Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pivo „na doma“ zdražilo a bude hůř. Kvůli koronaviru? Ekonom vysvětlil, jak to je

Autor: Sabina Dračková - 
11. října 2020
05:30

Pivo v lahvích i plechovkách zdražilo. Víc si účtuje největší český pivovar, brzy se přidá i dvojka na trhu. Dávají tak inspiraci a prostor pro zdražování i malým pivovarům. Pivo z plechovky je navíc u Čechů čím dál oblíbenější. Pivovary tvrdí, že jsou za tím vyšší náklady třeba na obaly a inflace. Ekonom Lukáš Kovanda ale míní, že v takovém případě by se zdražovalo i pivo čepované. Jak Blesk Zprávám sdělil, pivovary se prý bojí krachu restaurací, a tak na jejich ceny nesahají.

Jako první sáhl po zdražení Plzeňský prazdroj. Nejznámější české pivo už je od tohoto měsíce dražší o 3,6 procenta, to dělá asi 50 haléřů na každé lahvi nebo plechovce. Zdražení se týká hlavně ležáků a prémiových piv, to znamená, že si připlatí ti, kteří pijí Pilsner Urquell, Radegast 12 a Gambrinus 12. Cena naopak zůstane stejná u čepovaného piva v sudech a tancích. Stejně tak nezdraží ani desetistupňová piva Gambrinus či Radegast.

Prazdroj naposledy zdražoval loni v říjnu, rovněž piva v lahvích a plechovkách o 3,6 procenta. Ceny čepovaných piv v sudech a tancích tak zůstávají na stejné úrovni od roku 2018.

Po Plzni se blíží zdražení Staropramenu i Budvaru

Ještě v srpnu se zdražováním nepočítal Staropramen. Teď už ale situaci vidí jinak. Nakonec i oni zdraží a to až o čtyři procenta. Vyšší cenu budou lidé platit od prosince. „K tomuto kroku jsme přistoupili po důkladné analýze nákladů a situace a momentálně informujeme naše obchodní partnery,“ hájil krok generální ředitel pivovarů Staropramen Zdenek Havlena.

Zdražovat se rozhodli i v Budějovicích. Budvar zvedne ceny po novém roce, od ledna tak i zdejší lahve a plechovky budou stát až o  čtyři procenta víc. Týká se to ležáků, cena výčepního piva se prakticky nezmění. Ze sudového piva stoupne jen cena Budvaru 33, to ale proto, že končí nižší zaváděcí cena.

Důvod? Prý dražší obaly a zájem o plechovky

Plzeňské pivo se podle Prazdroje zdražuje kvůli inflaci a také prý kvůli vyšším nákladům. Prazdroj v posledních měsících investoval do výroby, zejména do balených piv. V Nošovicích, kde se připravuje Radegast, mají například novou linku na stáčení piva do plechovek. Ta stála téměř 600 milionů korun. Společnost uvedla, že díky této lince je schopná pokrýt zvyšující se poptávku po plechovkovém pivu na českém trhu.

Jako další důvod uvedla to, že pivovar investuje do přehlednějšího regálového vystavení svých produktů a lepší navigace pro spotřebitele v obchodech.

Šéf Staropramenu Zdenek Havlena zase zdražování zdůvodnil cenou obalů. Jsou podle něj dražší nejen obalové materiály samotné, ale mají i vyšší personální a logistické náklady.  

Většími náklady krok hájí i Budvar. „Hlavním důvodem zdražení jako každý rok je revize cen vstupů zejména v osobních nákladech, cenách energií, případně dalších surovin,“ říká ředitel Petr Dvořák s tím, že se dívají na svoji cenovou pozici vůči celému trhu. „Nemyslím si, že je to nějaké zásadní, dramatické zdražení. Pivo se historicky pohybovalo za celkovou inflací a my se jen snažíme postupně část toho tempa dohnat. Jdeme zhruba necelé procento nad celkovou inflací, jenom neznatelně rychleji, než je celková inflace,“ dodal.

Ekonom vidí reakci na koronavirus

Že růst cen v zásadě kopíruje současnou inflaci, potvrzuje i ekonom Lukáš Kovanda.„V září spotřebitelská inflace v ČR činila v meziročním vyjádření podle našeho odhadu 3,5 procenta, a i když v příštích měsících zmírní, udrží se až do konce roku nad úrovní tří procent,“ upřesnil. Na co však Kovanda upozorňuje, je to, že pivovary nesahají na ceny čepovaného piva ze sudů či tanku. Zdůvodnit zdražení inflací tak podle něj nestačí. „Například personální náklady jsou nutně zahrnuty v produkci jak baleného, tak točeného piva,“ upozorňuje s tím, že právě růst personálních nákladů a hlavně mezd je tím hlavním.

Podle Kovandy pivovary svojí nynější cenovou politikou také reagují na ekonomické dopady koronaviru. „Ty způsobují, že řada hospod a restaurací finančně krvácí,“ popisuje.

Češi z plechovek pijí častěji

Pivovary podle ekonoma nechtějí zdražovat pro restaurace, aby se nestalo, že přijdou v době pandemie o poptávku, kdyby podniky začaly krachovat. Jde totiž o „nenahraditelný prodejní kanál“. „Tím pádem se hojí právě zdražováním v jiném kanálu, a sice právě zdražováním balených piv,“ zdůvodňuje.

Tomu nahrává i fakt, že pití piva z plechovek koronavirus nezarazil, tak jako je tomu u piva čepovaného. „Konzumaci v zavřených hospodách, nebo v hospodách s omezenou provozní dobou, totiž Češi nahrazují konzumací domácí, tedy právě plechovkového nebo lahvového piva,“ dodává.

Pivovary také nejspíš předvídají, že Češi v budoucnu tolik pivo nebudou kupovat - a to ani to čepované ani to v plechovkách a lahvích „na doma“. Kovanda za tím vidí blížící se zhoršení obecné ekonomické situace a růst nezaměstnanosti. „Snaží se tedy zahojit, dokud je to ještě vůbec možné. Zdůvodnění, že zdražují kvůli růstu cen obalů, je tedy do značné míry zástupné,“ míní.

Video  Rektorka Nerudová: Na důchody bude vždycky. Co ale jiné věci? Krize musí být impulsem k reformě  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

bullshit ( 11. října 2020 12:19 )

Pamatuji pivo za 1,70 s výplatou kolem 2000,-Kč. Vždy je nutné brát paritu kupní síly. Vzpomínka jen na cenu je bezpředmětná.

kahuja ( 11. října 2020 12:06 )

Zvýšení ceny jednoho piva pouhých O,50 halířů je směšné .
Pro ty, co denně prochlastají v pivu min. 170kč , nemůže být nějaká pětikoruna navíc žádný problém.

krapotkin ( 11. října 2020 11:40 )

Ale nebudou nic nikam vylévat. Udělají to znovu - nové typy piv, jako třema Budvar 33, Radegast hořký nebo vypálej kořalu.

Pohybovenadany ( 11. října 2020 09:30 )

Desítka 1.80 kcs

villon ( 11. října 2020 09:11 )

Supr zpráva!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa