Mazala jsem se, ale strie stejně mám

Adéla studovala na porodní asistentku a myslela si, že ví naprosto přesně, jak co chodí. Jak pozná, že se blíží porod, a jak zvládne šestinedělí. Všechno pro ni ale nakonec bylo velkým překvapením. „Dodnes si pamatuju slova jedné doktorky, která nás učila o změnách v těhotenství: jó holky, strie, pokud je máte mít, tak se v oleji můžete i koupat a stejně ta kůže praskne,“ vzpomíná Adéla, která se poctivě mazala od konce druhého měsice těhotenství každý den.

„A víte co? Ta kůže popraskala. Ne všechno je v našich silách, tak se s tím smiřme. Děkuji svému tělu, že mám zdravého syna. Děkuju mému synovi, že mi ukázal, co je důležité,“ vypráví Adéla, která je součástí instagramového projektu Tělo s příběhem.

Adélino tělo v těhotenství poznamenaly strie.
Autor: Lucie Paurová

Tělo bez retuší a úprav

Projekt chce ukázat vzhled ženského těla v reálu. Skutečné maminky a jejich skutečná těla po porodu bez retuší a úprav. „Vytvořily jsme proto komunitu, kde společným sdílením našich příběhů pomáháme jedna druhé se cítit zase jako Žena s velkým Ž! Naším cílem je, aby se každá maminka/žena přijala taková, jaká je. Chceme, aby věděla, že je to normální a že není sama. Chceme ukázat, že krása se nutně nerovná dokonalost,“ vysvětlila autorka projektu Kateřina Kopicová, která stránku @telospribehem založila jako novopečená maminka, které se během těhotenství udělalo nespočet strií.

Cílem projektu Tělo s příběhem je ukázat skutečné ženské tělo po těhotenství a porodu.
Autor: Lucie Paurová

„Po porodu mi k tomu zůstalo hodně vytahané břicho, a já jsem z toho byla opravdu nešťastná. Už v těhotenství jsem si myslela, že jsem snad jediná, které se tohle stalo, a tak jsem hledala po internetu nějakou podporu. Našla jsem ji v zahraničí, na českém instagramu to bylo jakoby neexistující téma,“ popsala vznik nápadu.

Podpoříte projekt?

Cílem projektu je teď podpořit maminky i brožurkou Tělo s příběhem, která se věnuje tématu mateřství a byla by dostupná i v porodnicích. Na více než padesáti stránkách najdete reálná ženská těla po porodu, společně s příběhy maminek a články od odborníků.

„Jejím cílem je podpořit maminky a předat jim důležité informace. Brožurku máme již hotovou a nyní řešíme finance pro její tisk. Pomoci má crowdfundingová kampaň na Hithit, kde může kdokoli přispět jakoukoli částkou,“ uzavírá Kopicová.

Fotogalerie
12 fotografií

Znáte Madonin komplex? Co se může stát mužům poté, co zažijí se ženou porod?