Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Babiš přiznal nelibost s fungováním ANO i odklad reformy důchodů. A co změny ve vládě?

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
5. října 2020
05:30

Premiér Andrej Babiš (ANO) má před sebou poslední rok stávající vlády - a úplně nevyloučil změny v jejím personálním složení. Sám chce znovu kandidovat na post šéfa předsedy ANO, hnutí se podle jeho slov ale musí změnit a generovat nové osobnosti. Po příštích volbách chce být Babiš opět premiérem a věří, že do voleb prosadí klouzavý mandát. Naopak důchodové reformy se nedočkáme ani tentokrát.

„Neříkám nic, pane redaktore, v této chvíli žádné změny nechystám,“ reagoval Andrej Babiš v pořadu Blesk Zpráv Ptám se, pane premiére na dotaz, zda chystá nějaké personální změny ve vládě. V kuloárech se přitom spekuluje, že by mohl chtít nahradit ministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou (ANO) za to, že musela předělávat pro premiéra důležitý stavební zákon.

„Stavební zákon je klíčový, ona ho (ministryně Klára Dostálová - pozn. aut.) zvládla a já jsem trval na tom, aby to šlo do Sněmovny, konečně tam proběhla debata, abychom ho konečně schválili,“ obhajoval nyní Babiš práci Dostálové. Už v prosinci 2018 na Fóru Zlaté koruny Babiš přitom ministerstvu pro místní rozvoj vzkázal, že „očekával lepší výkon“ při přípravě této normy. „Nechci teď nikoho odvolávat z vlády,“ zopakoval Babiš a nevyloučil, že je podstatné v jeho odpovědi slovo „teď“.

Do voleb se premiér podle svých slov také nechystá obsadit post ministra dopravy „plnohodnotným“ ministrem. Resort má vést společně s ministerstvem průmyslu a obchodu i nadále vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).

„Škoda, že máme tolik ministerstev,“ posteskl si naopak Babiš. Rád by některé úřady sestěhoval pod jednu střechu. „Nejlepší by bylo, kdybychom měli MPSV a zdravotnictví dohromady. A zemědělství a ministerstvo životního prostřední dohromady,“ nastínil. Vláda by ale musela iniciovat změnu kompetenčního zákona, který stanoví přesný výčet ministerstev.

Před volbami premiér také prosazoval takzvaný klouzavý mandát poslance. Tedy pokud by se poslanec stal ministrem, do Sněmovny by po dobu jeho působení nastoupil náhradník. Pokud by naopak takový ministr skončil ve vládě, měl by nárok si vzít svůj poslanecký mandát zpět. „Klouzavý mandát s Piráty tlačíme,“ věří Babiš, že potřebný zákon stihne projít do voleb legislativním kolečkem.

O čem naopak Babiš pochybuje, je prosazení reformy důchodů. „Reforma se nestihla 30 let a pochybuji, že se teď stihne,“ míní premiér, podle kterého ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) vyřešila jen výdajovou stránku, ale ne příjmovou.

Babiš chce být znovu premiérem

Začátkem příštího roku by mělo mít hnutí ANO opět volební sněm. Babiš předpokládá, že se bude znovu ucházet o post předsedy. „No určitě,“ řekl v v pořadu Blesk Zpráv Ptám se, pane premiére.

Zároveň nevyloučil, že by mohl mít ve volbě poprvé soupeře. „Musíme si hlavně říct v hnutí, jak dál,“ není Babiš příliš spokojený, jak ANO funguje. „Sám jsem to hnutí vypustil a myslím, že některé krajské organizace nepracují tak, jak by měly. A musíme si o tom promluvit,“ přiznal částečně i svou chybu. „To hnutí musí vygenerovat nějaké osobnosti - a tam myslím, že máme velké rezervy,“ dodal šéf hnutí ANO.

V roce 2021 chce Babiš opět kandidovat do Poslanecké sněmovny a v rozhovoru pro Blesk Zprávy také potvrdil, že v případě vítězství bude chtít být opět premiérem. „Budu chtít být premiérem. Rozdělali jsme spoustu věcí, které musíme dokončit. A já bych byl rád u toho,“ chce si šéf ANO pohlídat rozjednané projekty.

Sám několikrát v rozhovoru zmínil, že už teď se šikují všichni proti němu. Že by ANO nemělo koaliční potenciál, ale odmítl. „Tady je obsese Babišem. Ta nenávist, musíme porazit Babiše,“ dodal předseda vlády v pořadu Ptám se, pane premiére.

Video  Babiš pro Blesk o volbách, obcházení v krajích i nepoměru mezi covidem a rakovinou  - Blesk - Jakub Veinlich, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

janikmirek ( 5. října 2020 15:54 )

Kolik jsi toho vyhulil, než jsi to sesmolil?🙄😅😅

ingmarie ( 5. října 2020 13:42 )

Už bod 1. je k popukání

ingmarie ( 5. října 2020 13:40 )

Je v tý vládě jedinej na evropské úrovni. Zbytek je sotva okresní přebor a soutěž o Miss tučné stehno

ingmarie ( 5. října 2020 13:37 )

jarby ( 5. října 2020 13:16 )

Perníček je jediný člen vlády za kterého se nemusíme stydět . Divím se, že v té společnosti dokáže být a pracovat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa