, že se do nitra letounu vměstnalo na 640 Afghánců. Evakuace pokračují, odlétlo i další české letadlo. Chaos a dramatické scény na kábulském letišti si však již vybraly i oběti na životech.

Letiště v afghánském Kábulu je opět v provozu. Příletům letadel několik hodin bránily davy Afghánců na přistávací ploše, které se snažily za každou cenu opustit zemi.

V Kábulu přistálo americké letadlo C-17, na jeho palubě byli další vojáci, kteří mají pomáhat s evakuacemi ze země. Vzletová plocha mezinárodního letiště je po několika hodinách téměř prázdná, část lidí se vrátila do svých domovů.

Právě tenhle americký letoun měl původně odvážet další personál americké ambasády. Jenže došlo ke změně plánů. A to právě kvůli vyděšeným afghánským civilistům, kteří vyskákali na rampu letadla, než je letová posádka mohla zastavit.

Uprchlíci před Tálibánem budou dopraveni na letecké základny v Texasu a Wisconsinu, potvrdilo americké ministerstvo dopravy.

Evakuace z Kábulu: Do amerického speciálu pro 150 lidí se vměsstnalo 640 zoufalých Afghánců Evakuace z Kábulu: Do amerického speciálu pro 150 lidí se vměsstnalo 640 zoufalých Afghánců | Reprofoto Twitter

Oběti na letišti

Existují však závažné obavy o účinnosti záchranných misí, upozorňuje Daily Mail. Na letišti totiž zahynulo nejméně osm lidí. Dva byli zastřeleni americkými jednotkami, další zahynuli při snaze o udržení se na trupu či křídlech letadla při vzletu dalších vojenských letounů, mj. jiného C-17 amerického letectva. Tři lidi sežehly trysky.

Podle listu The Washington Post se v bezprostřední blízkosti kol amerického dopravního letadla, které odletělo z Kábulu a kvůli problémům muselo přistát ve třetí zemi, našly lidské pozůstatky. Na záběrech na sociálních sítích jsou patrné postavy, které se při vzletu chytily kol, a snažili se tak odletět z Afghánistánu.

Video  Situace na letišti v Kábulu, odkud z Afghánistánu spěšně odlétají diplomaté zahraničních zemí i jejich spolupracovníci i s rodinami, kteří by mohli být v ohrožení  - Twitter
Video se připravuje ...

Chvíli po americkém letounu přistál i stroj německé armády A400M, který má převézt cizince a místní zaměstnance ambasád do uzbeckého Taškentu, uvedla agentura Reuters.

Spojené státy chtějí udržet své diplomatické zastoupení na kábulském letišti a pokračovat s evakuací tak dlouho, dokud to bude bezpečné. Další vztahy USA a Afghánistánu budou záležet na „chování Tálibánu“.

Svů speciál vyslali do Kábulu i Indové. Na palubě letounu C-17 indické armády by mělo být celkem 120 lidí, včetně indického velvyslance. Informaci o urychleném stažení indických diplomatů potvrdil mluvčí indického ministerstva zahraničí. V letovém plánu kábulského letiště je uveden předpokládaný čas odletu ve 12:40 SELČ.

USA schválily humanitární pomoc přes 10 miliard korun

Generální tajemník OSN António Guterres dnes vyzval k solidaritě s obyvateli Afghánistánu a uprchlíky z této země. „Svět právě s těžkým srdcem sleduje události v Afghánistánu; vyzývám všechny země, aby byly ochotné přijímat afghánské uprchlíky a zdržely se deportací. Afghánci zažili roky válek a strádání. Zaslouží si naši plnou podporu. Nyní je čas na solidaritu,“ napsal Guterres na twitteru.

Humanitární pomoc afghánským běžencům 500 milionů dolarů (10,8 miliardy korun) zároveň schválil americký prezident Joe Biden, informují světové agentury.

Půl miliardy dolarů poskytnou USA na základě zákona o migraci. Biden finance uvolnil „za účelem splnění neočekávaných naléhavých uprchlických a migračních potřeb uprchlíků, obětí konfliktů a dalších osob ohrožených v důsledku situace v Afghánistánu“, uvedl Bílý dům v prohlášení. Prostředky se k Afgháncům mohou dostat přes mezinárodní organizace a charity nebo prostřednictvím amerických státních agentur na pomoc migrantům.

Německý letecký most z Taškentu

Do Kábulu by měly dorazit ještě dva další německé evakuační lety. Berlín používá nedaleké letiště v Taškentu pro vytvoření leteckého mostu s Kábulem. Z Uzbekistánu pak lidé cestují civilními lety, uvedl Reuters s odvoláním na místní zdroj. Berlín také uvedl, že pomocí leteckého mostu ze země dostane co nejvíce lidí s dvojím německo-afghánským občanstvím a také lidskoprávní aktivisty, právníky a další místní spolupracovníky Severoatlantické aliance.

Česká republika, stejně jako další členské země protitálibánské koalice, se z Kábulu snaží evakuovat své zaměstnance i místní spolupracovníky. Svou snahu zrychlily poté, co se Tálibán zmocnil i samotného Kábulu.

Český speciál odlétl z Baku

Letadlo, které má z Afghánistánu evakuovat do Česka další lidi, odstartovalo z ázerbájdžánského Baku, kde čekalo na povolení přistát v Kábulu. S odvoláním na údaje z letových radarů o tom dnes ráno informovala Česká televize (ČT). Jde o druhý evakuační speciál, který Česko do Afghánistánu vypravilo. První dopravil v pondělí ráno do Prahy 46 Čechů a jejich spolupracovníků s rodinami.

Druhé evakuační letadlo odletělo z Prahy v pondělí kolem 11:00. Vpodvečer ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) informoval, že airbus přistál v Baku a čeká na povolení k přistání v Kábulu. „Další záchranné mise mohou pokračovat až v návaznosti na zajištění základních podmínek pro bezpečný přílet a odlet. Další naše letadla jsou připravena k nasazení,“ dodal Metnar.

Prvním evakuačním speciálem byli do Česka podle dostupných zpráv přepraveni především spolupracovníci české ambasády. Na kábulském letišti čeká na evakuaci další skupina lidí. Měli by mezi nimi být tlumočníci pomáhající české armádě. Zemi dosud neměl opustit ani velvyslanec Jiří Baloun, který se na evakuaci podílí.

Video  Generál Pavel o Tálibánu i evakuaci Čechů z Kábulu: Velké zklamání z mise v Afghánistánu!  - Pavlína Horáková, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

PetPet ( 17. srpna 2021 21:18 )

Jistě ano, mocní se kryjí.

PetPet ( 17. srpna 2021 21:17 )

Třeba i naši nejbohatší, koho by to překvapilo je naivka. Konta mají mimo Česko.

PetPet ( 17. srpna 2021 21:15 )

Pomohli si všichni. Okolní státy i obě velmoce, tak to s ropou bylo a bude vždy.

verka1 ( 17. srpna 2021 20:52 )

Jedině vysocí představitelé - papalaši 😁

jajas ( 17. srpna 2021 20:41 )

Ten se už prý "obul" do NATO a USA, podle něj selhali.....

Zobrazit celou diskusi