Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Podcast: »Hraničářka« Anetka (†20) spáchala sebevraždu. Její maminka žila ve strachu z nejhoršího

Video se připravuje ...
Autor: jim - 
8. května 2021
05:00

Obětavá, hodná a krásná Anetka se přibližně tři roky vypořádávala s psychickou nemocí hraniční poruchy osobnosti. Pacienti s touto diagnózou se sami označují jako hraničáři. Anetčina maminka Martina Kulhánková s ní běžné trávila hodně času, ale 8. března se na půl hodiny zdržela kvůli antigennímu testu a nešla s ní z práce, doma našla dceru oběšenou. Pro Blesk Podcast Martina prozradila, jak žila ve strachu, že si dívka vezme život, ale také to, proč pokračuje v osvětové činnosti Anetky.

Mnozí lidé by na usměvavé slečně nejspíš vůbec nepoznali, jak moc se uvnitř trápila. Podle Martiny Kulhánkové byl život s ní jako na houpačce. Chvíli bylo vše v pořádku, povídaly si, ale najednou jako kdyby se přepnula. Dívka se zavřela do pokojíku a trápila se. Že je něco v nepořádku, to se maminka dozvěděla až tři roky zpátky.

„S Anetkou jsme byly u toho, když umíral můj tatínek. Já jsem ho resuscitovala, ona utíkala pro sanitku. Říkala jsem si, že úžasně reaguje. Do té doby se zdálo všechno v pořádku, ale druhý den se zhroutila. Přisuzovala jsem to stresové situaci kvůli tatínkovi, ale ona se mi svěřila, že má již pár let bezesné noci, často brečí, má problémy s kamarády a přítelem, zažila lehkou šikanu ve škole. Říkala jsem si, že je to puberta, ale nakonec jsme vyhledaly dětského psychiatra,“ svěřila se maminka, jak objevila smutky a strasti své dcery.

Od nové lékařky dostala Anetka antidepresiva s tím, že je to reakce na stres. Podle Martiny Kulhánkové to však nepomáhalo a Anetka se později pořezala ve škole, načež ji nechali převézt do nemocnice v Motole. „Od té doby to byl kolotoč hospitalizací a bezmoci,“ řekla maminka. Dívenka byla za celou dobu devětkrát hospitalizovaná. Kvůli tomu proto musela přerušit studium zdravotní školy, což jí bylo velmi líto.

Správná diagnóza až v osmnácti

Martina Kulhánková se snažila zjistit, co s její dcerou je, ale lékaři opakovali, že trpí posttraumatickým stresem. Když však Anetce bylo půl roku od první návštěvy psychiatra osmnáct let, diagnostikovali jí hraniční poruchu osobnosti a začali ji léčit. „Nyní zjišťují, že hraničářů je opravdu hodně, dokonce i na dětských odděleních. Tak si kladu otázku, zda to psychiatři poznají… a určitě to musí vědět, protože příznaky mají dost podobné,“ naráží Martina Kulhánková na to, že hraniční porucha osobnosti se může diagnostikovat a léčit až v osmnácti letech.

Psychoporadna Blesku: Svěřte se, specialisté vám poradí. Psychoporadna Blesku: Svěřte se, specialisté vám poradí. | Blesk.cz

Anetčin psychický stav se Martině s její starší dcerou podařilo stabilizovat. Dospívající dívenka dokonce začala pomáhat ostatním lidem. „Založila si instagramový účet Dívka bez hranic, kde radila podobně nemocným nebo jejich blízkým, jak se s tím vypořádat. Ona hrozně ráda pomáhala, odmalička chtěla studovat medicínu, ale bohužel sobě pomoci nedokázala,“ prozradila její maminka. V práci své dcery nyní Martina Kulhánková pokračuje a snaží se o hraniční poruše osobnosti informovat další pacienty prostřednictvím instagramového účtu Na houpačce. Dávat jim sílu, že na to nejsou sami.

Koronavirus to zhoršil

Zhoršení psychického stavu nastalo podle Kulhánkové během koronavirové pandemie v době celorepublikového lockdownu. „Když měla větší propad, tak jsme ji vzali na výlet, do kina, plavat, což teď opravdu nešlo. Takže jsme byli všichni pořád doma, povídali jsme si, koukali na televizi. Určitě to vliv mělo, ale nebylo to jen tohle,“ vrátila se k těžkým momentům maminka. O svoji dceru měla neustále strach, protože Anetka signalizovala, že „tu nechce být, nezvládá to, svět je strašný, je unavená. Mluvila i o konkrétních případech, jak by to udělala, kdyby to chtěla udělat. Měla i světlé chvilky, kdy říkala, že by to kvůli mně, příteli, pejskovi neudělala,“ popisuje své pocity maminka. Dokonce sledovala i zelený puntík na sociální síti, jestli je dcera aktivní, čímž se uklidňovala. Nakonec ale milovanou dceru neuhlídala. Ta se 8. března oběsila a zemřela až 10. března v Nemocnici Na Bulovce.

Jaké měla Martina Kulhánková zkušenosti s různými typy léčby, prozradila v první části Blesk Podcast. V druhé části pořadu promluvil klinický psycholog a psychoterapeut Radek Ptáček, jenž přiblížil, jak se cítí lidé žijící s hraniční poruchou osobnosti a jak ovlivňuje koronavirus další pacienty:

Video Blesk Podcast: »Hraničářka« Anetka (†20) spáchala sebevraždu. Její maminka žila ve strachu z nejhoršího - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině