Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Propagátor roušek varuje: Nemocnice zažijí kolaps a na lékařích bude, kdo přežije

Autor: sova, ČTK - 
14. října 2020
15:15

Kapacity nemocnic v Česku budou na konci října vyčerpány i v případě, že se vyplní nejoptimističtější scénář vývoje epidemie koronaviru. Počítá s tím, že ve druhé polovině měsíce bude průměrně přibývat téměř 7000 nakažených denně, v říjnu podle něj zemře s koronavirem téměř 1000 lidí. Nejkrizovější scénář pak počítá s 1755 zemřelými a 22 000 nakaženými za den. Vyplývá to z neveřejné predikce Ústavu zdravotnických informací a statistik (ÚZIS), kterou mají k dispozici některá česká média včetně Blesku.

Optimistický scénář předpokládá, že reprodukční číslo bude 1,2. To by znamenalo, že na konci měsíce bude s covidem-19 hospitalizováno 4500 pacientů, tisíc z nich bude potřebovat intenzivní péči a více než 500 bude muset být připojeno k dýchacím přístrojům.

Tyto hodnoty se rovnají vyčerpání dostupných kapacit hlášených nyní z nemocnic. Rizikovější scénáře již indikují riziko překročení hlášené dostupné kapacity systému. Z toho důvodu je nutné iniciovat kroky vedoucí k omezení elektivní (cílené, pozn. red.) péče,“ uvedli statistici.

Ludwig: Přijde kolaps nemocnic, lidé budou umírat jako v Itálii

Exponenciálně roste i počet lidí v kritickém stavu (takže se to nedá odbýt argumentem, že jsou tam nějací lidé zbytečně). Do toho exponenciálně roste počet nemocných zdravotníků,“ podtkl ve svém apelativním příspěvku na sociální síti spisovatel a jeden z koordinátorů expertní skupiny COVID-CZECHIA Petr Ludwig.

Muž, který mimo jiné stojí za globálně populární jarní výzvou #Masks4All, na facebooku 20. září sdílel smutně vyznívající prognózu vývoje hospitalizací covidových pacientů. Jak nyní sám podotýká, ve dvou ze tří bodů realita jeho odvážný odhad dokonce předčila.

Skupina, kterou vedle Ludwiga vede rektor ČVUT Vojtěch Petráček, připravuje společné prohlášení vědců, kterým hodlají důrazně apelovat na vládu. Dokument by měl být hotov ještě dnes odpoledne. Jeho obsah se dá ale už nyní odvodit z Ludwigova příspěvku.

Spoluzakladatel hnutí propagujícího nošení roušek vidí nejčernější scénář jako nevyhnutelný. Podle něj dojde ke kolapsu nemocnic a umírání pacientů, kterým se vlivem přetížení lékařských kapacit nedostane péče. Česko se tak podle Ludwiga nevyhne obávanému scénáři ze severu Itálie, Wu-chanu nebo New Yorku. Do konce roku naroste počet mrtvých na 5 až 15 tisíc, píše Ludwig, který má za sebou shodou okolností studium informačních a datových věd.

„A to je spíše optimistická varianta. Lidé bohužel budou umírat o samotě, na chodbách nemocnic a bez patřičné péče. Lékaři budou rozhodovat o osudu lidí podle věku, jak se dělo v Itálii,“ píše Petr Ludwig. Jeho recept na potlačení šíření nemoci a sražení klíčového reprodukčního čísla je jednoduchý – osobní lockdown, tedy vycházení z domova jen v nejnutnějších případech, a permanentní používání roušky, tedy i v exteriéru.

Nyní je podle ÚZIS reprodukční číslo asi 1,53

Muž, který si nákazou koronavirem sám prošel, dává najevo, že je zastáncem lockdownu, který by měla vyhlásit vláda. „Čím dříve lockdown přijde, tím bude kratší. Pokud ho vláda bude odkládat, tak bude delší, a i zásah do ekonomiky bude horší,“ podotýká Ludwig. Podle něj je také na čase začít vytvářet improvizované nemocniční prostory.

„Opravdu nechci strašit a vyvolávat paniku. Tohle je realita s pravděpodobností hraničící s jistotou. Prosím, tentokrát mi věřte...“ apeluje na závěr příspěvku Ludwig.

Modely počtu hospitalizovaných – říjen 2020: Predikce vývoje reprodukčního čísla Modely počtu hospitalizovaných – říjen 2020: Predikce vývoje reprodukčního čísla | Archiv Blesku

Modely počtu hospitalizovaných – říjen 2020: Počet absolutních případů a počet případů na 100 000 obyvatel Modely počtu hospitalizovaných – říjen 2020: Počet absolutních případů a počet případů na 100 000 obyvatel | Archiv Blesku

Počet hospitalizovaných bude vysoký ještě nejméně tři týdny, i kdyby se epidemiologický vývoj zásadně zlepšil. Lidé se s koronavirem dostávají do nemocnice zhruba po deseti dnech od zjištění nákazy, těžký stav se pak projevuje ještě o několik dní déle. Také proto se mohou nově přijatá opatření promítnout do počtu hospitalizací až později.

Nyní je podle ÚZIS reprodukční číslo asi 1,53. Pokud by se ho nepodařilo snížit, pak by denně přibývalo více než 460 hospitalizovaných s covidem, celkem by jich na konci měsíce bylo 10 700. Z toho zhruba 2200 pacientů by potřebovalo intenzivní péči.

Prymula chce vytvořit dostatečné kapacity pro vážné případy

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) v úterý uvedl, že pro pacienty s covidem-19, urgentní medicínu a neodkladnou péči bude vyčleněno až 10 000 nemocničních lůžek. Nejdůležitější podle něj bude naplněnost jednotek intenzivní péče. Vznikne také systém pro sdílení zdravotnického personálu. „Cílem bude jednak vytvořit dodatečné kapacity intenzivní péče a kapacity pro stabilizované pacienty, kteří zůstávají v nemocnici, protože je pro ně obtížné se v infekčním stavu vrátit do domácí péče,“ dodal.

V Česku je aktuálně 68 740 prokázaných případů nákazy. V nemocnicích je s koronavirem 2503 pacientů. Stav 467 z nich lékaři hodnotí jako těžký. Počet hospitalizovaných od začátku měsíce stoupl o 1475 případů.

lunatic ( 14. října 2020 18:53 )

Úmrtí poloviny obyvatel naprosto jistě nenastane,to nemůže předpokládat snad nikdo normální, kdyby bylo úplně nejhůře budou to řádově desetitisíce ... a v ekonomice to znamená asi toto, když má jedinec s 10 milióny na účtu investovat 20 tisíc Kč,pravděpodobně tím pověří nějakého svého asistenta, protože takové banality on neřeší.
Jděte tedy spíše k podstatě problémů, asi tak, jako když pan Bill Gates moudře konstatoval:"Vždy jsem myslel jinak, než ostatní." Jinými slovy - debatovat může člověk prakticky s kýmkoliv a sám to pro odreagování také dělám - pokud však máte jisté ambice, zkuste diskutovat i s těmi,kteří za sebou již něco mají, něco hmatatelně vytvořili .... a Vaše obzory i náhled na covid získají jiné obzory

lunatic ( 14. října 2020 18:25 )

Pokud má aktuálně ČR cca 10 miliónů populace a hypoteticky by polovina podlehla covid,tak neoblomná ekonomická strategie praví, že zbylým zcela výrazně vzroste životní úroveň.Na jakoukoliv zprávu je tedy i dobré nazírat stroze a ze strategického hlediska,tzn.když se např.burza propadá a investoři začínají prudce ztrácet, svými úvahami se předtím zařadit do skupiny, která i v takové situaci vydělává.To nikoho nenaučí ani ve školek tomu jsou zapotřebí hlubší znalosti trhu a v medicíně zase platí,aby se člověk udržoval v kondici, byl zvyklý na tvrdé, extrémní podmínky ... k tomu však lékaře nepotřebuje, musí se snažit zejména sám - jako v investování za nikým nikdo nepřiběhne se zaručeným tipem,pročby to dělal - vlastně, naposledy za Čechy byl s takovým návrhem pan Viktor Kožený se svými,Harvardskými fondy a jistotou desetinásobku

lunatic ( 14. října 2020 18:09 )

K tomu, aby člověk stanovil, kdo přežije,je zcela zbytečné se zdržovat studiem medicíny, to ví i kdejaké inteligentní dítě.Matka příroda již před staletími moudře stanovila, že přežijí ti NEJSILNĚJŠÍ svého druhu .Kdyby platil opak, vznikl by neuvěřitelný chaos.Ještě nikdy se totiž nestalo, aby např. v běhu na 10000metrů byl v cíli namísto keňského vytrvalce, který od mládí trénuje v nejtvrdších myslitelných podmínkách byl jedinec s francouzskými holemi.To,že si mnozí nalhávají všeliké jiné varianty na této strohé skutečnosti nezmění jakákoliv lékařská kapacita, politik,ba ani čtenáři Blesku,bohužel

mirrda ( 14. října 2020 17:49 )

mirrda ( 14. října 2020 17:49 )

Vy nechcete znát pravdu?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa