Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Očkování malých dětí se blíží: Pfizer zahájil testy, zapojily se i děti (1, 3 a 6) doktorů

Autor: Darina Jíchová - 
24. června 2021
05:00

Šestiletá Ellie, tříletý Christian a roční Sloan z amerického města Jefferson jsou zapojeni do klinického testování vakcíny Pfizer na malých dětech. Oba rodiče sourozenců Birových pracují jako neurochirurgové v tamní nemocnici a povolení k zapojení výzkumu dali i proto, že doufají, že očkování proti covidu-19 děti ochrání před nebezpečnou variantou delta, uvedl list Daily Mail.

Testování je zaměřeno na zjišťování efektivity vakcíny u malých dětí. Některé země jako právě Spojené státy nebo Izrael očkují děti ve věku 12 až 15 let, případně až 17 let, vakcinace této skupiny začne v Česku 1. července.

Rodiče sourozenců jsou nadšení

Jak to bude s očkováním mladších dětí, záleží právě na probíhajících testech. Zástupci společnosti Pfizer uvedli, že doufají, že do podzimu dostanou povolení od Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) alespoň k nouzovému použití vakcín k očkování děti. Ideální by bylo ale mít děti naočkované do začátku nového školního roku.

Rodiče malých sourozenců pro stanici ABC News vypověděli, že jsou nadšení, že jejich děti mají příležitost zapojit se do výzkumu a být naočkovány s předstihem. Klinické testování a výzva rodičů, aby zapojili své potomky, však rozdělila USA. Mnozí rodiče si totiž nejsou jisti, zda chtějí nechat své děti očkovat.

Testy zkoumají vedlejší účinky i míru protilátek

„Pro nás je bezpečí našich dětí a jejich život ve světě, kde se nemusíme bát, že se nakazí covidem-19, na prvním místě. Budou schopné se vrátit do školy, hrát si s kamarády, jsme toho názoru, že tohoto stavu dosáhneme jen po očkování,“ vysvětlila matka sourozenců Erin Birová. Ona i její manžel Cuong Bui pracují ve zdravotnickém centru Ochsner v Jeffersonu.

Klinické testování začalo počátkem června, děti dostanou dvě vakcíny v rozmezí 21 dní. Vědci svoje zkoumání zaměří na vedlejší účinky a reakce na vakcínu i na její účinnost. Odborníci budou děti pravidelně testovat a zjišťovat míru protilátek. Přední epidemiolog Anthony Fauci předpokládá, že v prvním čtvrtletí roku 2022 budou všichni Američani mít přístup k očkování.

Očkování děti proti covidu-19 Očkování děti proti covidu-19 | Reuters

Strach z varianty delta

Birová k tomu doplnila, že děti do studie přihlásila, protože má strach z varianty delta, která se jako první objevila v Indii, proto je známá i jako indická mutace, a která je nakažlivější než všechny ostatní formy koronaviru. Přes 20 procent současných případů v USA tvoří právě varianta delta. „Začalo se to tady hodně šířit,“ komentovala Birová. „A hlavně u nás v Louisianě a vzhledem k tomu, že většina lidí tu není očkovaná, může zde vzniknout obrovské epicentrum,“ sdílela své strachy s novináři.

„Takže jsme moc rádi, že máme příležitost ochránit své děti, zároveň jejich účast na výzkumu umožní, aby i ostatní děti měly šanci být očkované,“ vysvětlila Birová. Přístup této rodiny v USA není tak častý, poslední průzkumy ukázaly, že pouze 29 procent rodičů s dětmi mladších 18 let hodlá své potomky nechat očkovat.

Video  Pediatr: 5 důvodů proč očkovat děti proti covidu. A od jakého věku?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

zada ( 24. června 2021 11:49 )

zada ( 24. června 2021 11:46 )

vysvětli to vládě, nám je to jasný už jen proto že máme jakousi intuici a pud sebezáchovy

zada ( 24. června 2021 11:45 )

zřejmě jak očkují armádu , tak toho zánětu srdečního svalu mají asi hafo....tam je to samý mladý chlap,kluci amícký vojenský "morčata" to odnesou

zada ( 24. června 2021 11:43 )

to je jako reklama pro našinec?! Tak ti rodiče jsou pro mne obyčejní "vrazi". Nevědí o vakcíně nic, ale asi to bude o penězích... I když oni amíci mají ke svýmdětem takovou divnou nehřejivou lásku .

lucie13 ( 24. června 2021 09:39 )

Souhlasím s Vámi. V případě nevyléčitelných chorob člověk zkusí vše možné, ale cpát něco zdravým lidem/dětem zavání pokusy Mengeleho.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa