Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Velký přehled zdražování v Česku: Jak nám koronavirus vybral peněženky

Autor: sab, Marta Prokešová, Adam Jaroš - 
22. září 2020
05:30

Usiluje o naše zdraví, ale těžce zkouší i naše peněženky. Nepatrný virus zahýbal s cenami. Blesk shromáždil 150 položek, které podle nejnovějších údajů statistiků za rok nejvíce zdražily. Ne všechno lze hodit na krk covidu, třeba za alkohol a cigarety mohou daně. Ale na jiných položkách se podepsal citelně.

Tak trochu překvapivě rostou navzdory krizi ceny za bydlení, kdy se třeba nájemné průměrně zvýšilo o téměř tři procenta. Elektřina pak zdražila bezmála o osm procent. V nejbližší době bychom však podle ekonomů mohli za energie ušetřit. Ty totiž zřejmě bude držet při zemi chřadnoucí ekonomika.

Kvůli zavřeným restauracím ale zdražily i stravovací služby, a to o 5,5 procenta. „Restauratéři se snaží kompenzovat ztráty. Pro mnohé lidi se stravování v restauracích stává nedostupným luxusem a raději si vaří doma,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

6 zásadních informací, které bychom měli vědět o inflaci. Podívejte se na pořad Kdo to platí na Mall.tv

Hlad po vitaminech

Snad nejvíc se ale epidemie projevila na cenách ovoce. To má dva důvody. Především evropští ovocnáři přišli kvůli omezení pohybu přes hranice o tradiční levnou pracovní sílu.

„Koronavirus navíc vyvolal u podstatné části tuzemské veřejnosti naléhavý pocit nutnosti zdravější životosprávy. Na této vlně se svezli obchodníci, kteří tak mohli dále navýšit své marže,“ vysvětluje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. 

Blesk přináší přehled toho, co s koronavirovou dobou nejvíce zdražilo. Blesk přináší přehled toho, co s koronavirovou dobou nejvíce zdražilo. | Průměrné ceny podle Českého statistického úřadu, výpočet Blesk

Vepřové brzdí

Dobrou zprávu má ale naopak pro milovníky hutné české kuchyně. „Meziročně zpomaluje zdražování vepřového. Odeznívá totiž efekt šíření nákazy afrického moru prasat, jehož epidemie před více než dvěma lety vypukla v Číně,“ uvádí Kovanda. Jak to bude s růstem cen dál, to bude hodně záležet na tom, jak se podaří šíření koronaviru zbrzdit, a to nejen u nás. A také, zda se naplní černé nebo o něco světlejší scénáře kolem nezaměstnanosti. Podstatnou roli totiž při zdražování hraje i ochota lidí utrácet.

Video  Roušky, peníze důchodcům a chudoba v Česku. Co zaznělo v debatě Blesku?  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Xeen ( 22. září 2020 12:29 )

Podstatná část tohoto zdražení je díky kurzu naší korunky vůči EUR/USD.
Místo 25,5 jsme na 27,20.

Michal Snobl ( 22. září 2020 09:35 )

Nezdá se mi že to zdražil Corona. Jsem si ale jistý že zdražují zlodějský překup­níci,­nestáh­la,šmej­di, prostě hyeny co využívají jakékoliv situace pro jejich nakradeni do kapes. Je to tu zlodějina a od devadesátých let. Všechno jim tyhle vlády povolujou. Vyhnat je všechny bejcakama za hranice i s rodinami. Haj-zlo-ve

bullshit ( 22. září 2020 08:10 )

...zablokovali je měkké "i". Chtěl bych se mít v důchodu jako dnešní důchodci, to mi věř, platím pojištění 40 let a půjdu o 5 let později.
"Rouškovné" ( šílené to slovo ) vymyslela paní co nepřeložila za život stéblo křížem a myslí si že se peníze sklízejí na poli : O)

bullshit ( 22. září 2020 08:06 )

Nejvíce si ale za poslední dobu "přidal" poctivě zbohatnuvší miliardář Andy.

bullshit ( 22. září 2020 08:05 )

Zdražuje se i jinak. Za stejnou cenu je stále třeba RAMA ale už ne vanička 500g ale 400g. Je stejně veliká a zdražení o 20% nenápadné.
Nadávají kobliháři co plakali jak to hostinští okrádají a "neplatí daně" a tak za potlesku jim nasadili EET a teď pláčou že oběd je drahý.
Některým se přidá ( důchodci co ve většině sponzorují děti ) a jiným se ubere ( zvýšením sociálního a důchodového ) nebo se natisknou peníze...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa