Prožila jsem před lety románek s kolegou z bývalé práce, ale nakonec jsme oba zůstali u svých tehdejších a stále současných partnerů. Nedokážu na něj ale přestat myslet, pravidelně vzpomínám, jak hezky nám spolu bylo, i když jsme se spolu nikdy úplně nevyspali.

Teď v covidu, když jsme manžel i já většinu času doma a já na něm vidím každou chybku, ve vzpomínkách o to víc utíkám k onomu muži a říkám si, jestli jsme se tenkrát oba nerozhodli špatně. Myslím, že ani já mu ani po letech nejsem lhostejná. Vím, že nejde žít dva životy, můj dotaz proto zní: Jak na něj přestat myslet? Existuje na to nějaká osvědčená metoda? Moc děkuji. Eva

Odpovídá párový poradce PhDr. Petr Kačena

Naše paměť má jednu zákeřnou funkci: a to je schopnost lépe si vybavovat pozitivní vzpomínky a zapomínat ty negativní. K vaší úlevě se však mohu zaručit, že kdybyste se tenkrát rozhodla pro kolegu, dnes vám na něm během lockdownu bude také vadit každá chybka. Možná že by to byly chyby jiné, ale patrně zhruba ve stejném objemu.

Co se týče osvědčených metod, jak porazit vtíravé myšlenky na staré milence, známe jich v psychologii několik. Je to smrt, vysoké množství alkoholu a různé typy drog. Ani jednu vám však pro množství nežádoucích účinků nemohu doporučit.

Řešení to má tedy jediné: snažit se, aby to současné bylo tak dobré, aby to předčilo to snové minulé. Co je to, co vás na té fantazii tak baví? Je to dobrodružství? Touha? Novost? Vzrušení? Absence rutiny?

Pokud ano, pak bych hledal, jak jdou tyto aspekty realizovat i ve vašem manželství. A zároveň je potřeba o těchto vašich potřebách ve vztahu mluvit, otevřít téma toho, co potřebujete ve vztahu a v životě zažívat. Pokud váš manžel není úplně zabedněný, k něčemu ho to jistě rozhoupe. A možná k tomu ani nebude potřeba ta případná krize způsobená nevěrou.

Zeptejte se odborníků!

Jste po roce s covidem na konci psychických sil? Nezvládáte nejistotu a stres? Doma je to na rozvod? Trápíte se s dětmi? Zkrátka máte problém, s nímž si nevíte rady, a souhlasíte s jeho zveřejněním? Naši odborníci se vám pokusí pomoci! Pište na: psycholog@blesk.cz nebo Blesk, Komunardů 42, 170 00 Praha 7, na obálku napište heslo »PSYCHOLOG«

Psycholog Ptáček: Bitva s covidem teprve začíná.

Video
Video se připravuje ...

Psycholog Ptáček: Bitva s covidem teprve začíná. O vládě by napsal učebnici: Jak krizově nekomunikovat Blesk