Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dvojčátka Asna a Sana (5) se z Kábulu dostala do bezpečí! Tisíce dětí ale takové štěstí nemají

Autor: Darina Jíchová - 
25. srpna 2021
05:00

Zoufalství Afghánců prchajících před Tálibánem se stupňuje. Jen zlomek z nich věří, že se Západu podaří přesvědčit vůdce radikálního islamistického hnutí, aby povolili pokračování evakuací i po 31. srpnu. Rodina pětiletých dvojčátek Asny a Sany patří mezi ty šťastnější, jejich otec Núragha Hašimí pracoval pro britskou armádu jako tlumočník, jeho dcery už jsou v Británii a rodina může v bezpečí začít svůj nový život. Jenomže tisíce dalších dětí takovou šanci nedostanou, uvedl list Daily Mail.

Ne všichni příbuzní Afghánců, kteří spolupracovali se západními spojenci, se dostanou ze země. Zatím v Afghánistánu zůstávají i mnozí lidé pracující pro zahraniční mise. Naopak někdy evakuace rodinu rozdělí, z Afghánistánu se často dostanou buď jenom rodiče, nebo pouze jejich děti. Radost rodiny překladatele Hašimího je v přímém kontrastu s beznadějí a strachem, které panují v Afghánistánu. Dokonce ani držitelé britských pasů nemají jistotu, že se jim podaří odletět.

Otci holčiček by hrozila smrt

Sestry Asna a Sana jsou nyní tváří úspěšné britské evakuační strategie, malé slečny si pravděpodobně plně neuvědomují závažnost situace, ani to, že spousta jejich vrstevnic zůstalo v Afghánistánu, kde je čeká život pod diktátem Tálibánu. Pokud by ony zůstaly doma, hrozilo by jim obrovské nebezpečí, jejich otec totiž potvrdil, že jeho role byla pro britskou armádu a ostatní západní spojence „klíčová“. On sám si je jistý, že by ho Tálibán zabil.

Tlumočník do Británie přijel s celou rodinou: manželkou, synem a dvojčátky. „Všichni mě znají, vědí, co jsem dělal. Je tlumočník, říkají, když mě vidí. To je důvod, proč pro mě bylo nebezpečné zůstat v Afghánistánu,“ komentoval pro Sky News Hašimí. Odhalil také, že s britskými jednotkami působil v provincii Hílmand v bývalé baště Tálibánu.

„Všichni se bojí, Talibán sice slibuje, že nebude nikomu nic dělat, nikdo nemůže vědět, jestli to bude stejné jako v roce 1996,“ reagoval na prohlášení Tálibánu, že udělí milost všem, kteří spolupracovali se Západem. Připomněl také tvrdou vládu Tálibánu, když byl naposledy u moci v letech 1996-2001. Hašimí se svěřil s tím, že se jeho rodina plánuje usídlit na jihu Anglie, doufá, že tam bude teplejší počasí než na severu země.

„Borisi, dostaň nás odsud.“

Jejich příběh má šťastný konec, je otázkou, kolik rodin se ho ještě dočká. Televizní stanice ITN, jejíž tým je v Afghánistánu, zachytila plačící děti, které zůstaly v Kábulu. Zatímco jejich rodiče dostali od britských úřadů propustku do evakuačního letu. S tiskem před letištěm promluvil muž s britským přízvukem i pasem. „Zůstal jsem trčet v Afghánistánu i se svými dětmi. Jsem britský občan, moje děti jsou britští občané,“ uvedl, hlas se mu třásl obavami. „Zavřeli před námi dveře, střílí se tu. Mám jedinou zprávu pro našeho premiéra: Borisi, dostaň nás odsud,“ během interview se muž obrátil na britského předsedu vlády Borise Johnsona.

„Naše děti to nezvládají, jsme ve velkých problémech. Britská armáda, naše armáda, je jen za touhle branou, ale zavřeli dveře a nepouštějí nás dovnitř,“ navázal zoufalý muž. „Pane prezidente Bidene, tohle jste udělal. Plánoval jste to, uzavřel jste dohodu s Tálibánem, tohle jsou následky vaší akce. Jděte k čertu,“ z nastalé krize viní amerického prezidenta Joea Bidena.

Video  Epicentrum - Cyril Svoboda  - Markéta Volfová
Video se připravuje ...

Zdenek ( 25. srpna 2021 10:09 )

pripominka 29.2.2020 - USA podepsaly mír s Tálibánem. Válkou už jsou všichni unaveni, tvrdí Trump

USA a afghánské radikální hnutí Tálibán podepsaly v sobotu historickou m í r o v o u dohodu. Vlády obou zemí současně oznámily, že se vojáci Spojených států a dalších zemí Severoatlantické aliance do 14 měsíců zcela stáhnou z Afghánistánu, mezitím do 135 dní poklesne počet amerických vojáků v zemi na 8 600.

29.2.2020 - 14 mesicu - v prosinci 2020 TO bylo 10 mesicu a v dubnu 2021 TO BYLO 14 mesicu !!!! 30.04.2021 !!!!! ... do 14 měsíců zcela stáhnou z Afghánistánu ??!!?? takze podle prava demokracie CO TAM vsichni jeste co delaji ??!! - Američtí vojáci zůstanou v Afghánistánu, dokud neevakuujeme všechny své občany, uvedl Biden !"!
Americký prezident Joe Biden řekl, že v Kábulu ponechá vojáky tak dlouho, dokud nebudou evakuovaní všichni Američani v zemi. Je tak možné, že americká vojenská přítomnost v Afghánistánu potrvá déle než do původně plánovaného tedy podle mlouvy do 30.04.2021 !!!! . Biden to řekl...

Zdenek ( 25. srpna 2021 09:59 )

aaaa - uz je TO TADY - cpou dopopredi D E T I .... tedy media - Tisíce dětí ale takové štěstí nemaji ??!!?? -

no, 1 - o TO STESTI se ma P O S T A R A T - matka ...... otec,rodina ,,,, 2 - v TOM state maji - Afghánistán (paštunsky افغانستان‎, plným názvem de iure Afghánská islámská republika, de facto Islámský emirát Afghánistán podle hnutí Tálibán jakožto faktického držitele moci) -!!!!! Náboženství 99,7 % i s l á m (státní), 0,3 % ostatní !!!!! - TAKZE RODICE - tedy hlavne M A T K Y - Z E N Y !!!! Z E N Y !!!! - dotvari tvar toho tatu , a tem zenam se libi TO CO MAJI a taktez TO vytvareji pro sve deti !!! D E T I !!! ......

od roku 2001 jim tam jsme cpali a predvadeli DEMOKRACII typu USA a EU - 20 let !!! 20 let !!! a hned pri P R V N I prilezitoti si dobrovolne nastololi to co meli pred rokem 2001 !!! A TAKOVYYM FOFREM ze na TO USA + EU " čumí jako tele na nový vrata "

my "DEMOKRATE" bychom TO meli prave co nejvice chapat a akceptovat !!??!! nebo NE

fido2 ( 25. srpna 2021 09:11 )

fido2 ( 25. srpna 2021 09:10 )

V bezpečí před členy své rodiny nejsou, však ona jim časem ukáže, jak funguje právo šaria - jako v Německu.

snehulak ( 25. srpna 2021 08:38 )

Pr*el si z nás děláš ty Blesku, nebo jen britský bulvár? Tahle dvojčátka jsou typické Afgánky, jako když vyšije.

Zobrazit celou diskusi