✚ Často nemůžu spát. Ležím v posteli, převaluji se a neustále o něčem přemýšlím. Co jsem ten den prožil, co budu dělat zítra? Nedokážu ten tok myšlenek zastavit, a když už se mi podaří k ránu usnout, tak za chvíli zvoní budík a musím vstávat, takže jsem pak celý den unavený. Je nějaký způsob, jak zaručeně usnout? Radek

Odpovídá: MUDr. Kateřina Cajthamlová Internistka, terapeutka, popularizátorka zdravého životního stylu.

Zkuste procházku před spaním

Poruchy spánku mohou mít řadu příčin – od nadměrné psychické a nedostatečné fyzické zátěže přes expozici modrého světla před usnutím (sledování televize v ložnici, dlouhé večerní sezení u počítace, úplňková noc) až po přetopené a nevětrané prostředí, kde usínáme.

V dotazu popisujete tok myšlenek a neschopnost relaxovat a přepnout z pracovního do odpočinkového režimu. Pomoci může procházka před spaním, sepsání úkolů na druhý den, případně autogenní trénink s uvolněním celého těla, či poslech audiokazet nebo tiché hudby při usínání.

Zjistíte-li, že dlouhodobě máte potíže usnout a ráno se špatně probouzíte, můžete být přetažený (chodíte spát příliš pozdě), ale může jít i o úzkostné stavy nebo depresi. Někdy mohou pomoci bylinné čaje (třezalka, meduňka), jindy léky na předpis.

Máma je workoholička

Je mi 14 let a mám problém s mámou. Pořád pracuje a říká, že to dělá kvůli nám. Že kvůli nám je po nocích vzhůru, že kvůli nám pracuje i o víkendech. Ale dělá to kvůli sobě, svému sebeuspokojení, je to podle nás workoholička.

Bereme ji takovou, jaká je. Ale vadí nám, že se vymlouvá na nás. Přitom nám by stačilo mnohem méně peněz. Jak jí říci, aby se nechovala alibisticky?

Odpovídá: PhDr. Sylvie Navarová, psycholožka a koučka

Často dospělí dělají věci, o kterých si myslí, že jsou pro druhé důležité, ale přitom to tak není. Je fajn, že mamce říkáte svůj pohled. Co můžete dělat víc.

Nabízím myšlenku ocenění mámy ve chvílích, kdy s vámi opravdu fyzicky i psychicky je, i kdyby to byly krátké okamžiky. V těchto světlých okamžicích můžete mámě říct, jak je to fajn, že s vámi je.

Lidé často lépe reagují na pochvalu než na výtku, které mají tendenci se bránit a obhajovat se a říkat, že to tak není. Přeji, ať je příležitostí pro ocenění mámy postupně víc a víc!

Zeptejte se odborníků!

Jste po roce s covidem na konci psychických sil? Nezvládáte nejistotu a stres? Doma je to na rozvod? Trápíte se s dětmi? Zkrátka máte problém, s nímž si nevíte rady, a souhlasíte s jeho zveřejněním? Naši odborníci se vám pokusí pomoci! Pište na: psycholog@blesk.cz nebo Blesk, Komunardů 42, 170 00 Praha 7, na obálku napište heslo »PSYCHOLOG«

Arenberger v Epicentru: O rozvolnění v Česku i očkování. Kdy odložíme respirátory?

Video
Video se připravuje ...

Arenberger v Epicentru: O rozvolnění v Česku i očkování. Kdy odložíme respirátory? Markéta Volfová, Lukáš Červený

Psychoporadna Blesku: Svěřte se, specialisté vám poradí.
Autor: Blesk.cz