Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Sebastian se kvůli vzácné chorobě neměl dožít ani tří let: Oslavil už šesté narozeniny

Autor: jel - 
17. ledna 2021
12:50

Malému Sebastianovi Pittsovi v Flixtonu ve Velké Británii bylo diagnostikováno vážné mitochondriální onemocnění, když mu bylo pouhých osm týdnů. Lékaři řekli rodičům, že bude žít maximálně dva až tři roky. Chlapeček je ale velký bojovník a oslavil už šesté narozeniny.

Rodina se nejprve domnívala, že má Sebastian jenom potíže se žaludkem, protože neustále zvracel. Krevní testy ovšem odhalily smutnou skutečnost, trpí vzácným mitochondriálním onemocněním, za které může vadný gen. „Když mu bylo osm týdnů, řekli nám, že bude žít jen dva až tři roky. Ani jsme nedoufali, že by tu s námi byl ještě teď,“ řekla pro Daily Mirror maminka Yvette (34).

„Je to tak silný malý chlapec, jsem na něj tak pyšná. Inspiruje mě, abych byla lepší,“ dodala s tím, že se ona a její manžel snaží užívat si se synem každou společnou chvilku. „Neví, čemu čelí, vždycky je tak šťastný,“ prozradila paní Pittsová. Sebastian v červnu oslavil dokonce šesté narozeniny a přestože mu rodiče nemohli kvůli pandemii koronaviru dopřát velkou oslavu, byli rádi, že mohou být všichni spolu. Chlapeček začal chodit do školy a na jaře se mu narodila malá sestřička Violet.

O onemocnění neměla rodina vůbec tušení, dokud nebylo diagnostikováno jejich synkovi. Mitochondriální nemoc je lékařský termín používaný pro jako skupinu poruch způsobených mutacemi v mitochondriích. Rodině hodně pomohla organizace The Lily Foundation, která je propojila s dalšími s podobným osudem a v roce 2017 jim zafinancovala dovolenou.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi