Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno, déšť 19°C

Optimistický Hamáček: „Opatření zabírají.“ Zmínil naději i návrat dětí do lavic

Aktualizováno -
10. března 2021
12:50
Autor: for, ČTK - 
10. března 2021
11:10

Česko je už druhý týden v nejtvrdším lockdownu od loňského jara. I když epidemie nového koronaviru slábne, na české nemocnice nejhorší dny teprve čekají. Aktuálně potřebuje vysoce intenzivní péči 1853 pacientů s covidem. První pacientku přijalo Polsko, volná lůžka nabízí Německo, Švýcarsko i Chorvatsko. Opatření včetně uzávěr okresů začínají podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) zabírat a pomalu se začíná mluvit o rozvolňování. To by se jako první mělo týkat školáků.

Hamáček po jednání Ústředního krizového štábu podotkl, že nárůst více jak 15 tisíc nakažených denně je stále vysoké číslo, za úterý laboratoře potvrdily 15 196 nových případů. „Je to obrovské číslo, ale je to méně, než minulé úterý,“ řekl.

Přesto je podle něj epidemie na ústupu, což dokládá i reprodukční číslo, které je na hodnotě 0,95 - jeden pacient tedy v průměru nakazí méně než jednoho dalšího člověka. „Dá se říci, že opatření pomalu, ale jistě zabírají. Podle informací ministerstva zdravotnictví klesá reprodukční číslo a mobilita, ačkoliv data o mobilitě přicházejí se zpožděním,“ uvedl šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD).

„Máme naději, že když vydržíme, tak dojde k poklesu nově nakažených a s odstupem i k poklesu počtu hospitalizovaných,“ dodal ministr vnitra s tím, že opatření fungují a situace se zlepšuje. 

Na stole je podle Jana Hamáčka i postupné rozvolňování. „Byl bych ale nerad, kdybychom si zopakovali Vánoce, kdy jsme si sice nakoupili dárky, ale spustila se nová epidemie. Budeme přistupovat opatrně. Logicky by prvně měla padat velká plošná nařízení, jako uzavírka okresů. Prioritou je vrátit alespoň část žáků a studentů do škol,“ podotkl.

Návrat do lavic s testy

Podle ministra Hamáčka je návrat školáků podmíněn testováním. „S tím souvisí potřeba dokoupení dalších testů, protože testy, které vnitro nakoupilo, byly použity pro testování státní správy a státní hmotné rezervy tak musí zajistit nákupy,“ uvedl po jednání Ústředního krizového štábu.

Hamáček v souvislosti s testy dodal, že se nyní jedná o změně v testování ve firmách. V posledních dnech se totiž zcela zahltila testovací místa po celé ČR, protože na ně dochází zaměstnanci firem. Podle Hamáčka se tak mj. jedná o tom, že by občan nově dostával 60 korun kompenzaci, aby si buď zajistil svůj samotestů, nebo by to mohl využít na zajištění antigenního testu. „Těch testů by mělo postupem času být dostatek. Mělo by dorazit 15 miliónů testů,“ dodal. 

Hamáček nicméně znovu zdůraznil, že rozvolňování - nyní se mluví o období po Velikonocích - je nadále podmíněno stavem v nemocnicích. Počet hospitalizovaných totiž nadále stoupá. Právě v nemocnicích a na JIP se opatření ukazují s největším odstupem. „Nemůžeme rozvolňovat podle ankety z instagramu,“ podotkl. 

Podle Hamáčka se navíc předpokládá, že se bude do konce příštího týdne jednat i o převozu našich pacientů do německých nemocnic. V současnosti se již jedna pacientka z Čech transportovala do Polska.

Video  Tisková konference Jana Hamáčka (ČSSD) po jednání Ústředního krizového štábu. (10.30.2021)  - Blesk/ČTK
Video se připravuje ...

Ksel ( 10. března 2021 20:12 )

Celý rok postupně vláda zostřovala restriktivní opatření a celý rok tak stoupala hrozivá čísla o nemocných covidem a úmrtích atd. Odpovědnost za hrozivá čísla padá na vládu.

vaber ( 10. března 2021 15:20 )

doktoři jsou hrdinove léčit kovid neumí, v nemocnici umírá 9 z 10 těžkých pacientů a dokonce primář sokolovské nemocnice obvinil vládu ,že může za mrtvé ,být doktor tak bych lezl kanály, protože neumím léčit a to je vina jen doktorů, neumí léčit a jsou hrdinové co si zaslouží odměny,
je to jako když ředitel bankrotujícího podniku si napíše odměny protože hodmě pracoval ,aby zachránil podnik který zbankrotoval,dělal jen zbytečnou práci

arne100 ( 10. března 2021 15:04 )

Vážený disku­tují­cí.Kd­ybys­te raději drželi zobák a šli pomoct do nemocnice udělali byste moudřejší věc.Jen tady žvaníte ale ručičky máte obrácené.To je pomalu celý český národ jen žvanit a žvanit.Pajzli máte zavřený tak dělejtee něco pořádného a ne jen kecat.

naidka ( 10. března 2021 14:48 )

Až bude reprodukční číslo pod hodnotou 1 - týden, 2 týdny, potom může mluvit optimisticky. Zatím tomu tak bylo jediný den.

verka1 ( 10. března 2021 14:42 )

Divný, víc se testuje - firmy a čísla zůstávají stejná. Pak pracující lid je zdráv.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa