Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Mirečka rodiče po porodu nechtěli: Léta neměl rodinu, nakonec si ho zamilovala a osvojila pečovatelka z Medlovic

Autor: VaB - 
18. prosince 2020
06:10

Miroslavovi je dnes už sedmnáct let. Jeho vstup do života byl ale těžký a náročný. Narodil se jako nechtěné dítě s mozkovou obrnou a těžkým kombinovaným postižením, rodiče ho navíc odložili do kojeneckého ústavu, poté byl přesunut do domova pro osoby s postižením. A až tady našel tu pravou milující maminku, ošetřovatelku Moniku, která si ho osvojila a teď s ní žije doma. Mireček má za sebou několik operací, další ho čekají. Jeho nová rodina shání peníze na nákladné rehabilitace v Neurorehabilitační klinice AXON. Pomůžete mu?

Vstup Mirečka do života byl těžký a dramatický. Narodil se předčasně s mozkovou obrnou a těžkým kombinovaným onemocněním. To byla první rána, záhy pak přišla další. Oba rodiče, pocházející ze sociálně slabšího zázemí, se synka zřekli. Ani jeden z nich navíc už nežije. 

Miroslav putoval do kojeneckého ústavu a následně do domova pro osoby s postižením v Medlovích. A tady, aniž by to tušil a věděl, potkal svou novou maminku. Tou je Monika, matka tří dětí a zároveň trojnásobná babička.

V listopadu 2014 nastupovala Monika do nové práce – domova v Medlovicích jako pečovatelka. Ihned si s Mirečkem vytvořila silné pouto. Pečovatelka Monika s ubíhajícími dny uvažovala nad tím, že by si chlapce osvojila. Podařilo se jí totiž zjistit, že jeho jméno je v registru pro pěstouny!

„Když jsem přišla za vedoucí Domova a sdělila jí, že bych si ráda Mirečka vzala do péče, okamžitě mě podpořila a poslala za sociální pracovnicí Lenkou, která následně s láskou vše zařídila tak, aby se k nám Mirďa co nejrychleji dostal. Obě skvělé dámy byly neskutečně rády, měly pocit, že se snad milujících rodičů nikdy nedočká,“ vzpomíná Monika.

Osvojit si ho chtěla i přesto, že chlapec trpí mozkovou obrnou a kombinovaným postižením. Vše konzultovala s dětmi a také se svým manželem. Ten si tím ale nebyl moc jistý. Nakonec se jeho žena rozhodla situaci vyřešit šalamounsky. „Jela jsem s tou oficiální úřední žádostí na poštu, ale bylo zavřeno. Takže jsem ten dopis dala manželovi – ať se sám rozhodne, a když bude chtít, tak ať ho pošle. A on ho poslal,“ radovala se Monika. 

Nový domov na Den dětí!

Do nového domova a k nové milující rodině se Mireček dostal 1. června, tedy na Den dětí! „Samozřejmě že mě od toho spousta lidí odrazovala. Říkali: ‚On ti nikdy neřekne, že tě má rád!‘. Ale to není pravda, on mě pusinkuje pořád, nemůžu necítit, jak moc nás má rád,“ říká dnes. Nakonec i Moničin manžel je rád, že dopis poslal. Nového syna si zamiloval.

Nová rodina ale jeho těžký stav nevyřeší. Faktem je, že jeho stav není dobrý, lékaři uvádějí, že je na úrovni dvouletého dítěte, dokáže říct jen pár slov. Nakonec ale rozumí všemu, co po něm lidé chtějí. Spoustu věcí ale nedokáže kvůli svému postižení udělat.

Už jako kojenec podstoupil několik operací – s diagnózou hydrocefalus opakované zavedení shuntu (pozn. red. – shunt je odvodný systém, který odvádí nadbytečnou mozkomíšní tekutinu do jiné části těla, která ji pák vstřebává). Od roku 2016 pak celkem pět operací levé kyčle, operaci levého kotníku, flexorů obou nožiček a urologickou operaci. Špatný je i jeho zrak, na jednom oku má 9 a na druhém 11 dioptrií.  

Pomoci mu mohou nákladné rehabilitace

Šťastným ho dělá jízda autem, s tím spojené cestování a objevování nových věcí. Díky velké podpoře navíc dělá i pokroky, v listopadu se naučil sám jíst, v cestě za soběstačností je to velký krok! Rozvíjí se také díky speciální škole, kterou navštěvuje.

Pomoci v jeho rozvoji mu mohou rehabilitace, díky nim by se mohl zlepšit i jeho zdravotní stav. „Primářka rehabilitace z Uherského Hradiště nám doporučila Neurorehabilitační kliniku AXON ve Zlíně, kde by mohl absolvovat intenzivní rehabilitace. Kromě ergoterapie a fyzioterapie zde mají také speciální robotický přístroj Lokomat, který by Mirečkovi mohl pomoci s nácvikem přirozené chůze. Věřím, že by to zvládl, je to velký bojovník,“ dodává paní Monika.

Problém je ale v tom, že tento typ rehabilitací pojišťovny buďto vůbec nehradí, nebo jen z malé části. Monika s manželem pracují, nicméně nákladné rehabilitace jsou velkým zásahem do jejich rodinného rozpočtu.

Rodina se tak obrací na veřejnost. Neurorehabilitační klinika AXON s pomocí svého nadačního fondu založila na stránkách crowdfundingové platformy Donio sbírku. Podpořit Mirečka můžete zde

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi