Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Blesk Podcast: Dětem může přijít normální vytahovat penis venku na ostatní, říká o pohádce expertka Štěpánová

Autor: jim - 
12. ledna 2021
06:00

Pořádný rozruch ve světě vzbudil nový animovaný seriál z produkce dánské stanice DR TV, což je obdoba České televize. Hlavní hrdina John Dillermand umí ovládat svůj dlouhý, teleskopický penis, který ho dostává do potíží, ale s jeho pomocí se ze svízelných situací dokáže také vysekat. Do pořadu Blesk Podcast jsme si pozvali Markétu Štěpánovou z nevládní neziskové organizace Gender Studies, která se u seriálu moc nebavila. Co jí vadilo?

Hostu studia Blesk nevadil ani tolik mužský penis fungující podobně jako třetí ruka, ale samotná postava Johna Dillermanda, který je podle ní stereotypně vykreslený: „Jestli jsem to správně pochopila, tak ta postavička je nešikovný starší muž, který bydlí se svou matkou. Dostává se do nepříjemných situací kvůli své nešikovnosti, ze kterých je následně zachráněn. Celý koncept staršího muže bydlícího s matkou je dost opředený stereotypy,“ říká k hlavní postavě chlapíka s knírem a v plavkách.

Částečně vidí také problém v tom, že v pohádce hraje neustálou roli vyndaný penis, který by měl být ve veřejném prostoru zandaný. „Dokážu si představit, že to může být pro některé děti matoucí a může to na nich zanechat stopy. Špatně to přečtou a mohou si myslet, že je normální a relevantní hra mít dlouhý penis a vstupovat s ním do interakcí s dalšími lidmi,“ kritizuje pohádku John Dillermand.

Ani způsob, jak John Dillermand užívá penis, jí nepřijde úplně vhodný: „Možná to není úplně standardní část těla, kterou bychom nutně museli dávat dětem za vzor, že to je hrozná sranda používat to k různým věcem typu zapalování ohně. Na druhou stranu, berte to, že děti si s pohlavními orgány hrají tak jako tak. Přijde jim to vtipné, ukazují si to a hrají si různé hry s přesahem. Že by to na nich zanechalo nějaké stopy, bych se úplně nebála,“ prozradila odbornice Markéta Štěpánová.

Jestli si dokáže představit, že by se natočila pohádka o ženské vagíně, od kdy by se mělo s dětmi mluvit o sexu, ale i to, proč Markétě Štěpánové nevadí označení feministka, se dozvíte v pořadu Blesk Podcast:

Video Odbornice z organizace Gender Studies Markéta Štěpánová zhodnotila pohádku John Dillermand, jejíž hlavní hrdina má speciální penis. - Jiří Marek
Video se připravuje ...