Pořád jsou s námi děti

S příchodem pandemie jsme s manželem najeli na jakýsi stereotyp. Máme čtyřletá dvojčata a vždycky jsme si intimní chvíle užívali, když byly děti u babiček, ve školce, nebo jsme si rovnou dělali jednou za měsíc víkendy pro sebe a odjeli.

Teď jsou ale stále doma a jediná příležitost je v noci, když spí. Problém je, že mě takový sex přestává bavit, je to pořád stejné. Stále v posteli, po tmě, pod peřinou, kdyby náhodou děti vlezly do ložnice… Mám obavu, že už to nebaví ani manžela. Jak to máme řešit?

Odpovídá: Sexuolog MUDr. Ondřej Trojan, Ph.D.

Plně to chápu a ujišťuji vás, že je to problém, který v této době skoro denně řeším s někým z klientů. To, co se v naší zemi událo se školami a školkami kvůli pandemii (a máme v tom smutné prvenství, díky, páni ministři!) se podepsalo jak na dětech, tak na rodičích.

Oschnou meze...

Neumím vám poradit nic víc než věřit, že si už brzy budete moci dopřát klidné chvíle bez dětí a někam odjet. Ostatně, přichází jaro a otepluje se, třeba brzy »oschnou meze« a půjde se milovat i venku, když ještě nebudou fungovat hotely a penziony. Také věřím, že už máte babičky naočkované a třeba vypomohou, ne?

A další aspekt zmíním: čtyřleté děti mohou již pochopit, že jsou chvíle, kdy rodiče chtějí být sami a nevyrušovat je. Určitě stojí za to jim to vysvětlit a spojit to se základem sexuální výchovy: »Je naprosto normální, že se rodiče milují, dospělí to tak dělají a je to příjemné. Ale chtějí u toho být sami.«

To je stručný návod k informaci, kterou se nemusíte bát svým ratolestem s láskou předat! A začnete v nich tím budovat skvělý pocit důvěry, že se mohou rodičů na všechno zeptat.

Chybí mi láska i sex

Je mi 35 a všichni o mně říkají, jak jsem úžasná, vtipná, atraktivní. A přesto jsem už 10 let prakticky bez přítele. Nechci být nadosmrti sama, ale ani nechci být ve vztahu jen proto, abych v něm byla. Nebo by bylo lepší být s někým jen proto, abych úplně nevyšla ze cviku? Chybí mi láska i sex, ale nechci kluka na pár nocí. Lenka

Odpovídá: Psychoterapeutka PhDr. Katarína Szabados

Lenko, partnera si člověk hledá tehdy, když pro to má nějaký důvod. Nikde není napsáno, že ho musíte mít. Nicméně pokud byste došla k závěru, že partnera chcete, a ujasníte si, k čemu ho chcete, tak je potřeba vybírat mezi muži, kteří jsou dostupní – a ne mezi hlavními hrdiny filmů či knih.

Ideální není nikdo, ale nakonec právě ta práce na oblastech vztahu, kde to nejde hladce, je to, co dělá vztah dlouhodobě zajímavým. S panem ideálním za chvilku začne být nuda.

Další rady odborníků čtěte už zítra v Nedělním Blesku!

Zeptejte se odborníků!

Své dotazy pište na psycholog@blesk.cz. Nebo na adresu redakce: Blesk, Komunardů 42, 170 00 Praha 7, na obálku, prosíme, uveďte heslo PSYCHOLOG. Vaše otázky a odpovědi odborníků postupně zveřejňujeme na stránkách Nedělního Blesku.

Pokud máte potíže vyžadující okamžitou pomoc, volejte, prosím, krizová centra (kontakty otiskujeme na straně 30), v krajním případě pak Záchrannou zdravotnickou službu – tel. 155.

Fotogalerie
3 fotografie

Musí být nevěra vždycky zabijákem vztahu?