Začalo to celkem nevinně. Petra si nahmatala bouličku v prsu a její gynekolog ji odeslal do mamologické poradny. Po vyšetření ultrazvukem ji paní doktorka ještě objednala na biopsii, pro jistotu. „To už jsem začala být lehce nervózní, ale pořád jsem si opakovala: Buď v klidu, 9 z 10 nálezů v prsu jsou jen nezhoubné útvary, je to nepravděpodobné,“ vypráví Petra. Bohužel opak byl pravdou, vyšetření potvrdilo nádor.

Podívejte se na video, jak probíhá vyšetření na mamografii: 

„Scénář, který mi probíhal hlavou, byl jasný – to je konec. Dá se vůbec rakovina vyléčit? Co všechno mě čeká? Co na to řekne přítel, jsme spolu tak krátce, opustí mě? Budu muset podstoupit chemoterapii? Přijdu o vlasy, bude mi pořád zle,“ vzpomíná mladá žena.

Myslela jsem, že už se z toho nevzpamatuju

Začal kolotoč vyšetření, konzultací a naplánování léčby. Po operaci následovala chemoterapie a po skončení chemoterapie mělo přijít ozařování. Nakonec se ale ukázalo, že v případě paní Petry je nutná i oboustranná mastektomie, tedy odstranění obou prsů. „Byl to pro mě hodně náročný rok. Ale zvládla jsem ho. Jsem na sebe svým způsobem pyšná. Při prvních pocitech jsem totiž myslela, že zůstanu někde stočená v koutě, že už se z toho nevzpamatuju, že mě to psychicky porazí,“ popisuje Petra a dodává:

„Dnes přemýšlím trochu jinak. Už neřeším hlouposti, urovnaly se mi priority v životě. Mám toho nejlepšího chlapa pod sluncem, rodinu, která mě podporuje, přátele o kterých vím, že tu pro mě vždy budou. A možná to bude znít jako klišé, ale cítím se silnější.“

Návod na samovyšetření prsu, který je platný také pro muže.
Autor: Thomayerova nemocnice

Buď ráda, budeš mít nová pěkná prsa a zdarma, říká okolí

Mladá žena také podstoupila rekonstrukci prsů, což je v současné době neoddělitelná součást léčby rakoviny prsu, přestože se dříve nejednalo o samozřejmost. „Buď ráda, po rakovině prsu budeš mít nová pěkná prsa a zdarma. ” To slýchá od svého okolí mnoho pacientek, realita je však trochu jiná než dekolt hollywoodských hvězd.

Rekonstrukce pomáhá ženám po ablaci navrátit se zpět do normálního života, cítit se opět žensky a nabýt mnohdy ztracené sebevědomí. „Samotná možnost mít opět prsa dodává mnohým pacientkám pocit naděje, jsou schopné jasněji vidět pomyslné světlo na konci tunelu a vystoupit z bludného kruhu karcinomu prsu,“ vysvětluje Nikola Samková, manažerka projektu Bellis, který se zaměřuje na mladé pacientky (do 45 let věku), které procházejí nebo prošly léčbou spojenou s nádorovým onemocněním prsu.

Každá žena tu šanci nemá

Ačkoliv je rekonstrukce prsu považována za základní součást léčebného a zotavovacího procesu, není vhodná pro každou pacientku. Výjimečné nejsou ani případy, kdy k rekonstrukci dojde, ale pro nepřijetí implantátu organismem či pooperačním komplikacím je nutné implantát opět vyjmout.  Při plánování této operace je důležité, aby si žena uvědomila, že lékaři nejsou schopní vytvořit ideální prs ve všech případech a je nezbytné realisticky nastínit očekávané výsledky operace.

„Nový prs většinou nebude vypadat úplně stejně jako ten původní (zvlášť po ozařování) a některé ženy nebudou s rekonstrukcí nikdy zcela spokojeny,“ dodává Samková s tím, že například u Petry Svobodové, která svou fotografii poskytla, je výsledek rekonstrukce jeden z nejlepších.

Fotogalerie
7 fotografií

Video
Video se připravuje ...

Lucie si kvůli vzácné genové mutaci nechala odstranit prsa a vaječníky. Andrea Ulagová, Jan Jedlička