Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Česku hrozí lockdown: Jak omezí život Čechů a kdy bude země „pod zámkem“?

Aktualizováno -
9. října 2020
17:55
Autor: ČTK, sova - 
9. října 2020
16:50

Vláda bude možná muset přistoupit k dalším omezením v boji proti koronaviru, pokud nebudou všichni v Česku dodržovat stávající opatření, řekl na páteční tiskové konferenci premiér Andrej Babiš (ANO). Nevyloučil v té souvislosti ani tzv. lockdown, tedy nutnost kompletního uzavření země jako na jaře v počátcích epidemie covidu-19. Co by to pro život Čechů reálně znamenalo?

V katastrofické vizi to vypadá tak, že nikdo neopouští dům a nechodí do práce. Tady by to nejspíše znamenalo omezení opouštění bydliště – tady jde o diskusi o vzdálenost – ale nebylo by to tak, že by lidé nemohli chodit do práce, toto by umožněno bylo. Pokud by to byl lockdown, tak by to byl lockdown ve veškerých mimopracovních aktivitách“ vysvětlil na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) poté, co premiér Babiš vyrazil na další jednání.

„Ne dříve než za týden,“ řekl Prymula

Prymula dodal, že to nebude dříve než za týden, protože se uvidí vliv nových opatření. „Museli bychom uvažovat, že opatření nejsou dostatečná,“ doplnil. 

Na jaře úřady rozhodly mimo jiné o uzavření většiny obchodů s výjimkou prodejen potravin či lékáren a zásadním způsobem omezily možnosti vycházení a sdružování lidí. 

Babiš: Plán na lockdown nemáme

„Jsou skutečně ohroženi na životě naši spoluobčané,“ řekl dále Babiš. Lidi vyzval, aby o víkendu byli doma a příští týden, pokud možno, pracovali z domova. „Opatření mohou být pro některé podnikatele a živnostníky po jaru likvidační, ale příštích 14 dnů bude rozhodujících,“ dodal premiér. Kapacity nemocnic podle jeho slov nelze navyšovat donekonečna.

Přesným scénářem, jak by měl lockdown vypadat, nicméně nedisponuje. „Plán na lockdown nemáme a nechceme ho. Ani já ho nechci. My už jsme ho jednou měli a stálo nás to 200 miliard korun, které jsme napumpovali do lidí a ekonomiky. I proto máme ten deficit. Děláme maximum, abychom se lockdownu vyhnuli,“ uvedl Babiš odpoledne pro rádio Impuls.

marmat ( 11. října 2020 14:17 )

Najde se pár stovek/tisíc(???)
SABOTÉRŮ VLÁDNÍCH DOPORUČENÍ I PRAVIDEL/NAŘÍZENÍ
Jsou to zamindrákovaní hňupi, kteří si takto masírují při podprůměrném IQ
svoje rozdrbané EGO
Ale co říct k exhibicí KLAUSE...kterému se stýská po světle ramp !!???
Pozor ale i lékařů....Šmuclera a Pirka ???
Podle těchto 3 expewrtů si doslova CELÝ Svět hraje na náhubky !!!

mazd ( 11. října 2020 11:39 )

A já mám zácpu. Může za to Babiš a Zeman.

Cerberus666 ( 10. října 2020 14:32 )

Od doby co platí denní svícení jsem nesvítil téměř nikdy. Myslíte si že budu poslouchat nařízení kam a jak daleko smím na nákup? Naivní představa že někdo jako já kdo má výpis rejstříku přestupků na 2 A4 formáty bude někoho poslouchat? Zrovna já kterého na jakýkoliv výslech musela vždycky policie přitáhnout pomalu násilím? Tak hodně štěstí. Můžou si me dat klidně pak i k soudu. Seženu si klidně 5 posudků že jsem za své jednání nemohl a klasicky z toho nebude zase nic. Hádejte za kolik z té hromady přestupku jsem něco platil? Mám toho mraky a pokutu jsem dostal asi 4 krát a to vždycky tak 500 až 1000 Kč To tam po nich hodím jak chleba kachnám a čau.

maxipes_fik ( 10. října 2020 10:29 )

Myslíš ten líný mop z TOP-09?

maxipes_fik ( 10. října 2020 10:28 )

pindolinda: Přestaň hulit ten sajrajt!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa