Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ne jedna, ale dvě aplikace ke vstupu do podniků. Klíčem k rozvolňování v Česku budou mobily?

Autor: Markéta Mikešová - 
27. dubna 2021
05:30

Otevření služeb a provozů v Česku bude podmíněno určitou formou potvrzení, buď o testu, nebo očkování. Hledá se proto cesta, jak to efektivně převést do praxe. Hospodářská komora ČR už připravila svou aplikaci Bezpečná provozovna, kterou bude moci personál ověřovat, že návštěvník splňuje všechny požadavky. Lidé ale zároveň budou potřebovat QR kód, ve kterém bude informace o očkování či testu skryta, a ten bude generovat odlišná státní aplikace. Čechy tak dost možná čeká budoucnost rovnou s dvěma mobilními aplikacemi, které umožní návrat do běžného života.

Potvrzení o prodělání covidu ne starší 90 dnů, antigenním/PCR testu či očkování. To jsou dokumenty, se kterými se budeme muset smířit, pokud budeme chtít v budoucnu navštívit hotel nebo si zaplavat v bazénu. Stát ve svých rozvolňovacích balíčcích předběžně počítá s tím, že vstupy do široké škály provozů budou možné jen s určitými druhy potvrzení.

Velká otázka posledních dní proto zní, jak tato potvrzení budou vypadat. Chodit všude s vytištěným dokumentem, že člověk byl na testu, případně očkování, může působit trochu otravně, a to jak pro samotné lidi, tak pro podnikatele, kteří by to museli fyzicky kontrolovat. Připravuje se proto elektronické řešení, které je téměř hotové a které nám dá nahlédnout, jak může vypadat blízká budoucnost Česka.

Balíčky pro rozvolnění koronavirových opatření v ČR Balíčky pro rozvolnění koronavirových opatření v ČR | Ministerstvo zdravotnictví ČR

V celém středu stojí QR kódy

Na jedné straně je Hospodářská komora ČR se svou aplikací Bezpečná provozovna, ve které by si člověk mohl najít, které podniky jsou otevřené a jaká hygienická opatření dodržují. Podnikatelé by pak pomocí této aplikace ověřovali, že lidé splňují potřebné požadavky pro vstup, což by se dělo přes QR kódy. V nich by byly uložené informace o testech nebo očkování.

Jenže lidé musí někde tento QR kód získat. A to by se dělo skrze odlišnou aplikaci, státní, prozatímně nazvanou Covid Pass. Za ní stojí Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) a Národní agentura pro komunikační a informací technologie (NAKIT), cílem jejich řešení je přetvářet potvrzení o očkování a testech právě na QR kódy. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) avizoval, že technologie už je hotová, jen se testuje. Představena by mohla být v květnu.

Reálná budoucnost tedy může být taková, že testovaný či očkovaný člověk si na aplikaci Covid Pass vygeneruje svůj osobní QR kód, pak si na druhé aplikaci Bezpečná provozovna vybere, kam bude chtít zajít, a personál podniku (restaurace, hotel, sauna, divadlo, apod.) člověka přes Bezpečnou provozovnu ověří.

Viceprezident Hospodářské komory ČR Zdeněk Zajíček potvrdil, že to je scénář, o kterém se jedná, podnikatelé o něm hovoří se zástupci ÚZISU a NAKITu. „Jsou věci, které jsou rozděleny na dvě. Pokud já dostanu potvrzení, že jsem byl očkován, anebo že jsem byl na testu, tak tato informace se bude ukládat právě v Ústavu zdravotnických informací a Ústav zdravotnických informací bude moci uložit do mé aplikace, které se bude říkat třeba Covid Pass, nebo se jí bude říkat jakkoliv jinak, tak do ní bude moci uložit QR kód,“ popsal Zajíček.

„S tím, co budu mít ve svém telefonu, řekněme aplikací, kterou bude vydávat stát, a budou tam potvrzení od ÚZISu, to já si rozsvítím před vstupem do provozovny na svém mobilním zařízení, a proti mně se podívá druhé zařízení Bezpečné provozovny, které ten QR kód načte,“ pokračoval viceprezident Hospodářské komory ČR s tím, že po načtení se rozsvítí červená nebo zelená barva o povolení nebo zamítnutí vstupu.

Video  Rozvolňování v ČR: Ke kadeřnici s testem, do obchodů od května. A rozvolňovací balíčky  - ČTK
Video se připravuje ...

Zajíček opakovaně zdůraznil, že generování QR kódu (Covid Pass) a Bezpečná provozovna jsou dvě odlišné aplikace. Informace o lidech bude znát jen ta státní.

„Naše Bezpečná provozovna neukládá žádná data o zákaznících, kdo tam byl, jak tam byl… to, co potřebuje vědět Bezpečná provozovna, se zobrazí na mobilním telefonu zákazníka. A my jenom verifikujeme, validujeme, že ty údaje jsou v daný okamžik platné a správné,“ popisoval expert a hned dodal: „Jsou dvě oddělené věci, jedna, za kterou zodpovídá stát, ÚZIS a ostatní zdravotnické organizace (…) my jen děláme přípravu podnikatelů, aby to dokázali rychle a jednoduše zvládnout.“

Nikdo nepopírá, že nejlepší by to bylo bez aplikací

A co lidé, kteří nemají mobilní telefon? „Počítáme s tím, že bude existovat fyzická varianta. Že budete moci ukázat QR na mobilním telefonu, nebo na papíře, což je nejdostupnější varianta, kterou může mít skoro každý,“ uvádí Zajíček. Podle něj je ale mobilní aplikace bezpečnější, u fyzického papíru bude možná nutné ještě prokazování se občanským průkazem.

Říká také, že s přesunutím celého projektu do další fáze se čeká i na Evropskou unii. QR kódy generované státní aplikací totiž musí být vytvořeny podle celoevropského standardu, aby byly použitelné pro cestování do zahraničí. „My potřebujeme mít stejný standard, aby když přijede Francouz, Ir, nebo někdo z větší dálky, tak abychom ho zvládli s takovým potvrzením do naší provozovny pustit,“ popisuje Zajíček. Podle něj by vše mohlo být připraveno v květnu.

Diskuze rovněž probíhá o možném padělání QR kódu. „Se specialisty NAKITu jsme vedli diskuzi, v papírově variantě je to celkem jednoduché, to je papír a občanský průkaz (…) u mobilního telefonu se připravuje takové technické řešení, které bude znemožňovat to, aby to byl ofocený QR kód někoho jiného,“ sdělil viceprezident Hospodářské komory. Konkrétní detaily ale odhalit nechtěl, aby podvodníkům nepomohl.

Na argumenty, že všechny možné aplikace jen budou rozdělovat společnost, podnikatelé říkají, že by samozřejmě uvítali cestu bez nutnosti potvrzení a kódů. Kdyby se žádný systém nakonec nemusel použít, bylo by to i podle jejich názoru nejlepší. To se ale zřejmě nestane, a tak se snaží vytvořit budoucnost, ve které lze mít bezpečně otevřeno, i když je tu covid.  

„Ať si každý svobodně vybere, zda je lepší podnikatelům umožnit, aby se samoregulovali a vytvořili bezpečné prostředí důvěry mezi nimi a zákazníkem, nebo aby byl některý druh podnikání zapovězen, dokud tady bude covid-19,“ vzkazuje Hospodářská komora.

Co říkají zástupci jednotlivých odvětví

Jana Havrdová (Česká komora fitness)

„Já zastupuji sektor, který je v tuto chvíli zavřen více než půl roku s krátkým přerušením před Vánoci. Určitě nemusím mluvit o ekonomických dopadech na tento sektor, ale jsou tu i obrovské dopady na zdraví české populace. Jsme připraveni připravit velice přísné podmínky provozu a myslíme si, že aplikace, jako je tato, je obrovskou pomocí (…) vnímáme to jako řešení, které by mohlo být opravdu trvalé.“

Václav Stárek (Asociace hotelů a restaurací ČR)

„Tato myšlenka jednak koresponduje s tím, co se odehrává na evropské úrovni, víte, že Evropská komise připravuje zelený certifikát, který je založen na něčem podobném, a samozřejmě koresponduje i s tím, co vláda nově dává do balíčků rozvolňování, kde se s testy někdy dopředu počítá (…) jsme přesvědčeni, že zrovna u ubytovacích zařízení by toto mohlo fungovat, ale pak je nad rámec všeho jakákoliv další regulace, protože prostě zajistíme, že služby budou čerpat lidé, kteří nemohou nikoho ohrozit.“

Luboš Kastner (restauratér a expert Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR)

„Aspekt dlouhodobosti a zodpovědnosti podnikání je pro nás klíčový (…) i host bude vyžadovat, aby provozy byly bezpečnější. A to nejen ve svých domovských městech, ale i v těch lokalitách, kam bude cestovat. Aplikace je velmi dobrým nástrojem i pro ty nejvzdálenější hospůdky, města, vesnice, protože ukáže, že podmínky zodpovědného provozu jsou plněny napříč trhem.“

Vít Rozehnal (Česká eventová asociace)

„My jsme v podstatě zavření už čtrnáctý měsíc. Ani letní pauza neznamenala žádné uvolnění pro náš obor, protože se strefila přesně do prázdnin, kdy většina aktivit těchto aktivit má stejně pauzu, takže si asi dokážete představit, co to znamená pro náš trh. My dlouhodobě voláme po schválení státního způsobu, jakým samoregulací docílit pořádání bezpečných eventů (…) věříme, že tato aplikace je způsob, jak dlouhodobě dosáhnout toho, že budeme moci pořádat nejrůznější druhy eventů.“

Jakub Vedral (producent, České středisko Mezinárodního divadelního institutu)

„Pro nás je tohle nějaká cesta, kterou jsme ochotni a připraveni se vydat jako kultura. My to máme o to složitější, asi podobně jako eventy, že se nedáme otevřít a zavřít ze dne na den. V naší oblasti je to celkem složité. Takže každým dnem, který ubíhá, už přicházíme o léto, přicházíme o velké festivaly (…) Pokud to vláda po nás bude chtít (prokazování se testy či očkováním, pozn. red.) tak já bych se toho nebál. Jestli to bude tak, že si s aplikací budu moci zacvičit, zajít na večeři, ubytovat se v hotelu a zajít do divadla, tak je to úplně skvělé.“

hejhej ( 27. dubna 2021 19:41 )

Nastává horší totalita, než byla před r.1989. Nikdo nemá právo mě nutit k očkování rychlovakcinami ( na chemický virus), které nezaručují vůbec nic . Nikdo mě nemůže nutit, dávat např. u kadeřníka své osobní údaje a také si nehodlám k vůli nesmyslných aplikací pořizovat telefon, který jinak nepotřebuji. Jenom lituji majitelé služeb a restaurací - plánovaná likvidace těchto zařízení od hloupého ministra zdrav. a ještě hloupější hlavní hygieničky.

krapotkin ( 27. dubna 2021 18:49 )

Nečilte se. To sledování dělají policajti už roky i bez povolení soudu.

krapotkin ( 27. dubna 2021 18:45 )

Já tam taky nechodím. Dát tři stovky za umazanej talíř nechci.

krapotkin ( 27. dubna 2021 18:42 )

Jestli chcete, abych si cokoliv stahoval do chytrého mobilu, tak mi ho kupte. Já ho k životu nepotřebuji.

e.lesanova ( 27. dubna 2021 16:46 )

Vím jak to skončí...lidé se vykašlou komplet na všechno...tohle "nahrávání" vykukům, ještě z covidu vytřískat, co se dá, už netáhne

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa