Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jednání vlády: Schodek rozpočtu byl podle Schillerové šotek. A kanál pro Zemana může začít

Aktualizováno -
5. října 2020
09:58
Autor: ČTK, Mii, vei - 
5. října 2020
07:00

Ministři neprojednali státní rozpočet na příšít rok. Podle šéfky státní kasy Aleny Schillerové (za ANO) šlo o úřednického šotka. A tak vláda v pondělí časně ráno jednala například o občanských průkazech nebo o vysněném kanálu Miloše Zemana Dunaj-Odra-Labe. Ministři vlády ANO a ČSSD jednali pomocí videokonference poprvé od vyhlášení nouzového stavu, který začal platit dnes. Vláda také uvolnila peníze na objednání vakcíny proti koronaviru.

Schillerová sice v týdnu představila parametry připraveného rozpočtu na příští rok, nejdůležitější zákon roku byl dokonce avizován původně i na dnešním programu vlády, ale ministři se k němu nedostali. 

„Debatu jsme nezahájili, byl to úřednický šotek, na programu to nemělo být,“ reagovala Schillerová na dotaz novinářů, když překvapivě na tiskové konferenci o rozpočtu v úvodní řeči vůbec nemluvila. Rozpočet prý zařadí na jednání vlády po dohodě s premiérem na některé z příštích schůzí. 

Ministryně financí navrhuje schodek státního rozpočtu 320 miliard. Návrh počítá s růstem důchodů, zvýšením platů učitelů, vyššími výdaji na zdravotnictví nebo sociální dávky a s růstem investic. Národní rozpočtová rada, opoziční politici i řada ekonomů návrh rozpočtu kritizují. Schválit a předložit Sněmovně musí vláda rozpočet do konce října.

Prezident Miloš Zeman, který v minulosti na vládní jednání o rozpočtu docházel a totéž avizoval i na letošní rok, se podle Hradu zasedání nezúčastní. „Prezident by se účastnil jednání vlády o rozpočtu, pokud by bylo za osobní přítomnosti. Vláda ale bude jednat prostřednictvím videokonference,“ vysvětlil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Zemanův vysněný kanál

Mezi prvními body, které vláda při pondělním jednání přes videokonferenci schválila, je zelená pro přípravy první části vodního koridoru Dunaj-Odra-Labe na řece Odře mezi Ostravou a polskými hranicemi. Na twitteru o tom informoval ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO). První etapa by měla stát zhruba 15 miliard korun. Stát se při analýze projektu zaměřuje především na propojení Dunaje s Odrou, Labe zůstává v rezervě. Stavba koridoru by mohla začít po roce 2030.

Cesta má podle Havlíčka posílit v reginou především zemědělství, energetiku, rekreace, dopravu nebo turismus. „Bude to velký signál pro další podporu celého Moravskoslezského kraje, který na tuto investici velmi čeká,“ tvrdí Havlíček. 

Stavba úseku ze Svinova k polským hranicím podle odhadů vyjde na 15 miliard korun, dalších 29 miliard pak bude stát polská část koridoru do Koźle. Obě země o projektu a vlastním postupu průběžně jednají.

Podle ministerstva by splavnění Odry usnadnilo přístup regionálního průmyslu na evropské a světové trhy. Počítá se i s rekreační plavbou a turistickým využitím.

Úsek z Ostravy do Polska by se tak stal první částí zvažovaného vodního koridoru, který podle původních předpokladů měl spojit Odru s Dunajem a Labem. Podle studie proveditelnosti měl celý projekt vyjít na téměř 586 miliard korun. Ministerstvo však loni rozhodlo, že další analýzy se zaměří na propojení Odry s Dunajem, které vycházelo ze studie jako ekonomicky nejefektivnější. Naopak napojení labské části za více než 300 miliard korun vyhodnotilo jako nevýhodné a technicky nejnáročnější. Stát si zatím pro labskou část ponechal územní rezervu pro případnou změnu rozhodnutí v budoucnu.

Zákon o účetnictví

Kabinet projednal i návrh věcného záměru nového zákona o účetnictví a novely o vysokých školách či o technické způsobilosti vozidel a registrace vozidel. Vláda se dotkla i materiálu o státním příspěvku pro zaměstnance černouhelné společnosti OKD, kteří budou v nadcházejících letech propuštěni.

„Před několika dny jsem přijal na vládě scénář, jak se budou postupně utlumovat jednotlivé doly na severní Moravě, a to bude samozřejmě provázet i to, že bude docházet k propouštění horníků. V tuto chvíli, kromě toho, že dostanou jedenáctinásobek své mzdy v rámci kolektivní smlouvy, vláda přijala i usnesení, že jim bude vyplacen po dobu několika let speciální příspěvek,“ komentoval usnesení vlády ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). 

Horníkům, kteří, jak říkal ministr Havlíček, pracují na povrchu, má klesnout původní příspěvek ze 7000 tisíc na 5300 korun. Ostatní horníci by měli mít příspěvek osm tisíc. 

Výplata pro horníky se bude vyplácet jednotlivým horníkům podle délky odpracovaných let v dolech. „Bude to od tří měsíců do pěti let,“ doplnil Havlíček. 

Opět budou chtít povýšit šéfa BIS Koudelku

Negativní stanovisko vlády dostane pravděpodobně návrh STAN, podle kterého by si zaměstnavatelé mohli odečíst ze zdravotních odvodů náhradu mzdy bezúplatným dárcům krve nebo plazmy za dny odběru. Stejně asi dopadne i návrh zastupitelstva Pardubického kraje, který má za cíl kompenzovat krajům a Praze daňový výpadek způsobený vládními opatřeními proti koronaviru.

Ministři také opakovaně navrhli povýšit šéfa Bezpečnostní a informační služby (BIS) Michala Koudelku do generálské hodnosti. Vláda se o to pokoušela už čtyřikrát, Zeman ale dosud Koudelku povýšit odmítal. Premiér Andrej Babiš (ANO) v neděli pro Blesk Zprávy v rozhovoru Ptáme se, pane premiére uvedl, že s prezidentem o Koudelkovi v souvislosti s návrhem ještě nemluvil.

„Musím to s ním projednat a doufám, že už ho konečně přesvědčím, protože pan Koudelka by si to podle mého názoru zasloužil,“ věří Babiš, že tentokrát vláda s návrhem uspěje. 

Vyšší generálskou hodnost bude kabinet navrhovat i pro policejního prezidenta Jana Švejdara, jeho náměstka Martina Vondráška nebo pro ředitele Vězeňské služby ČR Petra Dohnala.

panda82 ( 14. října 2020 07:57 )

no kdyby nestálo tolik lidi s nataženou rukou a snažil se i v té nouzi pracovat, volných míst je dostatek

levice-je-smegma ( 5. října 2020 13:51 )

Což nic nemění na tom, že se k tomu zneužívá tento nouzový režim.

kralovna-vsech-mori ( 5. října 2020 10:59 )

To máte jedno, je to prostě Zemanův kanál a je přece jedno jak to je doopravdy.

panda82 ( 5. října 2020 09:33 )

No vysněný Zemanův kanál to není, to jsem slyšel ve škole v roce 1955 a to je Zeman stejný ročník tak mu bylo cca 10 let. Dokonce byl vyprojektován přístav pro lodě pod Svinovskými mosty, tak než vypustíte blbost tak si to ověřte , jste mamlas, a matete lidi, takže vláda se vrátila k dávno plánovánemu

levice-je-smegma ( 5. října 2020 08:49 )

O tom kanálu se jedná mnoho let. Každý ví, že je to hovadina, jen soudruh Zeman ho chce jako svůj pomník. Tak se to musí protlačit v nouzovém režimi, když máme miliardy na rozhazování.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa