Odpovídá: PhDr. Michal Miovský, Ph.D., klinický psycholog, psychoterapeut a přednosta Kliniky adiktologie 1. LF UK a VFN.

Více lidí přichází s tímto prožitkem a promítá se to do celkového fungování a napětí. Stejně jako je to vidět v reakcích lidí na ulicích nebo obchodech, tak to je vidět i v terapii. Je to drsný paradox toho, že »nic není vidět a vše se chvílemi zdá být přece stejné, jako tomu bylo před tím,« ale pravda to není. Mnoho věcí je jinak.

Právě ten paradox zvyšuje úzkost. Začíná to vaším kadeřníkem a oblíbenou kavárnou a končí to některými kamarády nebo jejich rodinami, kde někdo najednou zmizel a není.

Odpovídá: PhDr. Václav Mertin Psycholog mající praxi v pedagogicko-psychologické poradně. Učitel na katedře psychologie FF UK v Praze

Obavy a strach má každý. Pokud je měl výraznější už v době před covidem, tak se pravděpodobně ještě zesílily. Stejně jako v minulém čase i dnes komplikují psychickou odolnost a pocity pohody.

Odpovídá: MUDr. Kateřina Cajthamlová, internistka, terapeutka, popularizátorka zdravého životního stylu

Vždy, když krize trvá déle, je důležitá stabilizace a určitá adaptace na stres – to ale vyžaduje alespoň zásadní naději a výhled do budoucna, což v současnosti chybí. Lidé se bojí nemoci, chudoby, rozpadu vztahů, onemocnění a úmrtí přátel i nejbližších, ztráty zaměstnání. Klidu nepřidávají ani konspirační teorie a současný konflikt s Ruskem.

Je toho naráz mnoho a lidé nejsou na změny a omezení ani zvyklí – tedy ani trénovaní. Úzkostné poruchy, stavy paniky a úzkostné deprese vzrůstají v populaci o třetinu a týkají se mladších věkových skupin.

Odpovídá: PhDr. Marta Boučková, psycholožka Střediska praktické psychologie

Strach z nejistoty přináší obavy, úzkosti, panické ataky, deprese, sebevražedné myšlenky, poruchy spánku, ztrátu vitality, pocity vyčerpání, osamění a méněcennosti, často doprovázené i zvýšenou únavou a tělesnými obtížemi, jako jsou bolesti zad, hlavy, problémy s trávením či s krevním tlakem.

Odpovídá: Mgr. Lenka Hlavičková, Ph.D., terapeutka, psychoterapeutka a lektorka

Nejistota znamená, že se nemáme čeho chytit a jen pasivně čekáme, co se stane. Je to nepředvídatelné a nepříjemné, přináší to stres, stále musíme být ve střehu, improvizovat. Jsme z toho vyčerpaní. Mluví o tom klienti, vnímám to i sama na sobě. Klientů se mi ozývá čím dál více, následky lockdownu jsou častým tématem konzultací.

Odpovídá: PhDr. Sylvie Navarová, psycholožka a koučka. Poskytuje kariérové poradenství

Strach je hlavním tématem, zejména se jedná o strach z vycházení ven, mezi lidi, do společnosti. Nejčastěji je tato obava ze sociálního kontaktu dána přivyknutím si na izolaci.

Jakékoli vystoupení z izolované »bubliny« je vnímáno jako nebezpečí se všemi fyziologickými projevy – rozbuší se srdce, obtížný dech, pocení, závratě, nevolnost.

Odpovídá: Dominika Čechová, M.A., psychoterapeutka v privátní praxi counseling.cz a členka výboru České asociace pro psychoterapii.

Do praxe mi častěji chodí lidé, kteří si stěžují na úzkosti. Často popisují problémy s dýcháním, pocení rukou, svírání žaludku a obavu, že zkolabují. Někteří líčí i strach z toho, že omdlí, nebo že zemřou. K takovým problémům se nezřídka připojují i obtíže se spánkem, noční probouzení a nemožnost následně usnout. Přes den jsou pak lidé více vyčerpaní a vystrašení.

Tyto strachy neprožívají jen ti, kteří například v souvislosti s covidem byli ohroženi ztrátou života. Velmi často nyní nastupují i u mladých, kteří jsou dlouho zavřeni doma a izolaci od svých vrstevníků a spolužáků či kolegů berou velmi těžce.

Odpovídá: PhDr. Petr Kačena, psycholog, párový poradce, lektor osobního rozvoje a zakladatel Školy psychologie

Z hlediska vztahů je pro některé klienty náročný pobyt v malém bytě, obzvlášť v kombinaci s malými dětmi. Pak na vztah samozřejmě působí případná ztráta práce, se kterou se musí vypořádávat oba v páru. Jeden přímo, druhý sekundárně tím, jak to dopadá špatně na jeho partnera.

To se děje i za normálního stavu, teď je takových lidí akorát více. Ne všichni to berou ale negativně, někteří klienti si chválí, že díky home officu mají možnost trávit více času s dětmi.

Odpovídá: Kateřina Bělková, certifikovaná mediátorka, koučka a lektorka, zakladatelka Školy mediace.

V mé praxi mediátorky se strach odráží velmi, lidé reagují podrážděně, jsou v emocích, konflikty vznikají i tam, kde by se to během normálního stavu nestalo. Nejistota je jednou z nejhorších věcí, které může člověk čelit. Pokud ví, co ho čeká, i když je to těžké, připraví se na to a může nějak reagovat, ale na nejistotu se člověk připraví velmi těžko.

Zeptejte se odborníků!

Své dotazy pište na psycholog@blesk.cz. Nebo na adresu redakce: Blesk, Komunardů 42, 170 00 Praha 7, na obálku, prosíme, uveďte heslo PSYCHOLOG. Vaše otázky a odpovědi odborníků postupně zveřejňujeme na stránkách Nedělního Blesku.

Pokud máte potíže vyžadující okamžitou pomoc, volejte, prosím, krizová centra (kontakty otiskujeme na straně 30), v krajním případě pak Záchrannou zdravotnickou službu – tel. 155.

Fotogalerie
10 fotografií