Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vakcíny pro Česko daruje i Maďarsko. A Babiš obvinil opozici, že v Bruselu nepomohla

Aktualizováno -
3. dubna 2021
21:08
Autor: ČTK, for - 
3. dubna 2021
19:11

Dávka 40 000 vakcín, kterou dnes přislíbilo České republice poslat Maďarsko, bude od firem Pfizer a BioNTech, nebo Moderna. Společně s 30 000 slíbenými dávkami z Rakouska a 10 000 ze Slovinska je to víc než opozicí kritizovaná ztráta 70 000 dávek z unijního vyjednávání o rozdělení deseti milionů dodatečných vakcín Pfizeru, řekl dnes v podvečer České televizi (ČT) premiér Andrej Babiš (ANO). Následně na twitteru uvedl, že česká opozice mu měla v Bruselu při vyjednávání pomoci, místo toho, aby vše negativně komentovala. 

Podle čtvrtečních výsledků jednání EU připadne Česku z dodatečných milionů dávek poměrná část, ale nedostane dávky navíc. Spolu s Rakouskem a Slovinskem totiž nesouhlasilo se solidárním příspěvkem vybraným zemím. Babiš výsledné dělení kritizoval jako nevyvážené a vadilo mu, že ho neodsouhlasily všechny země.

Česku následně slíbilo zaslat dávky Rakousko a Slovinsko. Babiš ČT řekl, že o vakcínách hovořil dnes s maďarským premiérem Viktorem Orbánem. „Požádal jsem ho o solidaritu a on slíbil, že v prvním květnovém týdnu nám propustí kvótu 40 000 vakcín, buď Pfizer, nebo Moderna,“ uvedl Babiš.

Podle médií Česko kvůli nesouhlasu s kompromisem na rozdělení dodatečných deseti milionů dávek vakcíny proti nemoci covid-19 v Evropské unii přišlo o 70.000 očkovacích dávek. Opoziční politici to označili za naprosté selhání Babiše. Představitelé koaliční ČSSD uvedli, že Babiš postup při vyjednávání nekonzultoval s vládou, a za výsledky tak nese odpovědnost sám. Babiš shrnul, že tři země slíbily 80 000 dávek. „Tedy o 10 000 víc, než mě kritizovala opozice,“ konstatoval.

A opozici znovu zmínil i v příspěvku na twitteru. „Každý den pracuju na tom, abych ochránil české občany a bránil české zájmy. Škoda, že mi opozice v Bruselu nepomohla a kritizuje mě místo těch, kteří nás opravdu poškodili,“ napsal Babiš. Jak měla pomoci, není jasné.

Video  Praktici: „Máme pacienty, vakcíny ne. Očkovacích center je nadbytek.“ Kde se dostanete na řadu dřív?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Servery DeníkN či Seznam Zprávy v pátek uvedly, že Babiš kvůli výsledkům unijních jednání začal zvažovat nákup ruské vakcíny Sputnik V, která zatím postrádá schválení od unijních orgánů. „To je samozřejmě komplikovanější záležitost, budeme to řešit v rámci ministerstva zdravotnictví. Je pravda, že Sputnik požádal Evropskou agenturu pro léčivé přípravky (EMA) o schválení. Uvidíme, jak to bude pokračovat,“ uvedl dnes Babiš.

denisz ( 6. dubna 2021 00:19 )

Když tak pozoruji chování např. Hohlmeierové, Peksy a j.
mám dojem, že do evropského parlamentu nejsou voleni lidé
nejlepší, učení a moudří, nýbrž jen stranicky zasloužilí, dosazeni
svými stranami a zvoleni jen několika málo voliči. Až tam
nabydou falešného dojmu, že jsou výjimeční, dávají najevo své
ambice i bez profesních předpokladů. Přesto požadují úctu a respekt.

Stano1963 ( 4. dubna 2021 11:16 )

hlavně vychytralí Britové a jejich AstraZeneca, stáli si ji do Velké Británie a zbytek světa má smůlu

Stano1963 ( 4. dubna 2021 11:15 )

ale má, kdo si objednal AstruZenecu, tak ta zkrátila dodávky nejvíc, neplní dodávky. Na této vakcíně si očkování postavilo Česko a třeba Rakousko, Pfizer plní dodávky nejlépe

jarda304 ( 4. dubna 2021 11:13 )

Objednávala a cenu vyjednala brusel, ta se pyšní, jak levně koupila

jarda304 ( 4. dubna 2021 11:11 )

Akorát, že ten Sputnik je nejlepší. Výsledky hovoří

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa