Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Komentář: Důchodci mi fandí, řekl Babiš. A vypálil rybník ČSSD i opozici

Autor: Petr Holec - 
29. srpna 2020
05:02

Když premiér ANO Andrej Babiš nedávno mimoděk oznámil, že chce všem lidem snížit daň z příjmu na patnáct procent, tak to vicepremiér ČSSD Jan Hamáček označil za „nereálné“. Teď už je to s výjimkou těch nejbohatších reálné, jak už to mezi ANO a ČSSD chodí. A na své si nakonec přijdou i důchodci, kterým chce vláda v prosinci jednorázově přidat pět tisíc korun, jak v pátek oznámila.

Babiš tak znovu vypálil rybník ČSSD i opozici. Hamáček se bouřil proti patnáctiprocentní dani z příjmu s tím, že od ČSSD nikdo nemůže čekat, že bude dělat politiku ODS. Právě ta totiž kdysi ve volbách slíbila snížení daně na patnáct procent, pak na to ale zapomněla, což si voliči občas pamatují. I proto hned ANO nabídla hlasy svých poslanců, když fakt přijde s „jejím“ návrhem. Babiš by se tak ve sněmovně obešel bez koaliční ČSSD i polokoaličních komunistů, s ODS tu má většinu.

ČSSD tedy nakonec dělá politiku ANO. V koaliční smlouvě je snížení daně jen na devatenáct procent, byť Babiš ČSSD nakonec „uplatil“ tím, že lidem s příjmy nad 140 tisíc korun měsíčně stát i dál sebere dvacet tři procent. ANO i ČSSD to může být celkem fuk: těchto lidí je málo a nejvíc dnes volí ODS. A podobně i ti o něco méně bohatí, jimž ovšem vláda nakonec daň z příjmu na patnáct procent snížila. Všichni ti, co vydělávají například 80 tisíc korun měsíčně, nově „zbohatnou“ o 4 tisíce korun. A to už se počítá.

Krátce před volbami tak Babiš způsobil hlavně ODS dilema: má mu dát své hlasy i navzdory stejné dani pro ty nejbohatší a většině svých voličů ukázat, že se s ním klidně schodne v jedné z nejdůležitějsích politických věcí, které bývaly hlavním tématem voleb, než do nich Tomio Okamura hodil Alláha? Anebo má zůstat ve svém antibabišovském zákopu a voličům vzkázat, že kvůli Babišovi klidně obětuje i jejich peněženky? A zvlášť, když někteří lidé s nadprůměrnými příjmy i živnostníci stále volí ANO, které tím právě na ně celkem přesně míří.

Ničí pravici i levici zároveň

A stejně tak přesně míří i s pětitisícovým „ježíškem“ pro důchodce. Ty Babiš ve volbách většinově sebral ČSSD i komunistům, takže měl i pravdu, když na tiskovce řekl, že mu „fandí“. Důchodcovské „rouškovné“ sice jako první „vykopla“ ministryně práce a sociálních věcí ČSSD Jana Maláčová, která jako by se v tom inspirovala Babišem, jenže ta chtěla šest tisíc korun. Ministryně financí Alena Schillerová radši mluvila o čtyřech tisících, nakonec je to tedy přesně mezi.

Celkově ale vyhrál Babiš. Pokud by vládní návrh, do nějž patří i zrušení superhrubé mzdy, schválil parlament, rozdá premiér „radost“ jak „svým“ důchodcům, tak i svým potenciálním voličům mezi bohatšími lidmi a živnostníky, kteří ho houfně volili ve sněmovních volbách v roce 2013, pak ale zase přeběhli zpátky k ODS nebo volí Piráty či SPD. Snížení daně má podle Babiše státní rozpočet stát 74 miliard, zatímco přídavek důchodcům dalších 15 miliard korun. To je celkem téměř 90 miliard korun, něco se ale do státní kasy zase vrátí tím, že lidé část těchto peněz navíc určitě utratí.

Kolik přesně, to samozřejmě nikdo neví. A stejně tak teď nikdo neví ani to, jak se bude ekonomika vyvíjet a případně plnit půlbilionovou díru v „koronavirovém“ rozpočtu. Jedno ale jisté přece je: snížením daně z příjmu i dalším „důchodcovským“ Babiš znovu ukázal, že díky svému politickému rozkročení zprava doleva může i dál ničit a současně podávat ruku levici i pravici, které na něj zatím nenašly „protilék“. I po příštích volbách proto může klidně vládnout s oběma. I když je otázka, co z nich i díky němu zbude ve sněmovně.     

blamal ( 29. srpna 2020 22:19 )

Na charitu prispivam pravidelne, ze sveho, nikoli z ciziho, jako tvuj sajrajt Bures, ubozaku. A pokracuj s adoraci hajzla, jen moc nevyskakuj, jinak skoncis jako vsichni jeho sateliti,blbecku. http­s://t­.tyden­.cz/ru­briky/­doma­ci/ba­bisuv-muz-mel-podivnou-nehodu_15787.html

hubaucpanakoblihou ( 29. srpna 2020 22:04 )

Zlodějům se ruce nelíbají!

SCHWARZENBERG ( 29. srpna 2020 21:25 )

stop-lharum ( 29. srpna 2020 19:53 )

Marmat je nalitej pd pátku, kritizuje a píše hovadiny

hafblaf ( 29. srpna 2020 18:12 )

Lepší je už jen Bůh.

Zobrazit celou diskusi