Poprvé slyšel Václav Hnátek hudbu Davida Stypky v létě 2016, kdy mu napsal Martin Červinka, hledač hudebních talentů, jestli by si neposlechl EP Jericho a nenapsal o něm něco: „Já jsem si to poslechl a šel hned do kolen,“ vzpomíná na první dojem Hnátek.

Podmanil si ho Stypkův jedinečný hlas a zpěv. „Byl fenomenální a nejenom že byl dobrý, ale zajímavý, což je leckdy důležitější než technická dokonalost a u něj se snoubilo obojí,“ prozradil, čím se od jiných zpěváků lišil. Pokud by ho musel přirovnat k nějakému jinému československému zpěvákovi, tak by volil Richarda Müllera. „David ho připomíná svým charizmatem.“

Otiskl se v písních

Velice oceňované jsou Stypkovy texty písní, které jdou podle Hnátka hodně do hloubky, ale pořád jsou přístupné lidem, kteří je bez problémů mohou zpívat: „Což je hrozně důležitý aspekt, že to není popíkový klouzání po povrchu. My jsme se neznali nějak extra blízce, troufám si ho považovat za kamaráda a myslím si, že měl dost různých životních démonů a že se to v těch písních podepisovalo,“ vysvětlil šéfredaktor.

Na posledních koncertech slyšel Hnátek i skladby ze Stypkovy připravované desky, které ale byly překvapivě veselé: „Říkal mi, ať si lidé zvykají, že Stypka nemusí být jen ucouraný a smutný,“ a dodal: „Myslím si, že on v sobě měl spoustu radosti. Než mu diagnostikovali tu strašnou rakovinu, tak za to uměl na večírcích pořádně vzít. Byla s ním vždycky spousta srandy, takže nechtěl pořád jen kňourat,“ prozradil s úsměvem host Blesku.

Jak předpověděl David Stypka 7 let dopředu útok na americký Kapitol, čím byly jeho koncerty jedinečné a proč se proslavil až po svých 35 letech, se dozvíte v pořadu Blesk Podcast: 

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: „David Stypka (†41) měl dost životních démonů, podepsaly se do jeho písní,“ říká publicista Hnátek Jiří Marek

Fotogalerie
20 fotografií