Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Podcast: Neuctivé vůči obětem, říká o kritice „kelímkové“ piety protokolář českých prezidentů Sklenář

Video se připravuje ...
Autor: jim - 
14. května 2021
05:00

Dlouhých 15 let radil českým prezidentům, jak mají dodržovat státnická pravidla. Miroslav Sklenář stál ve funkci šéfa hradního protokolu Václavu Havlovi, Václavu Klausovi i Miloši Zemanovi. Od roku 1995 dokonce vymýšlel, jak mají státní ceremonie vypadat. „Kelímkový“ pietní akt za 30 tisíc obětí koronaviru Sklenář ocenil, ale nelíbí se mu, že památku zemřelých přehlušila debata o plastových kelímcích. 

Zažil návštěvu Alžběty II., japonského císaře nebo egyptského krále. S dalšími zaměstnanci Hradu a odborníky dokonce vymýšlel novou podobu státních ceremonií, včetně pietních aktů. Proto bývalý ředitel Odboru protokolu Kanceláře prezidenta republiky Miroslav Sklenář přirozeně se zájmem sledoval dění kolem pietního aktu, který se udál na Pražském hradě večer v pondělí 10. května.

Na Hradě jsem pracoval patnáct let, ale za posledních 28 let žádná taková akce neproběhla. Zemřelo třicet tisíc lidí, což je mimořádná věc. Každý zemřelý člověk tam měl svoji svíčku, takže si myslím, že ta pieta smysl měla,“ pochválil tým Kanceláře prezidenta. Poznamenal však, že on jako vedoucí protokolu vždy počítal se suchou a mokrou variantou, kdyby náhodou začalo pršet. V pondělí, ale spoléhali na počasí a měli pouze tu „mokrou“ variantu.

Debata o pivních kelímcích

V pořadu Blesk Podcast bývalý protokolář také přiznal, že sledoval i názory a vyjádření různých lidí k pietnímu aktu: „Je velice smutné, že pak ta diskuze sklouzne. On (pozn. red. ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře Rudolf Jindrák) musel hájit Pražský hrad, jestli kelímky na fotografiích byly zkroucené ohněm nebo dobrou snahou zabránit tomu, aby ho vítr sfoukl, to mě mrzí. Myslím si, že to jde proti smyslu té piety,“ odsoudil debatu a připomněl, že se uctívaly oběti pandemie koronaviru.  

S názorem Daniela Hůle z organizace Člověk v tísni, který na twitter napsal, že kdyby dal svíčky do kelímků Havel, tak by to bylo roztomilý, ale Miloši Zemanovi to lidé zazlívají, souhlasí: „Myslím si, že hodně lidem nevadil ani tak ten průběh, nebo jak to vypadalo, ale kdo to dělal. Myslím si, že mnohdy nenávistné komentáře byly způsobené negativním vztahem k panu prezidentovi,“ dodal.

Jak by to pojal Havel?

Nabízí se tedy otázka, jak by pietu pojal zesnulý prezident Václav Havel, pro kterého Miroslav Sklenář pracoval od roku 1995 do 2003, kdy mu skončilo funkční období. Skromně prozrazuje, že měl spíš za úkol organizační stránku ceremonií a tu vizuální vypracovával umělec Bořek Šípek. „Zda-li by to byly kelímky skleněné, plastové. Zda-li by se vůbec k pietě Václav Havel odhodlal. Taková situace nebyla. Zažili jsme povodně v roce 1997, poté v roce 2002, zažili jsme různé věci, ale katastrofa rozsahu, že zemře třicet tisíc lidí, to jsme tady neměli. Co jsem si ale jistý, že to estetické hledisko bychom řešili ve spolupráci s Bořkem Šípkem,“ řekl bývalý šéf hradního protokolu Miroslav Sklenář.

Proč se uvažovalo o přesunutí hrobu neznámého vojáka z Vítkova, jací byli čeští prezidenti a jak vzpomíná na návštěvu britské královny Alžběty II., prozradil Miroslav Sklenář v Blesk Podcast:

Video Blesk Podcast: Neuctivé vůči obětem, říká o kritice „kelímkové“ piety Sklenář - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Cejnek ( 14. května 2021 09:51 )

A zase mnoho povyku pro nic. A v čem jsou ty svíčky? Taky v plastu. Byl to dorý nápad, vypadalo to hezky a protože to nenapadlo demoblok, tak je zase vše špatně. Tady už je to fakt samá histerie.Už aby bylo po volbách a aby měly dušičky demobloku pokoj. Už se to nedá poslouchat.

donypan ( 14. května 2021 09:20 )

Pochopitelně,kdyby to udělala demožumpa,tak by to bylo ok,ale,že to zorganizoval hrad,tak je to neetické.

amgal ( 14. května 2021 08:37 )

Nikde není napsané, že kelímky musí sloužit jen na pivo. A co tak limonáda?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa