Snižování kapacit hospod a hotelů nedává smysl, ukázal model. Expert chce povolat právníky
Vlády po celém světě u postupného uvolňování restrikcí počítají s tím, že vnitřní provozy jako restaurace, hotely, ale i obchody budou mít ze začátku sníženou kapacitu návštěvníků. Opatřní má limitovat riziko přenosu covid-19, což zmiňují i rozvolňovací balíčky v Česku. Výzkum Massachusettského technologického institutu (MIT) v USA ale ukázal, že pokud je prostor dobře ventilovaný, opatření žádné benetify nepřináší. Se snížením kapacit nesouhlasí ani Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací ČR, který má navíc podezření, že současná opatření jsou v rozporu se zákonem.
MIT je považována za jednu z nejprestižnějších technologických vědeckých institucí na světě. Šíření viru SARS CoV-2 ve vnitřních prostorech zkoumali dva její výzkumníci Martin Bazant a John Bush na matematickém modelu a došli k názoru, že rozestupy, kterými lze docílit třeba snižováním kapacit, k zamezení přenosu příliš nepřispívají. Vlastně nepřispívají skoro vůbec.
Je to ovšem v situacích, kdy jsou dodržována další opatření, jako poctivé ventilování prostoru a nošení roušek. Podle výzkumníků jde o obyčejnou fyziku – vzduch má tendenci se pohybovat takovým stylem, že eventuálně klesne k zemi. Podnik tak „může být bezpečně provozován i v plné kapacitě (…) vědecké poznatky pro redukci kapacit nejsou příliš dobré“, uvedli autoři pro televizi CNBC.
MIT podotýká, že existuje předpoklad, že covid-19 se přenáší třemi cestami – velkými kapénkami z úst jednoho člověka do úst či očí druhého, infikovanými kapénkami na površích nebo vdechováním kapének ze vzduchu. Rozdíl mezi prvním a třetím způsobem není příliš velký, ale pro jistotu se oba rozdělují.
Kapénky překonají dva metry hravě
Dříve se myslelo, první cesta je dominantní. Proto se mluvilo o sociálním distancování, rozestupech a podobných řešeních, kdy na sebe lidé laicky řečeno nemohou prskat, nicméně podle autorů přibývá důkazů, že dominantní je naopak třetí způsob zahrnující přenos vzduchem. A kapénky touto cestou mohou putovat mnohem dále, než dva metry. Rozestupy by tak musely být obrovské, a jelikož nikdy nebudou, jediným efektivním řešením je ochrana úst.
Je tu také již zmíněná fyzika, konkrétně vzduchu. „Opravdu to nemá žádný fyzikální základ, protože vzduch, který člověk dýchá při nošení roušky, má tendenci stoupat a sestupovat jinde v místnosti, takže jste více vystaveni svému průměrnému pozadí než člověku v dálce,“ uvedl Bazant pro CNBC.
„Naše analýza ukázala, že spousta provozů, která byla zavřena, nemusela a ani nemusí být,“ pokračoval s tím, že to platí pro běžné fungování ventilovaných obchodů, restaurací apod., nikoliv pro situace, kdy je tělo na těle. Podniky také podle jeho názoru nemusí investovat do drahých filtračních systémů, obvykle stačí otevřít okna nebo koupit větráky.
Nevětraná místnost je stále velkým rizikem
Místo limitování kapacit navrhuje nové opatření, které nazývá „kumulativní čas expozice“, kdy by se omezovala doba strávená uvnitř prostoru. Nevětranou místnost, kde spolu lidé tráví dlouhé hodiny, totiž stále popisuje jako nejrizikovější scénář a zmiňuje v tomto kontextu staré domovy seniorů.
Bazant se opřel i do rozestupů venku, ještě navíc s rouškami – ty označil za „trochu šílené“. Podle něj se infikovaný vzduch odvane pryč, přenos nemoci je velmi nepravděpodobný, pokud na sobě lidé nejsou vyloženě namačkaní. „CDC nebo WHO to nikdy pořádně nevysvětlily, jen řekly, tohle je něco, co musíte dělat,“ konstatuje výzkumník k tématu sociálního distancování.
Studie, která je již recenzovaná, vyšla v odborném magazínu Proceedings of the National Academy of Science of the United States of America.
Záhadaných 25 procent pro hotely
Snižování kapacit je s přicházejícím rozvolňováním velkým tématem i v Česku. Přesná pravidla pro obchody ještě musí být do detailu popsána, nicméně vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) po pondělním jednání vlády avizoval, že limit zřejmě bude jako doposud, tedy 15 metrů čtverečních provozní plochy na jednoho zákazníka. Lidé také budou muset mít zakrytá ústa a dodržovat rozestupy.
Co se týče restaurací, podmínky pro kapacitu zatím v rozvolňovacích balíčcích upřesněny nejsou. Ale když byly před Vánoci tyto podniky otevřeny, mohly vpustit jen 50 procent návštěvníků. Lze očekávat, že po podobném řešení se sáhne opět.
Naopak definovány jsou již hotely, u nich je udáváno 25 procent. A toto číslo kritizuje prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek. „Pro nás to absolutně nedává smysl, pokud půjdou do hotelu, a v těch balíčcích se již počítá, že lidé budou testováni, tak aby se navíc ještě ubírala kapacita v ubytovacích zařízeních. Navíc nám není jasné, kdo vymyslel 25 procent, protože to znamená u desetipokojového penzionu dva a půl pokoje. Čili při těchto podmínkách je to prakticky stejné, jako kdyby zůstaly uzavřeny,“ uvedl pro Blesk Zprávy.
Podle Stárka jde o klasický příklad, kdy o ekonomice rozhodují lékaři. „Já si jich vážím, ale měli by přizvat do party minimálně někoho, kdo rozumí ekonomické stránce,“ říká prezident Asociace hotelů a restaurací ČR a zmiňuje další nejasnosti. „Jestli tu dodneška fungovaly ubytovací služby pro služební cesty, a já nevím, jak je to myšleno, jestli těch 25 procent je nad služební cesty nebo včetně, tak pak některá zařízení neotevřou,“ řekl.
Problém pro malé penziony i hotely s lidmi na služební cestě
Teoreticky totiž hrozí, že pokud by služební cesty spadaly do limitu, tak by některé otevřené hotely nikoho dalšího přivítat nemohly. A jiné, třeba malé penziony, zase mohou narazit na to, že mají jen dva pokoje, ze kterých 25 procent nevytvoří.
„A ještě nad to, my se domníváme jako Asociace hotelů a restaurací, že ta opatření, jak jsou teď nastavená mimo nouzový stav, jsou opravdu nad rámec zákona (…) Oni (vláda, pozn. red.) mohou regulovat pouze to, aby se nestýkaly osoby, které jsou podezřelé z nákazy, mohou ta opatření udělat pouze v nezbytně nutném rozsahu a rozhodně nemohou, jak bylo vyhlášeno v médiích, snižovat mobilitu tím, že budou postupně zavírat, nebo otevírat některé služby a rozhodovat o tom, které služby to budou,“ vysvětluje Stárek.
Asociace si dle jeho slov myslí, že vymezení zákona je jasné. Chce se proto bránit. „Připravíme k tomu právní rozbor a přidáme se možná ke komoře fitness,“ sdělil šéf českých hoteliérů. Česká komora fitness poslala ministerstvu zdravotnictví minulý týden předžalobní výzvu, ve které uvádí, že úřad postrádá k plošnému zákazu služeb tohoto typu kompetenci a zákonný podklad.
Co je horši pomate??? střiháni bez roušky nebo toto ??
CO DODAT ! Tisíc šest set lidi se nakazilo i přes 2 očkováni !!!!Když každý nakazí až deset10 lidi je to 16 000 !!!! 16 000 x10=160 000 lidí atd Jediný opravdový a chytrý odborník profesor Beran se nelibí průměrným co nám vládnou tak ho nepustí do vedení ???? Volím jedině SPD nebo Šlachtu !!!
Zatímco jinde vymýšlejí omezení a penalizace pro neočkované zaměstnance, soukromá škola v Miami ohlásila, že nezaměstná žádného učitele, který si nechá dát vakcínu proti covidu. Podle vedení instituce není dosud zřejmé, zda je očkování stoprocentně bezpečné a bez vážných vedlejších účinků. Soukromá škola Centner Academy v Miami v dopise rodičům studentů oznámila, že naléhá na zaměstnance, aby se prozatím nenechali očkovat proti koronaviru. Učitelé, kteří chtějí v blízké době obdržet vakcínu proti covidu, mají s injekcí počkat alespoň do konce školního roku. „Nebylo to jednoduché rozhodnutí, ale dohodli jsme se na tom spolu s našimi poradci. Je to v nejlepším zájmu dětí, které tak budou chráněné. Nevíme, jaký by to mohlo mít dopad, kdyby s nimi v blízkosti byl celý den nedávno očkovaný učitel,“ napsala škola v dopise rodičům. Na celou kauzu upozornila americká televize NBC.