Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C

Vládní chaos má další „zářez“: Tatéři smí otevřít, ale ne pracovat. Havlíček slíbil nápravu

Autor: for - 
8. května 2021
15:45

Kabinet Andreje Babiše (ANO) už zase bude muset napravovat to, že na papíře nedodržel, co slíbil. Tentokrát se jedná o služby, které porušují integritu kuže. Tatéři a kosmetičky sice budou moci od pondělí 10. května otevřít, ale pracovat fakticky už ne. Ačkoliv ministr dopravy, průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) uvedl, že výkonu jejich povolání nic bránit nebude, v opatřeních vydávaných ministerstvem zdravotnictví zůstala věta, která zakazuje práci s kůží.

Od pondělí mohou podle dalšího rozvolňovacího balíčku otevřít své provozovny další poskytovatelé služeb, a to kosmetické a tetovací salóny. Kdyby se ale měli tatéři a kosmetičky striktně držet nových opatření, mohli by se na sebe s klienty jenom koukat. Podle oficiálního dokumentu ministerstva zdravotnictví totiž nesmí být nadále prováděny činnost „při kterých dochází k narušení integrity kůže,“ jak upozornil web Seznam Zprávy.

„Mezi služby, kde dochází k narušení integrity kůže, je míněno například provádění permanentního make-upu, tetování, piercingu, nastřelování náušnic či obdobně,“ upřesňuje úřad ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO), které činnosti jsou od pondělí, tedy od 10. května, nadále zakázany. 

Video  Arenberger o dalším rozvolňování: Zelenou dostávají obchody i památky  - ČTK
Video se připravuje ...

Havlíček připustil: Je to chyba

Jenže věta tak přímo rozporuje s tím, co po jednání vlády oznámil ministr dopravy, průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) na tiskového konferenci po jednání vlády. „Vytrhnout dnes tetování ze stovek služeb není skutečně namístě. To říkám velmi kulantně,“ řekl jasně Havlíček s tím, že tatéři mohou od pondělí začít pracovat.

Asociace kosmetických a kadeřnických oborů ČR tak raději na svých facebookových stránkách nabádá poskytovatele služeb, aby se přímému zásahu do kůže vyvarovali, než bude tento nesoulad vyřešen. Vypadá to tak, že první klienti si mohou tetování či třeba pernamentní make-up objednat až na úterý či středu. Vyzvala také k nápravě. 

„Je to chyba, ta věta se měla v novém opatření Ministerstva zdravotnictví již vypustit. V pondělí bude na vládě opraveno, od úterý bude možné poskytovat tyto služby s testem. Do té doby na bázi konzultace,“ odpověděl na dotaz Seznam Zpráv Havlíček.

Tato chyba je nicméně klíčová i proto, že kompenzace pro podnikatele pomalu končí. Podpůrný program COVID 2021 je platný jen do 9. května. Kompenzační bonus a COVID nepokryté náklady poběží do konce května. 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa