Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Servírkám a kuchařům hrozí konec „na dlažbě“. Středula apeluje na vládu: Jaká pomoc je ve hře?

Autor: Sabina Dračková - 
14. října 2020
05:30

Vláda zmrazila restaurace a hospody, s pomocí pro ně ale ještě nepřišla - podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) protože ještě nejsou schopni vyčíslit ztráty. Premiér Andrej Babiš (ANO) slíbil, že jeho ministr obchodu Karel Havlíček kompenzace navrhne v pátek. Ještě předtím ale ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) slibuje navrhnout prodloužení programu Antivirus, aby se nemuselo propouštět. Vypadá to ale, že třeba v první vlně úspěšné odpuštění sociálního pojištění tentokrát vláda umožňovat nebude. A omezené restaurace varují - propouštění opravdu hrozí. Jedinou záchranou je podle šéfa odborářů Josefa Středuly právě dosud neschválená vládní pomoc.

Zavřené restaurace, bary i kluby - to byl pro pracovníky v gastro sektoru po pondělní večerní tiskové konferenci největší šok. Prodávat mohou od středy  jenom přes výdejní okénko a to jen do 20 hodin. Neprodají tak ani moc alkoholu - ten se totiž nebude smět pít na veřejnosti. Podle informací Blesk Zpráv bylo právě úplné uzavření restaurací a hospod jedním z nejspornějších bodů celého šestihodinového jednání vlády.

Video  Zavřené restaurace i školy: Vláda po šestihodinovém jednání oznámila rázná opatření  - abl
Video se připravuje ...

To zřejmě i proto, že už nyní opozice i provozovatelé restaurací na vládu apelují, aby společně se zákazy navrhovala i kompenzace a řešení. Po náročné první vlně totiž restauracím a hospodám hrozí krachy víc než kde jinde.

Restaurace: Hrozí propouštění

Hrozí totiž, že vládní opatření reálně dopadnou na „obyčejné“ zaměstnance. Vyčerpaní majitelé hospod už si je totiž možná nedokáží udržet. Situace byla špatná již při zkracování otevírací doby. Jak uvedl prezident Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) Václav Stárek, provozovatelé veřejného stravování by podle něj při dalším zkrácení otevírací doby stáli před rozhodnutím uzavřít své podniky.

Jak těžká je situace, potvrzuje i jeden z restauratérů. „Už v uplynulých týdnech se v souvislosti se zaváděním krizových opatření propadla návštěvnost gastronomických provozů na polovinu,“ říká Luboš Kastner z Asociace malých a a středních podniků ČR.

Stejně jako Stárek vidí světlo na konci tunelu ve vládních kompenzacích. „Za současné situace musí vláda navrhnout a schválit záchranný balíček kompenzací pro provozovatele gastronomických zařízení, kteří potřebují platit své zaměstnance, nájmy a další náklady,“ říká Kastner, který je zároveň spolumajitelem skupiny Hospodska, a dodává: Pokud nepřijde rychlá pomoc, hrozí masivní propouštění a ukončování provozu hospod a restaurací.“

Češi budou méně nakupovat, míní odborář Středula

Nejen restaurace a hospody, ale řada dalších podniků, ve kterých Češi pracují, bude podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly potřebovat pomoc. Záležet bude i na tom, jak rychle vláda návrhy pošle dál. Středula by chtěl, aby byl program Antivirus prodloužený.

„Tento program zmírní tlak na propouštění zaměstnanců, obzvláště v těch odvětvích, která teď byla uzavřena,“ předpovídá v rozhovoru pro Blesk Zprávy Josef Středula.

Obává se ale i toho, že budou Češi méně nakupovat. „Snížení kupní síly se projeví na výrobcích ve standardních firmách s nějakou výrobní náplní, ale i ve službách,“ říká Středula s tím, že lidé přestanou kvůli snížení příjmů tolik utrácet, protože „sníží své spotřebitelské nároky“. Budou podle něj raději šetřit, protože se neví, jak dlouho ještě pandemie bude trvat.

Kompenzace jsou potřeba rychle, všem ale nepomůžou

„Pokud je vláda moudrá, tak to učiní, a to co nejrychleji,“ říká důrazně Středula. Zároveň ale připomíná, že zachránit všechna místa se nepodaří. „Všem to nepomůže, protože zaměstnavatel, který má problém, se může rozhodnout. Buď podnikání zcela opustí, nebo si řekne, ještě počkám,“ nastiňuje odborový předák. 

Středula také vyzývá vládu, aby se rovnou připravila na růst nezaměstnanosti: „Měl by se zvýšit příspěvek v nezaměstnanosti, protože ti lidé, kteří budou přicházet o práci, tak to nebude z důvodu jeho neschopnosti, ale proto, že ten zaměstnavatel skončil.“ Průměrná dávka v nezaměstnanosti je okolo 8 tisíc korun a podle Středuly se s tímto nedá vyžít. Uvítal by i zvýšení minimální mzdy a vláda by podle něj měla zrušit některá kontroverzní rozhodnutí, která snižují objem prostředků ve veřejných rozpočtech.

„Nedostatečné“ ošetřovné 400 Kč na den

Rodiče budou muset řešit co s dětmi, když jsou zavřené školy. Kvůli tomu řada z nich nebude moci jít do práce. „Všem se omlouváme a prosíme o pochopení všechny zaměstnavatele, je to nutné,“ řekl premiér Andrej Babiš(ANO). Podle jeho slov se upraví parametry ošetřovného, jehož prodloužení minulý týden kabinet schválil.

Má zůstat na 60 procentech základu výdělku, avšak s minimem 400 korun denně. Ošetřovné se podle zákona vyplácí devět dnů na děti do deseti let. Samoživitelé a samoživitelky ho pak mohou pobírat až 16 dnů. Dávku je možné získat i na jiné členy rodiny, kteří potřebují péči. Podle ministerstva práce by se podpora měla vyplácet po celou dobu omezení výuky a uzavření stacionáře či nařízené karantény. Opatření má podle návrhu platit do konce školního roku, tedy do 30. června 2021.

Podle Středuly je taková částka nedostatečná, i pokud by se to počítalo na kalendářní dny a ne jen pracovní. „Dělá to měsíčně 12 tisíc korun a to ani nevíme, jestli čistého, nebo hrubého,“ říká Středula a dodává: „Tady si právě myslíme, že by se mělo jít na 80 procent, to je ta stejná hodnota, která byla při první vlně pandemie, a nevidíme důvod, proč by to nyní mělo být odlišné.“

Maláčová s optimismem navrhne 100 % kompenzace

Se svým návrhem den po oznámení restrikcí přišla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). „Proto, abychom udrželi zaměstnanost a pomohli malým českým firmám, navrhnu na příští vládě prodloužení Antiviru. Zároveň budu chtít pro zavřené firmy kompenzace ve výši 100 %, a to zpětně od vyhlášení nouzového stavu,“ sdělila Blesk zprávám Maláčová a přidala informaci o tom, že vláda bude jednat i o úpravách parametrů Antiviru B a C.

„Vůbec nechci předbíhat a přivolávat katastrofické scénáře. Program Antivirus perfektně zafungoval už na jaře,“ dala najevo optimismus ministryně práce. 

Plán Maláčové vítá i odborář Středula. „Chceme, aby Antivirus byl minimálně do konce roku, nebo do doby, než bude nahrazen případným kurzairbeitem, i když to není bezprostřední náhrada,“ sdělil Blesk Zprávám.

Babiš slíbil kompenzace i dalším oborům

Jak by měla vláda podnikatelům a potažmo i zaměstnancům pomoci, ale ve skutečnosti vůbec není jasné. „Budou připraveny programy, které zkompenzují ty změny, které tady můžou nastat,“ slíbil neurčitě ministr zdravotnictví Roman Prymula směrem k restauracím, které budou muset zavřít. Do 20 hodin budou moci restaurace a hospody prodávat pouze skrze výdejní okénko. Výjimku mají hotelové restaurace, ty budou moci být pro hosty otevřené, avšak pouze do 20 hodin.

„My budeme kompenzovat všechny sektory, tzn. restaurace, kulturu, sport, fitka, bazény a tak dále,“ slíbil premiér Babiš. Řeší to prý ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO), „dotáhnout“ by to měl tento týden, návrh by měl být na stole v pátek.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) připomněl, že kompenzace budou potřeba i pro potravinářský průmysl. Na jednání vlády to prý razil zejména ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). „V situaci, kdy nejsme schopni k aktuálnímu dni a hodině vyčíslit případné ztráty, tak není možné mít rovnou připravený kompenzační balíček,“ řekl Hamáček.

V první vlně pomohlo odpuštění pojistného, nyní nebude

Podle ministerstva práce a sociálních věcí, které vede Jana Maláčová (ČSSD), jim v první vlně pomohla možnost odpuštění pojistného, využil ho prý každý třetí malý podnik. Za červen až srpen si díky tomu malé firmy ponechaly celkem 13,38 miliardy korun. 

Odpuštění sociálních odvodů je jednou z podpor dočasného programu Antivirus, který má v koronavirové krizi bránit propouštění. Firmy do 50 zaměstnanců, které nesnížily mzdy a nepropustily víc než desetinu lidí, tak nemusely státu za červen až srpen poslat z pracovníkova výdělku 24,8 procenta na sociální pojištění a politiku zaměstnanosti. V červnu toho využilo 100 600 zaměstnavatelů u 741 700 zaměstnanců, v červenci 112 500 firem u 807 600 pracovníků a v srpnu pak 114 500 podnikatelů u víc než 824 500 lidí.

Na konci června Česká správa sociálního zabezpečení evidovala 281 300 zaměstnavatelů a 4,5 milionu zaměstnanců, kteří platili odvody. Od března, kdy epidemie v Česku vypukla, tak ubylo 780 firem a 44 400 pracovníků, tedy plátců pojistného. Z údajů ministerstva a sociální správy vyplývá, že za červen nepřitekly sociální odvody za zhruba 16 procent zaměstnanců v Česku.

Po takovém kroku ale zřejmě tentokrát vláda nesáhne. „Problémem je, že odpuštění sociálního pojištění lze jen plošně, jak nás informovala paní ministryně Maláčová. Tak budeme muset hledat kompenzaci nájmů restauracím, nějaké kompenzace na DPH a odvody,“ řekl k této možnosti premiér Andrej Babiš.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

bullshit ( 14. října 2020 12:49 )

Vyladěný princ pan Středula na dlažbě jistě nezůstane. To je vyčůraný flíček co má... sen každého nemakačenka.

MastnaAlca ( 14. října 2020 12:43 )

Ano, štbák Bureš

MirdaKradousek ( 14. října 2020 12:23 )

Platíme kdejaké nefak­čenka,­nezis­kové organizace z nichž většina je k hovnu a pořád se rozdává plnými hrstmi.Zase to ode*** obyčejný pracující člověk!!!Odmítám přispívat z mých daní na pičoviny!!!

Matos7 ( 14. října 2020 10:01 )

Středulo, potom. Če, ať tito roznaseci covidu jdou radši na dlažbu. Mohou se zapojit do zemědělství.

gejzovic ( 14. října 2020 09:46 )

Za vlady ODS v 90letech měli jen starosti jak si nahrabat a lidé kteří byli bez prace měli na háku,tak by to dopadlo i dnes,hlavně aby měli koryta

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa