Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vydíral Babiše a hrozil smrtí i jeho rodině. Muž má jít podle obžaloby až na osm let do vězení

Autor: vei, ČTK - 
30. dubna 2021
09:00

Státní zástupkyně ve čtvrtek obžalovala muže, který je obviněný z vydírání premiéra Andreje Babiše (ANO). Sdělil to šéf Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Jan Lelek. Doplnil, že muž zůstává ve vazbě. Za vydírání hrozí obžalovanému dva až osm let vězení. Babiš už dříve Blesku řekl, že mu dotyčný napsal omluvný dopis, že odpustil mu a sám byl vypovídat na policii.

Vydírání se dopustí člověk, který „jiného násilím, pohrůžkou násilí nebo pohrůžkou jiné těžké újmy nutí, aby něco konal, opominul nebo trpěl“. Z právní kvalifikace skutku vyplývá, že obžaloba se týká vydírání pro Babišovo „politické přesvědčení“. Kauzou se bude zabývat Obvodní soud pro Prahu 1.

Na případ, kdy policisté ve Španělsku zadrželi muže, který rodině předsedy vlády vyhrožoval zastřelením, přišla řeč i v dubném vydání pořadu Ptám se, pane premiére.

„Ten pán mi napsal omluvný dopis,“ řekl ve studiu Blesk Zpráv k tomu, jak pokračuje vyšetřování případu, kdy měl neznámý muž vyhrožovat jemu i rodině – včetně manželky Moniky Babišové a dcery Vivien a syna Frederika likvidací zastřelením. „Vypovídal jsem,“ dodal Babiš v pořadu Ptám se, pane premiére. S tím, že například jeho ženu si policie nepředvolala. „Paní nevypovídala,“ uvedl.

Babiš poslal Moniku s Vivien do Dubaje

Sám premiér prý ale muži po jeho dopisu odpustil a celou situací už se příliš nezabývá. „Někdo dělá chyby, tak je potřeba odpouštět. Snažím se naučit být lidský,“ reagoval premiér na celý případ.

Manželka Monika podle premiérových slov nebyla tehdy v Dubaji na dovolené, ale poslal ji tam on sám. „Řekl jsem jí, že je nějaký problém, tak aby šla pryč. Co jsem jí měl říct, že nás zítra zastřelí?“ reagoval Babiš pro Blesk Zprávy.

Video  Babiš o chaosu s rozvolněním: „Byli jsme zase za pitomce.“ A rýpl si do Hamáčkovy cesty do Ruska.  - Blesk
Video se připravuje ...

Jeho rodina byla prý ohrožena začátkem letošního roku. „8. ledna mi řekla policie, že je člověk, který chce zastřelit moji rodinu,“ říkal Babiš chvějícím se hlasem. „A mě,“ překvapil premiér na konci února v Partii Terezie Tománkové v CNN Prima NEWS. I proto prý odeslal ženu pryč. „Jsme měli hlídaný barák, několik… vlastně doteďka. Ten člověk byl zatčen ve Španělsku. A moje žena šla do Dubaje, ano, protože se bála,“ překvapil premiér v přímém přenosu.

Monika Babišová se „klepala“ strachy

„Úplně se klepu,“ reagovala tehdy Monika Babišová pro Blesk Zprávy bezprostředně poté, co slyšela svého muže v televizi celý příběh vyprávět. Šokovaná Monika Babišová po výhrůžkách rodině zastřelením: „Úplně se klepu. Sedím a brečím.“  

O nějakém nebezpečí prý manželka premiéra ani jeho děti do té doby netušily. „Ne, nevěděli, teď tady sedím a brečím. Nikdy mě nenapadlo, že by někdo chtěl ublížit mně a dětem, když my žádnou politiku neděláme a za nic nemůžeme,“ dodala.

salto ( 3. května 2021 09:17 )

Počítám, že ten muž bude za několik let vydáván za představitele čtvrtého, pátého, či kolikátého odboje, bude rehabilitován a bude postaven do čela nově založeného "Ústavu pro studium režimu Andreje Babiše".

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa