Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rodina pohřbila Janu Drexlerovou (†69): Založila Mamma HELP, druhý boj s rakovinou prohrála

Autor: lc - 
4. ledna 2021
12:36

Bojovala s rakovinou prsu a před 20 lety založila úspěšnou organizaci na pomoc onkologicky nemocným Mamma HELP. Když Jana Drexlerová (†69) její provoz loni v červnu ukončila, věděla, že se zákeřná nemoc vrátila. Na sklonku roku další boj bohužel prohrála.

„S velkým zármutkem vám musíme oznámit, že nás opustila naše Jana, ‚Máma HELPu‘ a bude už pořád chybět“, napsaly její kolegyně na facebookový profil organizace, která loni pro velké finanční a personální těžkosti ukončila svou činnost.

Blesk.cz tehdy o problémech organizace s dvacetiletou působností informoval. „Metastáze mě opravdu po dvaceti letech dohnaly,“ přiznala mimo jiné v rozhovoru v červnu 2020 Jana Drexlerová.

Pohřeb se konal v pondělí 4. 1. 2021 v Praze. Pohřeb se konal v pondělí 4. 1. 2021 v Praze. | Mamma Help

Paní Janě (†69) rakovinu prsu diagnostikovali před 20 lety. Po úspěšné léčbě tehdy založila se svým onkologem pacientské centrum Mamma HELP. Šok z diagnózy byl o to větší, že si ji vyslechla těsně před Vánoci. „Nejhorší pro mě byla představa, že už nebudu soběstačná,“ popsala Blesku.

V té době Jana vlastnila nakladatelství s malou kavárnou a pociťovala zodpovědnost i vůči svým 15 zaměstnancům, se kterými měla osobní vtahy. Po čase se musela kvůli svému zdravotnímu stavu s firmou ale rozloučit. Podstoupila operaci, při které jí lékaři odebrali nejprve část prsu, nakonec jí ale museli vzít prs celý. Po zákroku následovala i chemoterapie i ozařování.

Odborníci jí navíc doporučili také podstoupit preventivní gynekologický zákrok. „Celý život jsem se považovala za silnou ženu, ale z průběhu mé nemoci jsem byla na dně. Neskutečně mě podržela rodina,“ uzavírá.

Zakladatelka organizace Mamma HELP zemřela 28. 12. 2020 ve věku 69 let. Zakladatelka organizace Mamma HELP zemřela 28. 12. 2020 ve věku 69 let. | Mamma HELP

Vyrovnat se s nemocí jí pomáhala i psycholožka. „Díky terapii jsem časem sama sobě dovolila přijímat od druhých pomoc a nestydět se za to. To považuji za zásadní krok u každého pacienta,“ popsala Blesku Jana.

Už v průběhu léčby začala uvažovat o založení pacientské organizace. Pro pacienty představovala spolehlivé poradenství a psychickou podporu v akutní fázi onemocnění. „Pacientské organizace vlastně ‚vytváří most‘ mezi zdravými a nemocnými tím, že šíří povědomí o nemoci a hájí práva pacientů,“ dodala Jana Drexlerová, která se svým týmem pomohla neuvěřitelným 80 tisícům pacientek a jejich rodinám.

Rakovina prsu je v poslední době velkým tématem, u žen je to nejčastější zhoubný nádor. Vít Samek si na vlastní prsa vyzkouší ultrazvuk, ale protože tu jde především o ženy, další vyšetření za Víta přebere Terezka Buzková.

rubi ( 4. ledna 2021 17:46 )

Já byla před rokem na Budejovické, sestra mi tak strašně stiskla prs že se mi uplně udělalo špatně. Okamžitě jsem vyšetření přerušila, ani nemusím psát, co bylo potom. Už nikdy více na mamograf. Jedině ultrazvuk možná. Jinak upřímnou soustrast rodině. Byla ještě celkem mladá. Je to hrozné.

malejavelkej ( 4. ledna 2021 15:52 )

Žena pravidelně přispívala. Říkala - nikdy nevíš... Pak se divila, že nadace končí, když je toho svinstva čím dál víc. Tak teď už ví proč. Upřímnou soustrast.

1pravda1 ( 4. ledna 2021 13:29 )

chodím na mamograf, ale ta fotka je odrazující, nikdy mi takto sestra prs nebrala do ruky, až zabořila prsty.... naopak přiložená ruka zespodu a svrchu a jemně položeno na sklo mamografu... asi záleží na centru... a školení sester

Zobrazit celou diskusi