Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Afghánský pilot podstoupil výcvik v Česku: Od soboty o něm nejsou žádné zprávy!

Autor: jel - 
17. srpna 2021
10:55

Chaos a strach zavládl v Afghánistánu poté, co radikálové z islamistického hnutí Tálibán o víkendu obsadili hlavní město Kábul. Spojenými státy podporovaný prezident Ašraf Ghaní utekl ze země, kterou už téměř celou ovládají extrémisté. O život se nyní bojí tisíce lidí. Ti se v panice snaží uprchnout přes přeplněná letiště. Strach má i vojenský pilot, který se učil létat v Česku. Ten o víkendu kontaktoval redakci serveru novinky.cz a popsal jim svou situaci.

V Afghánistánu byl Tálibán u moci v letech 1996-2001. Nyní teroristé znovu oslavují své vítězství nad zemí, kterou násilně dobyli. Tisíce lidí mají nyní strach o své životy a ze země se snaží dostat za každou cenu. Někteří raději riskují a snaží se utéci klidně i na podvozcích letadel. 

Letadlo C-17, které přistálo v Kábulu, mělo původně evakuovat lidi z americké ambasády, jenže než se tak stalo, vyděšení civilisté vyskákali na palubu dřív, než je personál stačil zastavit. Letadlo, které má kapacitu 150 osob, nakonec přepravilo neuvěřitelných 650 lidí.

Český vládní speciál v pondělí přepravil 46 Čechů s rodinami. Druhé evakuační letadlo odletělo z Prahy v pondělí kolem 11:00. Podvečer ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) informoval, že airbus přistál v Baku a čeká na povolení k přistání v Kábulu. „Další záchranné mise mohou pokračovat až v návaznosti na zajištění základních podmínek pro bezpečný přílet a odlet. Další naše letadla jsou připravena k nasazení,“ dodal Metnar.

Mezi velmi ohrožené skupiny patří piloti. Jeden z nich absolvoval dvouletý výcvik v Pardubicích a následně se vrátil do Afghánistánu, aby sloužil v armádě a účastnil se protiteroristických operací po celé zemi. 

Když z hrůzou zjistil, jak Tálibán nyní postupuje, svou ženu a syna ukryl v horách a sám čekal na rozkazy. „Pokud provincie, ve které se nacházejí, padne do rukou Tálibánců, a pokud je zatknou, s největší pravděpodobností je zabijí,“ uvedl pilot v e-mailu, který poslal redakci Novinek.

Přítel pilota doplnil, že od soboty se mu už neozval a nyní neví, co s ním je. „Říkal, že už dvě noci nespal, že stále čekají na rozkaz, zda uletět do Uzbekistánu, nebo se vrátit do Kábulu. V sobotu se ale odmlčel,“ sdělil redakci. Ta nemá zprávy o tom, co s ním nyní je a zda do Uzbekistánu odletěli, či ne.

Video  Tálibánci se rozvalují v hale uprchlého kontroverzního generála Rašída Dostuma  - Twitter
Video se připravuje ...

cid2000 ( 17. srpna 2021 13:51 )

Celých 20 let nám politici, vojáci, novináři v čele s ČT24 tvrdili, že vše probíhá v Afghanistánu jak má! Výcvik afghánckých vojáků běží řádně atd. Ale tahle tragédie,chaos, neštěstí, panika je neuvěřitelná !Promrhané miliardy dolarů na výcviku a vyzbrojování Afghánské armády a policie celou dobu! Všichni se vzdali během několika dnů bez boje !!Zrada na všech úrovních !! Neuvěřitelné!! Zodpovědnost je na hlavách NATO politiků !!

zada ( 17. srpna 2021 11:30 )

A co třeba tenhle názor? " neovliv­ni.cz­/valec­ny-veteran-z-afghanistanu-je-to-svinstvo-vsech-svin­stev/?­utm_s­ource­=www­.sez­nam.cz­&utm_m­edium=­sekce-z-inter­netu#­dop_ab­_vari­ant=0­&dop_s­ource­_zone_­name=­hpfe­ed.sz­nhp.bo­x&dop_­req_id­=Z0nz2­D9jQAR-2021­081709­19&dop­_id=13­054725 "

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání