Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš chce pomoci dceři, jde proti odborníkům: Po covidu jste oficiálně bezinfekční?

Autor: dp, vei - 
22. července 2021
05:00

Do řešení rodinného problému se pustil premiér Andrej Babiš (ANO). Jeho žena Monika (47) „práskla“, že dcera Vivien (20) má vysokou hodnotu protilátek, přesto v Česku není považována za bezinfekční. A ejhle, předseda vlády to chce hned změnit. Rezort zdravotnictví i odborníci se ale nad tím pozastavují.

Dcera předsedy vlády by se moc ráda nechala naočkovat, ale zatím prý nemůže. „Nechala si totiž nabrat protilátky a má je šíleně vysoké,“ řekla minulý čtvrtek deníku Aha! Monika Babišová s tím, že Vivien tak covid pravděpodobně prodělala, aniž by o tom věděla. Lidé s vysokou hodnotou protilátek totiž mají dostatečně silnou imunitu proti viru. V tuzemsku ale takové osoby – a mohou jich být desetitisíce – nejsou podle vládních pravidel považovány za bezinfekční a bez "lejstra" o testu či ukončeného očkování nemohou jít do restaurace, kina, divadla ani plavat.

Inspirace Rakouskem

Zatím stát za neinfekční uznává pouze osoby s oběma dávkami, negativním PCR či antigenním testem anebo s potvrzením o prodělání nemoci vydané lékařem. Tento seznam chce ale Babiš rozšířit. „Výhodu by měli mít lidé, kteří nemoc prodělali a mají protilátky,“ řekl v úterý na CNN Prima News. Česko by se podle něho mohlo inspirovat Rakouskem, kde se naměřené protilátky uznávají. Předseda vlády proto zaúkoloval odborníky, a to až když si veřejně "postěžovala" jeho manželka. Do té doby tomu moc pozornosti nevěnoval.

Vojtěch nesouhlasí

Premiérův nápad ale nenachází velkou podporu u odborné veřejnosti, a to ani u ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO). „Do doby, než bude shoda na ochranné hladině protilátek, bohužel nelze to zohlednit v opatřeních,“ řekl šéf rezortu s tím, že změnit by se to mohlo, až světlo světa spatří celosvětové stanovisko.

To epidemiolog Petr Smejkal (49) měření protilátek považuje za nesmysl. „Měření protilátek strašně nabobtnalo a je to v souvislosti s očkováním zbytečné. Nemá to smysl si odebírat protilátky, pojďme se očkovat,“ řekl Českému rozhlasu. A stejně mluví také hlavní hygienička Pavla Svrčinová (58). "Lidé by neměli spoléhat pouze na protilátky a měli by se nechat očkovat," prohlásila.

Soud: Diskriminační a nezákonné

Rezort zdravotnictví diskriminoval lidi s laboratorně potvrzenými protilátkami proti nemoci covid-19. To ve svém rozhodnutí v červnu oznámil Nejvyšší správní soud (NSS). Zpětně konstatoval nezákonnost květnového opatření, které jako podmínky vstupu do vnitřních prostor a na akce vyžadovalo pouze očkování, negativní PCR nebo antigenní test, případně potvrzení o prodělané nemoci. S laboratorně prokázanými protilátkami ministerstvo totiž nepočítalo.

Video  Politolog o klíčové roli komunistů u nedůvěry vládě: Babiš se jim bude ještě hodit  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

ANO_nam_bude_lip ( 23. července 2021 19:05 )

Soudruh velkokapitalista estébák Babiš bude po říjnových volbách opět premiérem. Bez ohledu na výsledek voleb soudruha Babiše opět jmenuje soudruh Zeman. Pokud nedostane důvěru sněmovny, tak jej soudruh Zeman jmenuje znova (už to tu bylo), třeba desetkrát po sobě. S nějakou ústavou a zákony si prostě opět bude vytírat (_!_). Jako obvykle.

PetPet ( 22. července 2021 21:48 )

Smutný příběh, že. Reálný k tomu.

Covid_19 ( 22. července 2021 21:47 )

Babišovu slovu může věřit jen blázen nebo člen ANO

PetPet ( 22. července 2021 21:46 )

fofyr je copak? Zase kradeš, i tak jsi poznat.

PetPet ( 22. července 2021 21:43 )

Přitom mu Adam zachránil kožich, nastoupil na post opě. neslíbil premiér že do ničeho už nebude mluvit???, slíbil. Mladá sůečna se hlavně očkování bojí, budiž.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa