Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Unikátní převoz: Ze Zlína do Prahy dorazilo pět pacientů ve vážném stavu, bez ventilace by nepřežili

Aktualizováno -
6. listopadu 2020
15:14
Autor: ČTK - 
6. listopadu 2020
14:21

Medicínsky i logisticky výjimečný transport se uskutečnil v pátek - sanitky do pražské motolské nemocnice přepravily ze Zlínského kraje pět pacientů s koronavirem, kteří jsou ve vážném stavu na plicní ventilaci. Na místě je ihned po příjezdu začali zdravotníci převážet na jednotku intenzivní péče. Všichni pacienti jsou v umělém spánku. Sanitní vozy v doprovodu policie vyrazily dopoledne, jeden ze Zlína, dva z Uherského Hradiště a dva z Kroměříže. Tamní nemocnice jsou na hraně kapacitních možností.

Pět pacientů bylo po celou dobu jízdy napojeno na plicní ventilaci, jde o čtyři muže a jednu ženu ve věku 44 až 64 let. Všichni mají nějaké přidružené zdravotní potíže, jeden z pacientů například před delší dobou absolvoval transplantaci plic. Pacienti byli v Motole umístěni na dřívější oddělení pro pacienty v dlouhodobě vegetativním stavu, které bylo předěláno na jednotku intenzivní péče pro pacienty s covidem-19. „Je tam nejšpičkovější technika, kterou můžeme pacientům poskytnout,“ uvedl náměstek nemocnice Martin Holcát.

Po převozu čekalo pacienty přeložení na normální lůžka a přepojení z transportních na velké ventilátory. „Poté budeme pokračovat v léčbě, kterou zavedli kolegové ve zlínském regionu,“ vysvětlil přednosta Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Tomáš Vymazal.

Holcát dále řekl, že na zvláštní jednotce intenzivní péče je dvacet ventilovaných lůžek, která jsou po převozu zaplněna. Vymazal dodal, že v případě potřeby by bylo možné na jednotku doplnit další tři lůžka, v celé nemocnice pak podle něj s ohledem na personál možné zmobilizovat ještě 15 lůžek s ventilátory.

Ředitel nemocnice Miloslav Ludvík k tomu dodal, že v Motole je nyní volných 340 lůžek s kyslíkem a 40 intenzivních. „Je ale třeba si uvědomit, že jsme superspecializované pracoviště pro celou Českou republiku, takže když se někde stanou nějaké problémy nebo bude třeba transplantace, tak my tu kapacitu musíme mít,“ dodal. Případný další převoz dalších pacientů s covidem-19 podle něj záleží na Národním dispečinku intenzivní péče, který pro koordinaci vznikl.

Náročná akce

Převoz pěti pacientů napojených na plicní ventilaci najednou je výjimečná a medicínsky i logisticky náročná akce. Pražská záchranná služba po příjezdu sanitek k Praze žádala na twitteru řidiče o ohleduplnost a umožnění hladkého průjezdu hlavním městem, o totéž žádala také Policie ČR, která sanitky doprovázela.

„V doprovodném voze bude náhradní materiál, také kyslíkové bomby, kdyby nastala nějaká nečekaná situace nebo se vozy třeba dostaly do kolony,“ řekl ráno mluvčí krajských nemocnic na Zlínsku Egon Havrlant.

„Je to určitě velmi náročný transport, který jsme společně připravovali v posledních dvou dnech. Ve všech případech se jedná o pacienty, jejichž zdravotní stav se v souvislosti s onemocněním covid-19 natolik zkomplikoval, že je u nich nezbytná podpora dechu i krevního oběhu,“ popsal už ve čtvrtek primář oddělení anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny zlínské nemocnice Tomáš Gabrhelík. Při předání do sanitky, během několikahodinové cesty do Prahy i při převzetí v Motole byla u pacientů zajištěna nepřetržitá umělá plicní ventilace, bez ní by nebyli schopni přežít.

Na hraně

Nemocnice ve Zlínském kraji jsou na hraně kapacitních možností, ve čtvrtek v nich bylo již 482 covid pozitivních pacientů. Intenzivní péči potřebuje přes 100 pacientů s covidem i jinými diagnózami, zbývající kapacity jsou již omezené. Nemocnice proto začaly na konci minulého týdne s přesuny covidových pacientů do nemocnic v jiných krajích, do čtvrtka dosud přeložily na standardní lůžka 27 pacientů, v pátek poprvé vezly pacienty do pražské nemocnice, navíc ve vážném stavu.

 

CHYBULE ( 6. listopadu 2020 20:15 )

hlava mi to nebere.Pro slepice do Pakistánu za tučné odškodné vládní speciál,pro vojáky v Afganitánu vládní speciál,pro obyčejné lidi,kteří pracují nebo pracovali pro tuto republiku-sanitka. Je mi z toho moc smutno,občan této republiky je na posledním místě.

dietr ( 6. listopadu 2020 18:44 )

Poláci tohle naštěstí neřeší

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa