Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Podcast: LSD, lysohlávky i MDMA nadějí duševně nemocných. Česko je na špici v jejich výzkumu

Video se připravuje ...
Autor: jim - 
13. května 2021
05:00

Český výzkum psychedelických látek zažívá podle odbornice Evy Césarové v posledních 30 letech doslova renesanci. Češi se zapojují do celosvětových výzkumů a sami hlásí slibné výsledky při léčení různých psychických problémů psychedelickými látkami. Látka MDMA nelegálně užívaná na tanečních párty by třeba mohla léčit téměř nevyléčitelný posttraumatický stresový syndrom. O dalších výsledcích promluvila Césarová v Blesk Podcast.

„Současná psychiatrie je hodně založená na tom, že někomu není dobře, řekněme, že trpí depresí. Přijde k lékaři, ten mu předepíše antidepresiva, která utlumí symptomy deprese. Což není špatně a nijak to nevyvracím, nicméně se nejde po kořenu toho problému. K tomu slouží třeba psychoterapie nebo jiné techniky,“ vysvětluje mediální zástupkyně psychedelického výzkumu Národního ústavu duševního zdraví, spolupracovnice PSYRES Nadačního fondu pro výzkum psychedelik a spoluzakladatelka České psychedelické společnosti Eva Césarová.

Jednou z možných cest, jak úspěšně léčit pacienty s vleklými psychickými problémy, je podle Césarové podat jim psychedelické látky, ale pouze samotná aplikace rozhodně nepomůže. „Když se bavíme o léčbě psychedeliky, tak mluvíme o psychedeliky asistované psychoterapii, protože samotná ta látka není lék. Je to celý komplex terapeutického přístupu, který jde se zkušeností ruku v ruce. Nejprve je příprava pacienta, poté se látka aplikuje a poté se pracuje s jeho zkušeností v rámci psychoterapie,“ říká vědkyně.

Některé psychické problémy totiž zůstávají ukryty hluboko v člověku a psychoterapeut se k nim dostává velmi obtížně, někdy se v takovém případě užívají techniky jako např. regresivní terapie nebo hypnózu. Naopak psychedelické látky dokáží tuto zkušenost vytáhnout z nitra ven. Pacient spolu s psychoterapeutem ji pak mohou společně rozebrat a nakonec i překonat. 

Čím se léčí?

V Národním ústavu duševního zdraví probíhá výzkum psilocybinu, což je látka obsažená kupříkladu v lysohlávkách. „V případě, že má člověk diagnózu deprese a stávající léčebné přístupy nefungují a točí se v kruhu, tak se může přihlásit do výzkumu. Což je momentálně jediná legální cesta, jak užít psilocybin. Potenciál psilocybinem asistované terapie je, že může dovést člověka ke kořenům jeho problémů a eventuálně i k úplnému uzdravení,“ uvádí Césarová jeden příklad, kdy vědci zkoumají využití psychedelik.

Dále se v Ústavu zkoumá i účinek MDMA, což je látka vzbuzující empatii a podle Césarové člověk po jejím požití mj. prožívá pocity lásky a sounáležitosti. „MDMA se studuje za účelem léčby posttraumatické stresové poruchy. Je to látka, která je ve výzkumu nejdál. Minulý týden byly publikované výsledky třetí fáze klinického hodnocení v Americe. Během těch mnoha let zkoumání bylo MDMA označeno za průlomovou léčbu kvůli své efektivnosti. Stávající přístupy nevyléčí 60 až 70%, dalších 10% lidí se vyléčí, u 20 až 30% dojde ke změně jejich psychického stavu a nelze jasně určit, jestli k dobrému,“ sděluje výsledky běžné léčby odbornice. A co MDMA?

„Poslední výsledky ukázaly, že po dvou měsících 67% účastníků této studie nemělo příznaky posttraumatické stresové poruchy. To jsme někde úplně jinde. Navíc se o této poruše mluví tak, že je nevyléčitelná a nyní se ukazuje, že by se léčit mohla,“ říká k posledním zkoumáním Césarová.

Ketamin z podpultu

Posledním slibným psychedelikem zkoumaným v Národním ústavu duševního zdraví je podle Césarové ketamin, který se už nyní běžně využívá v anestezii. Neoficiálně se ale úspěšně využívá pro léčbu depresí. „Dokonce v Praze vznikla první psychedelická klinika - Psyon, kde se v rámci léčby deprese může podávat ketamin,“ popisuje, jak lékaři úspěšně využívají psychedelikum.

Proč je Česko velmoc ve výzkumu psychedelických látek, co je to microdosing a jaká je nejsilnější psychedelická látka na světě, po jejímž požití člověk zažije pocity podobné smrti, se dozvíte v Blesk Podcast:

Video Blesk Podcast: LSD, lysohlávky i MDMA nadějí duševně nemocných, říká Eva Césarová - Jiří Marek, Lukáš Červený, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi