✚ Mám svého manžela ráda, ale poslední dobou se hrozně rozpil. Když to bylo jednou za týden o víkendu, neměla jsem s tím problém, jenže jak je doma, má víkend denně. I děti už si všimly, že večer se chová jinak. Jak mu můžu pomoci? M. O.

Ten rozhovor bude nepříjemný...

Odpovádá: PhDr. Michal Miovský, Ph.D., přednosta Kliniky adiktologie 1. LF UK a VFN v Praze 

Je mi to líto, ale žádná »nenápadná« pomoc zde asi možná nebude. Budete muset být docela dost nápadná a bude to asi něco, co bude nepříjemné pro vás i pro něj, neboť to budete vy, kdo bude muset pojmenovat, že tohle je přes čáru a že takto to dál nejde a že už to vnímají i děti.

Adiktolog Michal Miovský
Autor: Blesk:Jakub Poláček

Pokuste se to celé udělat tak, aby u toho ty děti nebyly - a byli jste tam jen vy dva a byl trochu na to klid a on byl střízlivý. Současně je důležité, abyste byla hodně srozumitelná a řekla to co nejvíce jednoduše, svými slovy, a nebylo to obviňující. A také abyste po něm chtěla jeho reakci, co s tím chce dělat. Od toho se bude odvíjet vše další a z jeho reakce bude jasné, co asi a v jaké podobě můžete čekat dál.

Zeptejte se odborníků!

Své dotazy pište na psycholog@blesk.cz. Nebo na adresu redakce: Blesk, Komunardů 42, 170 00 Praha 7, na obálku, prosíme, uveďte heslo PSYCHOLOG. Vaše otázky a odpovědi odborníků postupně zveřejňujeme na stránkách Nedělního Blesku.

Pokud máte potíže vyžadující okamžitou pomoc, volejte, prosím, krizová centra (kontakty otiskujeme na straně 30), v krajním případě pak Záchrannou zdravotnickou službu – tel. 155.

Dlouhodobé pití alkoholu. Jak poznáte, že začínáte mít problém?