Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Obchodníci se už nemůžou dočkat otevření. Letáky plné slev a akcí brzy zamíří do schránek

Autor: ČTK - 
18. února 2021
17:45

Obchodníci podle největšího distributora tisku na českém trhu, První novinové společnosti, nečekají na rozhodnutí vlády o otevření obchodů a ve velkém si nechávají tisknout reklamní letáky. ČTK to za společnost řekl Ondřej Vaňha.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) navrhne vládě, aby se provoz maloobchodu uvolnil od pondělí. Kabinet o tom má rozhodnout na pátečním mimořádném jednání. Názory vládních představitelů i odborníků na otevření se však různí. Premiér Andrej Babiš (ANO) si chce vyslechnout názory jednotlivých ministrů, rozvolňování v této situaci ale nepovažuje za dobrý nápad. Myslí si to také ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD).

Podle Vaňhy z První novinové společnosti prodejci s pondělním otevřením obchodů počítají. „Aktuálně máme na příští dva týdny domluvenou téměř dvojnásobnou distribuci reklamních letáků proti předchozímu týdnu,“ uvedl.

Přísná pravidla v obchodech

V prodejnách by však měla nově platit přísnější pravidla. Personál bude muset nosit respirátory třídy FFP2, vybaveni jimi budou i všichni zaměstnanci obchodních center, včetně pracovníků ostrahy a úklidu. Dál bude platit limit 15 metrů čtverečních provozní plochy na jednoho zákazníka, zajištění dodržování dvoumetrových rozestupů a řízení front před i v obchodech.

Zvýšení mobility po uvolnění maloobchodu bude podle Asociace nákupních center zanedbatelné, v řádu několika procent. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza již dříve řekl, že obchody nebyly zdrojem nákazy koronavirem, respirátory by v nich však měly být povinné i pro zákazníky.

Video  Co bude za dva týdny? Hejtmanka Pecková o Babišových slibech a zdviženém prstu pro vládu.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa