Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Irové mají na pandemii přesný plán. Prymula po výzvě Blesku chystá českou verzi

Aktualizováno -
21. října 2020
15:15
Autor: Michaela Kalkusová - 
14. října 2020
05:00

Jak mají fungovat hospody, kdy se zavřou kina a divadla, za jaké situace se smí pořádat vnitřní a venkovní akce. To a mnoho dalšího mají Irové přehledně zpracováno v plánu jejich vlády. Proč podobný systém nemáme také, ptal se Blesk minulou středu. O týden později ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) oznámil, že chystá pro Česko podobný, Irskem inspirovaný. Bylo to ve stejný den, kdy se vláda rozhodla o uzavření obchodů a služeb od čtvrtečních 6:00.

Přehled zahrnuje pět stupňů vážnosti pandemie covidu-19 a pro každý z nich vyjmenovaná nařízení, která platí. V současnosti mají Irové vyhlášený stupeň tři, což znamená žádné akce ve vnitřních prostorách, omezení počtu svatebních hostů na 25 nebo uzavření vnitřních prostor kulturních institucí.

Vědí, co přijde

Jediný pohled tak všem stačí k tomu, aby věděli, co nastane, pokud se situace v jejich zemi ještě zhorší a bude vyhlášen stupeň čtyři, či dokonce pět. Nejen občané, ale i zaměstnavatelé, provozovatelé restaurací, sportovišť, či například divatel se tak mohou na případnou změnu dopředu připravit. 

Irský plán, který ukazuje, jaká opatření přijdou, když nastane jaká situace. Proč něco podobného nemáme v Česku? Irský plán, který ukazuje, jaká opatření přijdou, když nastane jaká situace. Proč něco podobného nemáme v Česku? | Infografika Blesku

U nás podobný systém chybí, a tak pokaždé trneme, jaká opatření budou napříště vyhlášena a co všechno se omezí. Proč podobný přehled neplatí také u nás, se Blesk dotazoval se minulý týden ministra zdravotnictví Romana Prymuly (56, za ANO), ministra vnitra Jana Hamáčka (41, ČSSD), který zároveň předsedá krizovému štábu, a také premiéra Andreje Babiše (66, ANO). Zatímco minulý týden odpovědi nedorazily, k irskému plánu se Prymula přihlásil ve středu.

Není to semafor

Irský systém vzdáleně připomíná semafor, který ministerstvo zdravotnictví ještě za vedení Adama Vojtěcha (34, za ANO) představilo v létě. Liší se však v tom, že obsahuje konkrétní a podrobně rozepsaná opatření pro jednotlivé oblasti společenského i soukromého života. Ta v českém semaforu povětšinou chyběla. Místo nich tam byla doporučení o dodržování rozestupů či mytí rukou. U omezení nebyl specifikován přesný rozsah, žlutý stupeň například uvádí pouze obecně »omezit počet účastníků hromadných akcí« či »omezit otevírací doby podniků zařízení veřejného stravování«.

PPP150W ( 21. října 2020 20:11 )

V tom případě máte jistě odpověď na to, proč naši důvěryhodní odborníci dovedli tuto zemi až na samý vrchol pandemie, s nejhoršími výsledky prevence a boje proti šíření. Jistě, podstatný vliv na to má i naše národní povaha, ale opět je v plné moci vlády tvrdě vyžadovat dodržování restrikcí a nemilosrdně trestat ty, kteří svým zpupným jednáním a nedodržováním nastavených pravidel ohrožují především ostatní. Ještě jsem neslyšel, že by někdo dostal pokutu. Zato je znám případ zloděje housek, potrestaného nepodmíněným zrestem odnětí svobody a při tom nikoho nevystavil riziku nákazy. Krádež pečiva je tedy svou společenskou nebezpečností nad zdravím lidí.

e.lesanova ( 21. října 2020 16:17 )

No, všude je skupina politiků, kteří nemají sice vlastních myšlenek, ale stále "pérují" druhé Naše opozice vůbec nepochopila vážnost situace a neustále si pletla zdravotnický problém s Antibabišem ...podrazy, levárny, maření nařízení, neustálá kritika všeho...na této výsledné situaci má naše opozice lví podíl

e.lesanova ( 21. října 2020 16:13 )

jdi-se-bodnout.....Jo, JDI se bodnout ...KAŽDÝ !! se mohl zapojit a podávat super návrhy...Tak holt ho vymyslel někdo zrovna Irsku...a vy věčný kritiku NAŠÍ vlády...proč se tohoto návrhu nechytla hned půlka světa, která má naprosto totožný problém?? Vyndejte si Babiše z hlavy, dejte prášek a studený na hlavu a přestaňte kvákat a provokovat

zdenios ( 15. října 2020 02:59 )

V onom plánu je ale vše, jak to probíhalo a nyní opět probíhá u nás! Jen se tomu neříká plán, ale opatření, což považuji za příjemnější. Třeba to bude tím, že slovo plánování má u nás smutný obraz z minulosti. Spíše by mně zajímala ta karanténa a odsouhlasené sledování díky aplikaci e-rouška. Mají něco takového ještě někde?

jdi-se-bodnout ( 15. října 2020 00:09 )

Proč naše vláda nemá plán proti coronaviru?
Protože jim ho opozice nevytvořila a tato vládní pakáž se na něj sama nezmůže.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa